Begin met het aanleggen van je eigen moestuin

Een eigen moestuin beginnen is niet moeilijk. Voor iedere tuin groot of klein en zelfs op een balkon zijn er volop mogelijkheden om je eigen groenten en kruiden te kweken.
Bij De Zaden vind je alle moestuin benodigdheden om met je eigen moestuin te beginnen.
Voor iedereen die een moestuin wil starten maar ook voor de ervaren moestuinder is het maken van een plan de eerste stap.
De Zaden heeft een handige weekplanner die stap voor stap helpt om een goed plan op te stellen. Hierin staat ook nuttige informatie zoals een zaaikalender en welke soorten groenten goede buren of juist slechte buren zijn.
Wat is een moestuin?
Een moestuin is een plek in je tuin, op je balkon of zelfs in je woning, waar je groenten of fruit kweekt. De fijnste plek om een moestuin te beginnen is je eigen tuin. Zo ben je lekker dicht bij je huis, waar je alle spullen bij elkaar hebt. Afhankelijk van de ruimte en de ligging van je tuin kies je een goede plek voor je moestuin en vervolgens kun je aan de slag gaan!
Geen tuin en toch een moestuin beginnen?
Heb je geen tuin en wil je toch graag groenten kweken? Dan zijn er nog steeds volop mogelijkheden om aan de slag te gaan met een moestuin. Als je een balkon hebt, kun je daar met potten of bakken werken. Beschikt je woning niet over een buitenruimte en wil je toch graag een moestuin beginnen? Dan heb je twee mogelijkheden om groenten te verbouwen: in een kweekkas of een plekje zoeken in een volkstuin. Volkstuinen zijn particuliere tuinen die vaak aan de rand van een woonwijk of een dorp op stad liggen. Hier kun je een stukje grond kopen of huren, zodat je daar jouw groenten en fruit kunt verbouwen. Neem contact op met je gemeente voor meer informatie over volkstuinen bij jou in de buurt.
Een moestuin in huis beginnen
Ook in huis kun je aan de slag gaan met het kweken van zaden. In een kweekkas kun je alvast voorzaaien of kruiden kweken op de vensterbank of experimenteer met bijvoorbeeld kiemgroenten, zoals tuinkers, alfalfa en taugé. Deze heerlijke smaakmakers groeien snel en zijn te bestellen met handige bijpassende kweekpotten, een leuke en gemakkelijke manier om in huis je eigen voedsel te verbouwen!
Welke moestuin benodigdheden zijn er om binnen groenten en kruiden te kweken?
Heb je geen geschikte buitenruimte om een moestuin aan te leggen, maar wil je toch graag aan de slag met het kweken van je eigen groenten en kruiden? Dat kan prima in je woonkamer of in je keuken met behulp van een kweekkas.
Kweekkassen zijn ook zeer geschikt om verschillende kiemplantjes binnen op te kweken, om ze vervolgens naar buiten te verplaatsen. Dit zorgt ervoor dat de plantjes eerder naar buiten geplaatst kunnen worden. Zo zullen ze al vroeg in het jaar bloeien en kun je eerder oogsten.
Er zijn verschillende kweekkassen waarmee je binnen aan de slag kunt gaan. De Climatic kweekkas van Romberg is een luxe en bijzonder goed uitgeruste kweekkas. Met behulp van de meegeleverde verwarmingsmat, ventilatie en thermostaat zorg je ervoor dat de kas altijd op de perfecte temperatuur voor jouw groenten is. Het grote voordeel van dit type kas is dat je hiermee niet afhankelijk bent van weersomstandigheden en de temperatuur in je woning.
Voor de beginnende binnen-moestuinder is een gewone stevige kweekkas van Sogo een goede kweekkas om mee te beginnen. Deze kas is afhankelijk van licht van buitenaf en de temperatuur in je woning; door deze op een zonnige plek in de vensterbank te zetten zullen je kiemplantjes goed groeien.
Bekijk al onze kweekkassen of lees meer over binnen kweken en zaaien
Maak van je tuin een moestuin
De fijnste plek om je moestuin te beginnen is in je tuin. De ligging van je moestuin is enorm belangrijk: veel groenten hebben zon nodig om goed te kunnen groeien. Je wilt dat er minimaal 6 uur per dag zon op je moestuin schijnt, zo zullen je groenten volop gaan groeien.
Heb je geen zonnige plek in je tuin of op je balkon? Kies dan voor groenten die minder zon nodig hebben, zoals spinazie, rucola of wortels.
Wat heb ik nodig om een moestuin te beginnen?
Heb je een goede plek gevonden om je moestuin aan te leggen? Top! De volgende stap is nagaan of je de juiste spullen in huis hebt om succesvol te starten. Sommige basics heb je altijd nodig, ongeacht de grootte en de locatie van je moestuin.
Met onderstaande artikelen kan je meteen aan de slag
Zaden voor de moestuin
Wanneer je de positie van je moestuin hebt bepaald is het tijd om eerst een zaaiplan te maken. Bedenk van te voren welke groenten, kruiden of bloemen je wil gaan planten, kies vooral groenten die je lekker vindt of kruiden die je veel gebruikt in de keuken. Zo krijg je een wensenlijstje van diverse soorten en wordt het tijd om deze in te delen per soort en zaaiperiode. Om te bepalen welke zaden je wanneer kan zaaien is de zaaikalender een handig hulpmiddel. In de moestuinplanner staat ook een zaaikalender en kan je bovendien een tekening maken van de indeling van je moestuin. Daarnaast vind je in diezelfde planner ook informatie over wisselteelt en combinatieteelt, wat enorm helpt bij het bepalen van een goede indeling.
In de wintermaanden, zo’n beetje vanaf december tot en met februari, is het te koud om te zaaien. Wel kun je tegen het einde van de winter alvast beginnen met het voorbereiden van de grond, zodat deze helemaal klaar is als de lente begint. In deze periode kun je wel alvast beginnen met het (voor)zaaien van sommige zaden, zoals tuinbonen en erwten.
Of kijk op onze handige zaaikalender, hier staat precies welke zaden je het beste op welk moment kunt zaaien.
Makkelijke groenten voor de beginnende moestuin tuinier
Heb je nog niet zoveel ervaring met moestuinen en wil je daarom graag beginnen met zaden die makkelijk te kweken zijn? Er zijn groenten die weinig aandacht vragen en daarom geschikter voor de beginnende moestuinders, zoals radijsjes, worteltjes, bietjes, en verschillende soorten sla.
Ook courgettes zijn een favoriete groente bij beginnende moestuiniers. De planten hebben vrij veel ruimte nodig, dus ze zijn vooral geschikt wanneer je een grotere moestuin hebt. Courgettes houden van warmte: buiten een zonnige locatie vragen ze weinig aandacht. Tip: wanneer de grond té vochtig is, kan de plant gaan rotten. Wanneer je jouw courgettes water geeft, giet het water dan rondom de plant, niet er direct overheen.
Voorzaaien
Voorzaaien kan vaak al vroeg in het jaar op de vensterbank in een kweekkasjes of in een verwarmde tuinkas. Gebruik voor het (voor)zaaien altijd zaai-en stekgrond of zaaitabletten en schone potjes. De zaaigrond of tabletten zijn steriel en bevat alleen de noodzakelijke voedingstoffen die nodig zijn om de zaden goed te laten kiemen bovendien is het veel luchtiger dan potgrond of de grond in je tuin zodat de zaailingen sterke worteltjes kunnen ontwikkelen. Zodra de zaailingen worteltjes hebben ontwikkeld kunnen ze worden verspeend en uitgeplant in potten of in de tuin. Hier lees je meer over verspenen en uitplanten.
Zaaien
Na ijsheiligen (2e week in mei) kunnen veel zaden direct buiten in de volle grond gezaaid worden en de zaailingen die binnen zijn opgekweekt kunnen nu buiten worden uitgeplant. Ben je een startende (moes)tuinder? Dan is het kweken in (vierkantemeter) bakken of potten aan te raden. Vul de bakken met potgrond, zo ben je er zeker van dat je start met een schone gezonde bodem. Potgrond bevat de juiste voedingstoffen voor het opkweken van gewassen en is luchtiger dan tuinaarde. Hierdoor loopt water beter weg en kunnen wortels makkelijker hun weg vinden. Lees hier meer over het kweken in bakken en potten.
Gereedschap voor de perfecte moestuin
Voor het aanleggen en onderhouden van de perfecte moestuin heb je goed gereedschap nodig. In verschillende fases zul je andere stukken gereedschap gebruiken. Voor al deze verschillende werkzaamheden zoals bijvoorbeeld snoeien, (ver)planten en onkruid verwijderen heeft de Zaden diverse gereedschappen die van pas komen, bekijk alle gereedschappen.
Tijdens het werken in je moestuin zul je veelvuldig op je knieën aan het werk zijn. Een knielkussen is dan een aanrader: zo blijven je knieën droog en verminder je pijn aan je gewrichten.
Zaaibenodigdheden maken het zaaien makkelijk
Maak het makkelijk voor jezelf: kies voor de beste zaaibenodigdheden en accessoires! Handige extra’s zijn bijvoorbeeld een zaadstrooier of een precisie zaadstrooier. Je vult de strooier met zaden en je stelt de opening goed in. Vervolgens kun je efficiënt aan de slag en heel precies de juiste zaden op de juiste plek zaaien.
Sommige zaden kan je beter (verwarmd) voorzaaien, zoals verschillende soorten exotische gewassen, bijvoorbeeld pepers en paprika. Hiervoor heb je een (vensterbank) kweekkas, een buitenkas of een kweektunnel nodig. Zorg er wel voor dat je de zaden op het juiste moment zaait, zodat je ze vervolgens ook op het juiste moment naar buiten kunt verplaatsen. Op onze zaaikalender kun je precies zien welke groente wanneer gezaaid moeten worden.
Met een verspeenset kan je de voorgezaaide plantjes vervolgens op de juiste plek in je moestuin uitplanten. De zaailingen zijn dan nog erg kwetsbaar en gevoelig voor aanvraat van rupsen en slakken. Lees hier meer over hoe je ongedierte zoals slakken weg kan houden bij de kleine plantjes.
Met een pottenpers maak je het jezelf nog makkelijker want dan heb je geen (plastic) potjes en verspeenset nodig en kan je het gehele potje uitplanten zonder risico de worteltjes te beschadigen.
Kies het juiste soort grond voor jouw zaden
Het is voor de ontwikkeling van zaden en groenten belangrijk om het juiste type grond te gebruiken. Normale potgrond bevat veel meststoffen die de groei van planten stimuleren: dit is goed voor planten die veel voeding nodig hebben, maar kan teveel voeding bevatten voor jonge stekjes. Zaai- en stekgrond is luchtig en de voeding erin is afgestemd op de behoeftes van jonge kiemplanten en stekjes.
Ga je (voor)zaaien in een kweekbakje? Dan raden we aan om vermiculiet te gebruiken. Dit heeft een hele fijne structuur en neemt daardoor gemakkelijk water op. Dit zorgt er ook voor dat je de kiemplantjes later gemakkelijk kunt verspenen.
Het verspenen van kiemplantjes
Verspenen is het verplaatsen van kiemplantjes in een zaaitray naar een eigen pot of in de grond. Zo krijgen de planten meer ruimte en kunnen ze echt gaan groeien. Niet alle zaden zijn geschikt om later te verspenen. Groenten zoals wortels en radijsjes moeten direct op hun definitieve plek gezaaid worden, omdat deze groenten een ‘penwortel’ vormen. Deze wortels gaan dieper de grond in en raken daardoor heel snel beschadigd wanneer je ze toch zou verspenen.
Tip: een kiemplantje krijgt altijd eerst twee kiemblaadjes, voordat ze échte bladeren krijgen. Wanneer ze twee blaadjes hebben, zijn ze klaar om te verspenen.
Handig: plantetiketten! Zeker wanneer je groenten nog zaadjes zijn, kun je niet herkennen wat je waar gezaaid hebt. Omdat sommige zaden nou eenmaal meer voeding of water nodig hebben dan andere, is het goed om aan te geven welk type zaden waar gezaaid is. Lees hier meer lover groenten (voor)zaaien.
Een goed begin is het halve werk
Het geheim van succesvol tuinieren begint bij een goede bodem. Als je niet begint met schone losse gebalanceerde grond dan kan dit nadelig zijn voor de ontwikkeling en groei van de gewassen. Wil je direct in je eigen tuingrond zaaien of zaailingen uitplanten in je tuin dan is het belangrijk om te weten of de grond in je tuin geschikt is om de gewassen succesvol op te kweken. Vaak is een pH-waarde van 5,5 tot 7,0 optimaal voor moestuingewassen.
Om er achter te komen of de grond in je tuin goed in balans is kan je de zuurtegraad meten met een pH meter . Is de grond te basisch voeg dan meststoffen toe en als de grond te zuur is voeg je kalk toe.
- pH tussen 3-6 zuur (hoge zuurtegraad)
- pH 7 is neutraal
- pH tussen 8-10 Basisch (lage zuurtegraad)
Zand- en kleigronden bevatten van nature minder organische meststoffen en zijn minder zuur dan veengronden, bemesten is hier vaker nodig dan bij veengrond. Hier is kalk toevoegen vaak nodig om de zuurtegraad juist te verlagen. Wil je een uitgebreid persoonlijk bemestingsadvies? Neem dan op 3 verschillende plekken een lepel grond ongeveer 10 cm diep uit de bodem en laat in de grotere tuincentra een bodemonderzoek te doen.
Om de grond in je tuin in balans te houden is het verstandig om de gewassen bij elkaar te zetten die elkaar versterken of dezelfde behoeftes hebben. Lees hier meer over combinatieteelt Zaai of plant nooit het volgende seizoen dezelfde soort op dezelfde plek. Om ziektes te voorkomen en de grond niet uit te putten kan je beter ieder seizoen per soort een vakje opschuiven. Lees hier meer over wisselteelt of bekijk alle zaaibenodigdheden
Begin de moestuin met een goede set tuinhandschoenen
Goede tuinhandschoenen zijn onmisbaar bij het inrichten en onderhouden van je moestuin. Er zijn allerlei redenen waarom je het beste tuinhandschoenen kunt dragen tijdens het werken in de moestuin. Sommige gewassen, planten en bloemen hebben scherpe doornen: goede tuinhandschoenen voorkomen krassen en splinters. Ook zijn ze veelal uitgerust met een goed aangesloten en comfortabele polsbescherming. Dit voorkomt dat er steentjes of zand via de pols bij de handschoen naar binnen komen. Bekijk alle tuinhandschoenen
Hoe kies je de juiste tuinhandschoenen?
Bij het kiezen van de juiste tuinhandschoenen zijn er allerlei factoren om op te letten. Voor het grovere tuinwerk wil je graag stevige handschoenen, terwijl je bijvoorbeeld voor het plukken van vruchten dunne tuinhandschoenen wilt, zodat je ze goed aanvoelt.
- Kies voor een handschoen in de juiste maat, dat werkt een stuk fijner. Je wilt kleine vruchten, zoals besjes, goed kunnen oppakken, en ook tuingereedschap moet je goed vast kunnen houden.
- Wanneer het kouder wordt, wil je dikkere handschoenen dragen dan ‘s zomers. De Ice handschoen van het merk KIXX is een goed voorbeeld van een heerlijke gevoerde handschoen. Dit type tuinhandschoen kan ook goed gebruikt kan worden bij andere taken dan werken in de moestuin, zoals sneeuwscheppen of houthakken.
- Natuurlijk speelt ook het design van de tuinhandschoenen een rol, daarom kun je bij ons kiezen uit vele verschillende handschoenen in allerlei kleuren en met leuke prints!
De Zaden heeft verscheidene handschoenen die voor verschillende momenten en werkzaamheden geschikt zijn zoals;
Veelgestelde vragen over het aanleggen, onderhouden, zaaien en oogsten in de moestuin
Wanneer kan ik het beste zaaien?
Dat is volledig afhankelijk van wat je wilt zaaien. Sommige zaden kun je het beste in het voorjaar zaaien, verschillende zaden moeten vooral in het najaar gezaaid worden en weer andere zaden moet je eerst ´voorzaaien´ in een verwarmde omgeving, voordat je ze in een pot of tuin kunt zaaien. We hebben de juiste zaaimomenten in een handig overzicht gezet: bekijk onze zaaikalender.
Welke grond gebruik je in de moestuin?
Het juiste type aarde hangt af van de zaden die je wilt groeien en van de leeftijd van je plantjes. Potgrond bevat veel meststoffen: dit is van belang voor planten die veel voeding nodig hebben. Voor jonge stekjes heeft reguliere potgrond vaak té veel voeding: die kun je het beste kweken in zaai- en stekgrond. Ga je voorzaaien in een kweekbak? Dan is het beter om vermiculiet te gebruiken.Dit heeft een losse structuur wat gunstig is voor een goede ontwikkeling van wortelen en is hierdoor licht- en luchtdoorlatend. Het neemt water gemakkelijk op en kan dit beter vasthouden en afgeven op het moment dit nodig is.
Hoe vaak moet je een moestuin water geven?
‘s Winters kun je beter voorzichtig zijn met het water geven van wintervaste groenten, terwijl je tijdens de warmere zomermaanden soms wel meerdere keren per week wilt bijwateren. Hoe vaak je de moestuin water wilt geven, hangt daarnaast ook af van de groenten die je groeit en hoe groot de planten zijn.
Wanneer moet je de moestuin bemesten?
Goede gebalanceerde grond is belangrijk voor je plantjes. Soms hebben zaden wat meer voeding nodig en soms juist wat minder. Over het algemeen zorgt de juiste bemesting voor sterke plantjes die goed bloeien: dit is wel afhankelijk van welke planten en het juiste mest-moment. Bij de Zaden zijn diverse speciale biologische meststoffen beschikbaar voor kruiden, groenten en fruit. Op de verpakking is aangegeven wanneer de voeding het beste toegepast kan worden. Meer informatie over bemesten vind je in dit artikel over het voorbereiden van de grond.
Waar in je tuin kun je het beste de moestuin plaatsen?
Kies voor je moestuin een zonnige maar beschutte plek. Over het algemeen hebben zaden en jonge planten veel licht nodig. Bescherm ze ook tegen koude en stevige wind. Dit is meestal een plek in je tuin die gericht is op het zuiden of westen: hier schijnt immers de zon het meeste en is minder kans op koude wind. Let wel op: niet alle groente- en fruitsoorten zijn geschikt om dagelijks volop in de zon te staan. Met hogere beplanting kan je ook plekken met meer schaduw in je moestuin creëren. Lees hier meer over buiten zaaien en kweken.
Wat kan je nu planten in de moestuin?
Verschillende zaden plant je op verschillende momenten. In de koude wintermaanden is er buiten weinig te zaaien, maar in het najaar kan je nog wel volop zaaien voor de weeuwenteelt of overwinteringsteelt in een koude bak voor de oogst al vroeg in het volgende voorjaar. De groenten; Winterpostelein, Spitskool, Rode kool (Langedijker allervroegste en Langedijker vroege), Bloemkool (Walcheren winter en Igloo), Witte kool (Express), Spinazie en parijse worteltjes zijn geschikt voor deze weeuwenteelt. Als je écht graag wilt beginnen kan je binnenshuis bijvoorbeeld met een kweekset alvast aan de slag gaan, want kiemgroenten kun je binnen het hele jaar door verbouwen. In het voorjaar kun je met veel soorten zaden volop aan de slag gaan en in de zomer zul je vooral aan het oogsten zijn. Een uitgebreid overzicht van welke zaden je wanneer het beste kunt zaden vind je in onze handige zaaikalender.