Wisselteelt of rotatieteelt om balans in de grond te houden
Behoeften van gewassen
Ieder gewas heeft andere behoeften en benut de grond op een andere manier. Zo hebben kolen bijvoorbeeld behoefte aan veel voedingsstoffen (met name stikstof). Peulgewassen hebben niet zo veel voedingsstoffen nodig, maar geven wel veel stikstof af aan de grond. Wanneer je dus kolen ná peulgewassen plaatst, kun je profiteren van de stikstof die aan de grond is afgegeven.
Om de kwaliteit van zowel de grond als je groenten te behouden, is het verstandig om wisselteelt toe te passen. Door de gewassen jaarlijks een vak op te schuiven, zorg je ervoor dat de grond in balans blijft en verminder je de kans op ziekten in je gewassen.
Schema voor wisselteelt
Er is een bekende ezelsbrug die veel gebruikt wordt om wisselteelt in de juiste volgorde toe te passen. Dit is: Alle Pesticiden Kunnen Beter Vermeden Worden. Het staat voor het volgende:
- Alle = Aardappelen
- Pesticiden = Peulgewassen
- Kunnen = Koolgewassen
- Beter = Bladgewassen
- Vermeden = Vruchtgewassen
- Worden = Wortelgewassen
Plant je in het eerste vak aardappelen, dan plant je in het volgende vak peulgewassen, het daarop volgende vak koolgewassen enz., enz. Jaarlijks schuif je de gewassen een plaatsje op.
Uitzondering op wisselteelt
Een vreemde eend in de bijt is de aardbei. Aardbeien verdienen een eigen vak. Deze plant geeft in principe in het tweede jaar pas vruchten en in het derde jaar zijn deze het beste. Omdat je dus wel twee tot drie jaar van deze plant kunt oogsten, hoef je deze niet jaarlijks te verplaatsen en kun je hem gedurende die periode in zijn eigen vak laten staan.
Zelf een schema maken voor wisselteelt
Je kunt uiteraard je eigen schema maken, maar verdiep je dan wel in de verschillende behoeften van de gewassen. Het is belangrijk om wisselteelt toe te passen. Wordt wisselteelt niet toegepast? Dan liggen ziekten als aaltjes en knolvoet of schimmels op de loer. Je voorkomt daarnaast dankzij wisselteelt ook dat gewassen steeds dezelfde voedingsstoffen opnemen en je bodem uitputten. Het resultaat is dus gezondere en sterkere groenten en een bodem in een betere staat! Wil je meer weten over het onderhouden en voorbereiden van je grond, klik dan hier.
Indeling moestuin
Voor je begint met het zaaien van je groenten en kruiden, maak je een plan voor je moestuin of kruidentuin. Bij de indeling van je moestuin moet je dan ook rekening houden met de wisselteelt. Maak je gebruik van bovenstaande ezelsbrug, dan heb je in principe genoeg aan zes moestuinbedden of -vakken. Reken daarnaast een extra vak voor de aardbeien, indien je deze wilt kweken.
Wisselteelt in de kas
Ook wanneer je gewassen in de tuinkas kweekt, moet je rekening houden met wisselteelt. De grond in een tuinkas raakt sneller uitgeput dan de vollegrond. Om te voorkomen dat je bodem in de kas te snel uitgeput raakt, kun je jaarlijks de bovenste tien centimeter van de grond vervangen.
Wisselteelt in de ecologische en biologische tuin
Wisselteelt past uitstekend binnen de ecologische en biologische tuin. Door een gewas te laten profiteren van de voedingsstoffen die door het voorgaande gewas worden afgegeven, voed je je planten op een natuurlijke manier. Wie ecologisch tuiniert, doet dit met zoveel mogelijk respect voor de natuur en het milieu, door van dit natuurlijke proces gebruik te maken, stimuleer je een gezondere bodem.