In september wordt er nog steeds volop geoogst, zoals bijvoorbeeld de pompoenen. Maar nu de herfst voor de deur staat, kan er een begin worden gemaakt met de voorbereidingen voor de winter en komend voorjaar. Voor oogsten in de winter en in het vroege voorjaar kan je nu onderstaande groentes nog buiten zaaien; Veldsla, komatsuna, Rucola, Radijs, Spinazie, Tuinkers, Winterkers, Winterpostelein, Mosterdkool
Of zaai groenbemesters om de grond te verbeteren en de lege gaatjes op te vullen met bijvoorbeeld;
Incarnaatklaver, Winterrogge, Gele mosterd
Veel vaste planten en struiken kan je nu zaaien, snoeien en verplanten.
Het is nu ook tijd om zaailingen van meer- en tweejarige planten (zoals vergeet-me-nietjes en viooltjes) uit te planten.
Ook kan je nu nog steeds eenjarige bloemen zaaien voor een vroege bloei in het volgende jaar, veel eenjarige planten laten nu hun zaad vallen om zichzelf voort te planten. zowel in het voor- als het najaar kan je eenjarige bloemen zaaien, Als je zaait in het najaar levert dat vaak sterkere planten op en bloeien ze eerder in het voorjaar. Winterharde eenjarige bloemen die je nog kan zaaien in september zijn bijvoorbeeld: De Goudsbloem, de korenbloem, de klaproos en de witte kantbloem of groot akkerscherm.
De herfst is in aantocht en het duurt niet lang meer of de paddenstoelen schieten weer uit de grond, Wildplukken van paddenstoelen is gevaarlijk als je niet goed weet welke soorten je wel of niet kan eten. Veiliger is om zelf paddenstoelen te kweken met de kant en klare paddenstoelenkweeksets die vanaf september weer volop beschikbaar zijn. Zo ben je verzekerd van lekkere verse paddenstoelen.
Ook is het najaar pootgoed weer volop beschikbaar. De bloembollen die bloeien in het vroege voorjaar zoals tulpen, crocussen en alliums kunnen net als de winterknoflook en winterplantuien vanaf nu de grond in. Bekijk hier het volledig assortiment pootgoed.
Kweken in de winter met weeuwenteelt of overwinteringsteelt
In de winter kan je onder glas nog volop zaaien. Ook een (koude) kweekbak biedt volop mogelijkheden. Weeuwenteelt of overwinteringsteelt is een methode die vroeger vaker werd toegepast.
Zo oogst je al vroeg in het voorjaar groenten. Bijvoorbeeld bloem-, savooie-, rode- en spitskool kan je telen op deze wijze. Maar ook bietjes, tuinbonen, sla en worteltjes zijn hiervoor geschikt. Deze primeurgroentes hebben minder last van ziektes en plaagdieren dankzij de vroege oogst.
Geniet komend voorjaar van mooie bloeiers en bestel nu bloembollen!
De komende weken moeten deze in de grond voor de eerste nachtvorst er is. Klik hier voor meer tips over bloembollen planten.
De winter knoflook Messidrome, de plantuitjes Senshyu en Red Arrow zijn vanaf nu ook weer volop beschikbaar.
Plant nu de winteruitjes, zodat ze nog een stevig wortelstelsel aanmaken voor de winter echt gaat beginnen. Zoek een mooi zonnig plekje en maak de grond goed los.
Als je op minder losse grond teelt, zoals klei of zand, vermeng de grond dan met humus of geteerde compost. Gebruik geen verse compost of mest, dit is veel te krachtig voor de kleine plantuitjes.
Plant de uitjes of sjalotjes ca. 2,5 cm in kleigrond tot 5 cm diep in zandgrond. zodat ze nog net met hun topje boven de grond uitsteken. Om te voorkomen dat vogeltjes of andere (plaag)dieren de topjes aanzien voor een lekker snackje kun je de uitjes afdekken met insectengaas. Dit fijnmazige doek beschermt bovendien ook nog tegen de uivlieg.
Als het loof bruin wordt ongeveer rond eind mei dan zijn de uitjes rijp om te oogsten.