Augustus is de oogstmaand. Overal komen er weer lege plekken vrij in de tuin waar van alles al is geoogst. Het kan dan lastig zijn om de gaatjes weer op te vullen. Hierbij kan een groenbemester dan uitkomst bieden om de leegtes tijdelijk te vullen. De bodem wordt verbeterd en de gekleurde bloemetjes vrolijken de tuin in het najaar weer op.
Maar er kan ook nog steeds volop groenten gezaaid worden voor de late oogst eind dit jaar of juist de zeer vroege oogst komend seizoen. De volgende groentes kunnen nog steeds gezaaid worden;
Chinese kool, bloemkool, kropsla, paksoi, spinazie, veldsla en radijs.
Heb je eerder bijv. boerenkool of andijvie gezaaid, dan is nu het moment om deze uit te planten.
Net als de mediterrane kruiden zoals oregano, salie, tijm en rozemarijn, deze kan je prima naast elkaar zetten.
Maar niet alle kruiden zijn goede buren. Lees hier meer over het aanleggen van een kruidentuin.
Kruiden zoals bijvoorbeeld dille, bieslook en kervel kan je nu nog prima zaaien.
De meerjarige bloemen kunnen nu ook nog steeds (voor)gezaaid worden, zoals; Zonnehoed, Vinderhoedkruid, Vergeet-me-nietjes, Viooltjes, Passiebloem en kaasjeskruid
De meeste (zomer)bloemen staan nog volop in de bloei. Heb je eenjarige bloemen? Bedenk dan dat deze niet weer groeien op de plek waar je het oorspronkelijk hebt gezaaid, als ze zijn uitgebloeid laten ze hun zaden vallen en volgende jaar gaan ze bloeien op de plek waar dit zaad terecht komt. Wil je dezelfde bloemen volgend jaar niet meer overal in de tuin terugzien, haal telkens de uitgebloeide bloemetjes weg, je hebt kans dat de plant dan weer opnieuw gaat bloeien en hiermee nog even uitstelt dat de plant zaaddozen gaat produceren. Zorg er voor dat je ze snoeit voordat de plant de zaaddozen ontwikkeld.
Dit geldt natuurlijk ook voor de groenten en kruiden, bijvoorbeeld bieslook en rucola zijn echte woekeraars. Als de rucola gele bloemetjes begint te krijgen dan is de kans groot dat je na een tijdje opeens overal kleine rucola plantjes ziet verschijnen, zelfs tussen de bestrating. Wil je dit voorkomen verwijder de zaaddoosjes voordat ze hun zaden laten vallen.
Zaden kan je goed bewaren of meteen opnieuw zaaien op een plekje waar het wel gewenst is. Wil je de zaden bewaren voor volgend jaar. Droog de zaden eerst goed en doe ze in een papieren zakje of envelop, dan kan het papier evt. het laatste vocht opnemen.