Wat heb ik nodig om een moestuin te beginnen?

Een eigen moestuin beginnen is niet moeilijk. Voor iedere tuin groot of klein en zelfs op een balkon zijn er volop mogelijkheden om je eigen groenten en kruiden te kweken.
Bij De Zaden vind je alle moestuin benodigdheden om met je eigen moestuin te beginnen.
Voor iedereen die een moestuin wil starten maar ook voor de ervaren moestuinder is het maken van een plan de eerste stap.
De Zaden heeft een handige weekplanner die stap voor stap helpt om een goed plan op te stellen. Hierin staat ook nuttige informatie zoals een zaaikalender en welke soorten groenten goede buren of juist slechte buren zijn.
Voorzaaien
Voorzaaien kan vaak al vroeg in het jaar op de vensterbank in een kweekkasjes of in een verwarmde tuinkas. Gebruik voor het (voor)zaaien altijd zaai-en stekgrond of zaaitabletten en schone potjes. De zaaigrond of tabletten zijn steriel en bevat alleen de noodzakelijke voedingstoffen die nodig zijn om de zaden goed te laten kiemen bovendien is het veel luchtiger dan potgrond of de grond in je tuin zodat de zaailingen sterke worteltjes kunnen ontwikkelen. Zodra de zaailingen worteltjes hebben ontwikkeld kunnen ze worden verspeend en uitgeplant in potten of in de tuin. Hier lees je meer over verspenen en uitplanten.
Zaaien
Na ijsheiligen (2e week in mei) kunnen veel zaden direct buiten in de volle grond gezaaid worden en de zaailingen die binnen zijn opgekweekt kunnen nu buiten worden uitgeplant. Ben je een startende (moes)tuinder? Dan is het kweken in (vierkantemeter) bakken of potten aan te raden. Vul de bakken met potgrond, zo ben je er zeker van dat je start met een schone gezonde bodem. Potgrond bevat de juiste voedingstoffen voor het opkweken van gewassen en is luchtiger dan tuinaarde. Hierdoor loopt water beter weg en kunnen wortels makkelijker hun weg vinden. Lees hier meer over het kweken in bakken en potten.
Met onderstaande artikelen kan je meteen aan de slag
Zaden voor de moestuin
Wanneer je de positie van je moestuin hebt bepaald is het tijd om eerst een zaaiplan te maken. Bedenk van te voren welke groenten, kruiden of bloemen je wil gaan planten, kies vooral groenten die je lekker vindt of kruiden die je veel gebruikt in de keuken. Zo krijg je een wensenlijstje van diverse soorten en wordt het tijd om deze in te delen per soort en zaaiperiode. Om te bepalen welke zaden je wanneer kan zaaien is de zaaikalender een handig hulpmiddel. In de moestuinplanner staat ook een zaaikalender en kan je bovendien een tekening maken van de indeling van je moestuin. Daarnaast vind je in diezelfde planner ook informatie over wisselteelt en combinatieteelt, wat enorm helpt bij het bepalen van een goede indeling.
Een goed begin
Een goed begin is het halve werk. Het geheim van succesvol tuinieren begint bij een goede bodem. Als je niet begint met schone losse gebalanceerde grond dan kan dit nadelig zijn voor de ontwikkeling en groei van de gewassen. Wil je direct in je eigen tuingrond zaaien of zaailingen uitplanten in je tuin dan is het belangrijk om te weten of de grond in je tuin geschikt is om de gewassen succesvol op te kweken. Vaak is een pH-waarde van 5,5 tot 7,0 optimaal voor moestuingewassen.
Om er achter te komen of de grond in je tuin goed in balans is kan je de zuurtegraad meten met een pH meter . Is de grond te basisch voeg dan meststoffen toe en als de grond te zuur is voeg je kalk toe.
- pH tussen 3-6 zuur (hoge zuurtegraad)
- pH 7 is neutraal
- pH tussen 8-10 Basisch (lage zuurtegraad)
Zand- en kleigronden bevatten van nature minder organische meststoffen en zijn minder zuur dan veengronden, bemesten is hier vaker nodig dan bij veengrond. Hier is kalk toevoegen vaak nodig om de zuurtegraad juist te verlagen. Wil je een uitgebreid persoonlijk bemestingsadvies? Neem dan op 3 verschillende plekken een lepel grond ongeveer 10 cm diep uit de bodem en laat in de grotere tuincentra een bodemonderzoek te doen.
Om de grond in je tuin in balans te houden is het verstandig om de gewassen bij elkaar te zetten die elkaar versterken of dezelfde behoeftes hebben. Lees hier meer over combinatieteelt Zaai of plant nooit het volgende seizoen dezelfde soort op dezelfde plek. Om ziektes te voorkomen en de grond niet uit te putten kan je beter ieder seizoen per soort een vakje opschuiven. Lees hier meer over wisselteelt