Juni is de bloeimaand en het begin van de zomer met lange dagen. De zomergroenten en de laatste zomerbloeiers kunnen nu nog gezaaid worden. De perkplantjes die zijn voor gezaaid gaan nu in de volle grond en de hanging baskets kunnen gevuld worden. Verwijder telkens de uitgebloeide bloemetjes dan is de kans groot dat ze doorbloeien, zeker bij 1-jarige en vaste planten.
Helaas groeit het onkruid in deze maand ook ontzettend goed. Hiervoor is specifiek gereedschap wat daarbij van pas komt.
Na de langste dag (21 juni) kan je alvast starten met de zomer snoei, dit geldt zeker voor groenblijvende hagen zoals de beuk en de buxus, maar ook geraniums en rododendrons kan je direct na de bloei terug snoeien. Hierdoor komt het zonlicht weer op het jonge blad en na 2 tot 3 weken staat het weer volop in bloei. Zorg altijd voor schoon snoeigereedschap hiermee voorkom je dat je ziektes of schimmels overbrengt op de plant. De snoeiwond maakt de plant kwetsbaar, voorkom blootstelling aan veel vocht en of zon. Doe dit bij voorkeur op een droge maar bewolkte dag.
Ook is nu de tijd dat de vruchten beginnen te groeien, dus zorg er voor dat deze planten voldoende ondersteuning hebben zodat ze niet knakken of omvallen bij harde wind. Geef de planten nog wat extra voedingstoffen mocht dit nodig zijn. Met name potplanten hebben dit vaker nodig.
In juni kan er volop buiten in de volle grond en in potten worden gezaaid of uitgeplant.
De tweejarige- en meerjarige bloemen kunnen nu alvast gezaaid worden voor bloei volgend jaar zoals o.a;
In juni kan je al veel groenten oogsten waardoor er al lege plekken ontstaan.
Deze plekken kan je tijdelijk vullen met groenbemesters, zo blijft de tuin mooi vol met bloeiende planten en verbeter je alvast de bodem voor het volgende seizoen.
Ook de omringende planten profiteren van de extra verrijking van de bodem en verbetering van de bodemstructuur. Lees hier meer over groenbemesters.