Grond voorbereiden in simpele stappen
Voor je kunt beginnen met het zaaien van groenten, kruiden of bloemen moet de grond voorbereid worden, zodat de zaadjes onder goede omstandigheden kunnen ontkiemen. Je doet dit idealiter in maart, zodat je op tijd kunt beginnen met zaaien.
Vollegrond
Als je in de vollegrond wilt gaan zaaien of planten moet deze grond eerst voorbereid worden. De grond moet een luchtige structuur hebben. De grond mag dus niet dichtslaan door regen en moet niet inklinken bij droogte.
Wel of niet spitten
Waar het spitten van de bodem vroeger heel gebruikelijk was, zijn er nu steeds meer tegenstanders. Het advies is om niet te spitten. Door de grond te spitten verstoor je namelijk de bodemstructuur. Je kunt er beter voor kiezen de aarde los te maken met bijvoorbeeld een woelvork. Wanneer je dit doet, voeg dan ook meteen wat bodemverbeteraar aan de grond toe.
Zuurtegraad
Het is ook belangrijk de zuurgraad van je bodem te meten en indien nodig aan te passen. Een waarde tussen de 5,5 en 7,5 pH is over het algemeen geschikt. Is de pH-waarde onder de 5,5? Dan is de grond zuur en zul je wat kalk moeten toevoegen. Is de pH-waarde hoger dan 7,5? Dan is de grond kalkrijk en zul je tuinturf moeten toevoegen. Om de pH-waarde van je grond te meten, kun je gebruik maken van een speciale pH-meter.
Bemesten
Om goed te kunnen groeien hebben je plantjes een luchtige en voedzame bodem nodig. Je creëert deze mede door compost en mest toe te voegen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen kunstmest en organische mest. Kunstmest wordt over het algemeen afgeraden en past niet bij een ecologische tuin. Het grote voordeel van kunstmest is dat de voedingsstoffen direct worden opgenomen, het nadeel dat planten er te snel van kunnen groeien en vatbaar worden voor ziektes. Daarnaast zit in kunstmest veel zout, wat op de lange termijn schadelijk is voor de bodem. Kies bij voorkeur voor organische mest, afkomstig van dieren of planten.
Groenbemesters
Onder groenbemesters verstaan we gewassen die we in de vollegrond zaaien en op laten groeien, om ze vervolgens onder te spitten, met als doel de bodem te verbeteren. Ze geven voedingsstoffen af aan de grond, verbeteren de structuur van de bodem, verminderen het wegspoelen van voedingsstoffen uit de bodem en zorgen ervoor dat onkruid minder kans krijgt. Hier lees je alles over groenbemesters
In stappen
Nog even samenvatten. Een handig overzichtje om stap voor stap te zien hoe je te werk gaat om de grond in je tuin te verbeteren.
- Stap 1: Grond luchtig maken - Je begint met zorgen dat je grond luchtig is. Hierdoor kunnen jonge planten goed wortelen. Doe dit bij voorkeur met een woelvork. Wanneer je zou spitten verstoor je de bodemstructuur, met een woelvork niet.
- Stap 2: Meten is weten - Vervolgens is het tijd om de staat van de bodem te meten. Doe dit met een pH-meter. Aan de hand hiervan weet je of je kalk of turf moet toevoegen.
- Stap 3: Verbeteren! - Tenslotte is het tijd om te bemesten. Welke mest je kiest hangt af van je voorkeursmanier van tuinieren. Door te bemesten creëer je een voedzame bodem en geef je je zaden en jonge planten een goede basis om op te groeien.
Binnen
Ook als je binnen voorzaait in opkweekpotjes of een kweekkasje heb je goede, luchtige grond nodig. Je kunt gebruik maken van speciale zaai- en stekgrond. Deze potgrond heeft een fijne structuur waardoor de wortels zich goed kunnen vormen. Wanneer de zaailingen hun eerste echte blaadjes hebben, kun je ze verspenen. Als de plantjes uiteindelijk groot en sterk genoeg zijn, kun je ze vervolgens buiten uitplanten. Bereid de plantjes wel voor op een koudere temperatuur door ze af te harden.