November is de meest stille maand in de tuin wat betreft zaaien, planten en oogsten.
Binnen of in een verwarmde kas kan het gehele jaar door gezaaid worden. Zorg dan wel voor voldoende licht.
Veel zaden zijn lichtkiemers dus met alleen de juiste temperatuur ben je er dan nog niet. De zaailingen en planten hebben een bepaald spectrum licht nodig wat eventueel met speciale groeilampen wel goed is na te bootsen. Vandaar dat ook vaak wordt geadviseerd om ook binnen in het voorjaar te zaaien. Je maakt dan gebruik van optimaal natuurlijk licht en dit is een stuk makkelijker. Speciale kweeksets inclusief verlichting zijn aan te bevelen als je buiten de natuurlijke zaaiperoide wil (voor)zaaien.
Kamerplanten kweken in huis
Kamerplanten kun je het gehele jaar door opkweken in huis. De beste zaaiperiode is in het voorjaar omdat je dan gebruik kan maken van optimaal natuurlijk licht. Op elk zakje staat aangegeven wat de beste zaaiperiode is. Het belangrijkste is dat de zaailingen de juiste temperatuur, vochtigheid en voldoende licht krijgen, als er aan deze voorwaarden wordt voldaan dan kunnen kamerplanten het hele jaar door worden gezaaid.
Nieuw in ons assortiment zijn de koffie- en thee planten in blik. Hiermee kan je je eigen koffiebonen en theeplant opkweken of leuk om kado te doen. Tropische planten vergen meer aandacht dan andere planten. Volg daarom zo nauwkeurig mogelijk de ingesloten zaai instructie voor een optimaal resultaat.
Biologische kiemgroenten zelf kweken
Het zelf kweken van biologische groenten kan niet makkelijker dan met onze Organic Sprouting kweeksets en groenten. Het enige wat je hoeft toe te voegen is water!
Bij het kweken van sommige kiemgroenten is licht niet eens nodig, dat is tijdens de donkere dagen een groot voordeel en zo kan je het gehele jaar door probleemloos kiemgroentes kweken. Het enige wat deze kiemgroentes nodig hebben is elke dag een laagje (vers) water en een donkere ruimte met een normale kamertemperatuur tussen 20 en 22 °C . Na ongeveer een week gemiddeld kan men de kiemspruiten (die dan 2-5 cm lang zijn) eten.
De sprouting groenten kun je als kiemgroenten in water kweken, maar kiemgroenten kunnen ook als Micro leaves en baby leaves gekweekt worden. Dan zaai je bij voorkeur in aarde. Zaai de zaadjes in de vollegrond of in een pot. Bedek ze met een dun laagje aarde en geef water. Dicht op elkaar zaaien is geen probleem omdat microgreens klein blijven. Deze microgreens oogst je ongeveer één tot drie weken na het zaaien.
Micro leaves kun je binnen het jaarrond zaaien, teel je zowel binnen als buiten. Alles wat je nodig hebt, is een bakje met een dun laagje aarde of een laagje nat katoen, keukenrol of watten. Strooi de zaadjes uit over het laagje en bedek vervolgens met nog een dun laagje of ander materiaal. Zet het bakje op een warme, lichte plek en zorg ervoor dat dit vochtig blijft. Na ongeveer een week kun je de meeste soorten al oogsten. Heb je de zaadjes in aarde gezaaid? Knip ze dan boven de grond af. Heb je gekweekt in een kweeksetje of op watten of katoen? Dan kun je de kiem in zijn geheel eten. Was de kiemgroenten wel altijd goed voor je ze eet en eet ze het liefst vers! Je kunt ze in de koelkast kort bewaren, maar het is beter om de groenten direct na het oogsten te eten.
baby leaves kun je ook op bovenstaande manier telen, maar het liefst zaai je ze in de vollegrond. Zaai ze ondiep en bedek met een dun laagje aarde. Wanneer het kiemplantje een aantal mooie blaadjes heeft gekregen, kun je deze plukken en eten.
In dit jonge stadium bevatten de plantjes relatief veel voedingsstoffen omdat de kiem nog moet gaan groeien zijn alle voedingsstoffen nog aanwezig. Microgroenten zijn daarom rijk aan koolhydraten, eiwitten, vitamines en mineralen. Dat maakt het een super gezonde toevoeging aan je maaltijd!
Kijk hier voor ons ruime aanbod "micro greens", verkrijgbaar als complete sets met aardetablet en kweekschaal of bestel alleen de microgreen zaden.
Paddenstoelen zelf kweken
In de herfst komen overal de paddenstoelen weer te voorschijn. Het kan heel verleidelijk zijn deze in het wild te plukken, maar dit kan heel gevaarlijk zijn als je niet zeker weet met welke paddenstoel je te maken hebt. Veel veiliger is om zelf paddenstoelen te kweken met een kweekset zodat je zeker weet dat je inderdaad een eetbare paddenstoel in je gerechten verwerkt. Bovendien is het ontzettend leuk en zeker voor kinderen om elke dag de paddenstoelen steeds groter te zien groeien.
Deze donkere dagen lenen zich uitstekend voor het kweken van paddenstoelen omdat de kweeksets het beste in het donker gezet kunnen worden. In de winter is er niet veel daglicht en juist de beste periode om ze te kweken.
De tuin winterklaar maken
Toch zijn er ook nog volop werkzaamheden te doen in tuin. De laatste wortels kunnen gerooid worden en er kan begonnen worden met de groenbemesters om te spitten. De bomen hebben het meeste blad laten vallen en dit afval is ideaal mulchmateriaal.
Mulchen houdt in dat je de bodem gaat bedekken met organisch materiaal. Dit zijn stoffen uit dode planten of dieren zoals herfstbladeren, grasmaaisel, houtsnippers, stro, snoeiafval of uitwerpselen (let op! dat het uitwerpselen van alleen planteters zijn). Als je mulcht leg je het materiaal bovenop de aarde en verwerk je het niet in de grond.
Mulchen kent eigenlijk alleen maar voordelen;
- Doordat daglicht de bodem niet kan bereiken krijgt onkruid geen kans om te groeien
- Tijdens afbraak van het bodembedekkend materiaal komen voedingsstoffen vrij die in de grond worden opgenomen wat resulteert in gezondere beplanting die minder last hebben van ziekten en plagen.
- Verbetering van de bodemkwaliteit
- Verbetering van de bodemstructuur doordat het bodemleven wordt gestimuleerd.
- In het voor- en najaar kan de bodem meer warmte vasthouden en in de zomer worden de temperatuurverschillen tussen dag- en nacht verkleind.
- De bodem droogt minder snel uit doordat de verdamping van water vertraagt.
- De egeltjes vinden in de winter een schuilplek onder het bladerdek.
- De bodembedekking beschermt de bodem tegen wegspoelen door regen.
Heb je niet zo veel bladeren in de tuin en ook niet in de omgeving, dan kan je de egeltjes toch nog een veilig onderkomen bieden met dit egelhuisje. Egeltjes doen een winterslaap van oktober/november tot maart/april. Wil je voor en na de winterslaap de egeltjes gaan voeren, doe dit dan alleen met kattenbrokjes of egeltjesvoer wat hiervoor bedoeld is.
Niet alleen voor de egeltjes maar ook voor allerlei verschillende soorten vogels hebben we speciaal voer, feeders, voederhuizen en nestkastjes.