Buiten zaaien en kweken
Voordelen/nadelen
Het grote voordeel van direct in de vollegrond kweken ten opzichte van binnenshuis of in een tuinkas voorzaaien, is dat je niets meer hoeft te verplanten. Het nadeel is dat je erg afhankelijk bent van de weersomstandigheden, en dat het oogstseizoen minder lang is dan in een tuinkas.
Grond voorbereiden
Wie direct groenten of bloemen in de vollegrond wil kweken, zal de grond eerst moeten voorbereiden. Voor het zaaien moet er eerst gespit worden en organische mest of compost door de grond worden gewerkt. Alleen op voedselrijke grond zullen groenten goed groeien. Om te voorkomen dat de grond door het telen van gewassen uitgeput raakt, kun je ook groenbemesters zaaien.
Wisselteelt
Verschillende gewassen hebben verschillende behoeften en ook de manier waarop ze de grond benutten verschilt. Wil je de kwaliteit van je gewassen én je grond waarborgen? Pas dan wisselteelt toe. Bij wisselteelt schuift ieder gewas jaarlijks één vak op. Hiermee houd je de grond in balans en verklein je de kans op ziekten in je gewassen.
Een bekende ezelsbrug voor dit principe is Alle Pesticiden Kunnen Beter Vermeden Worden. Dit staat voor Aardappelen, Peulgewassen, Koolgewassen, Bladgewassen, Vruchtgewassen en Wortelgewassen vooral bij deze gewassen is het belangrijk dat je ze jaarlijks in een ander vak opkweekt. Ook groenbemesters draaien mee in wisselteelt.
Meer weten over wisselteelt? Klik hier!
Moestuin
Vanaf half april, mits er geen vorst meer voorspeld wordt, kun je je groenten gaan zaaien. De meeste groenten zaai je het beste als het buiten tussen de 15 en 20 graden is, maar raadpleeg de verpakking om zeker te weten dat je goed zit.
In de vollegrond kun je het beste in regels zaaien. Je maakt dan geultjes waar je de zaden dun in strooit. Het voordeel hiervan is, dat je later in één oogopslag kunt zien wat je zaailingen zijn en wat onkruid is. Om je hierbij te helpen, kun je bijvoorbeeld een draad boven het geultje spannen.
Kruidentuin
Kruiden hebben over het algemeen flink wat warmte en zon nodig. In de vollegrond kun je ze vanaf april-mei zaaien. Een buitentemperatuur van zo’n 20 graden en flink wat uren zon per dag zijn nodig om de kruiden goed te laten groeien. De exacte behoeften van de zaadjes vind je uiteraard op de verpakking.
Zaai bij voorkeur in rijen door middel van geultjes. Strooi de zaden gelijkmatig en dun uit in de geultjes en span er eventueel een draad boven. Als het zaad is opgekomen, zie je dan in één oogopslag wat je zaailingen zijn en wat onkruid.
Bloemen
Over het algemeen kun je in april-mei, mits er geen vorst meer verwacht wordt, beginnen met zaaien. Het moet buiten dan tussen de 15 en 20 graden zijn. Verschillende bloemen hebben verschillende behoeften en ook deze vind je op de verpakkingen.
Bescherming in vollegrond
Wil je je groenten in de moestuin beschermen tegen nachtvorst en harde wind, dan kan dat met een kweektunnel van vliesdoek. Vliesdoek laat lucht, water en licht door, wat ervoor zorgt dat de planten wel beschermd blijven, maar bijvoorbeeld niet zo snel zullen schimmelen. Een tunnel van gaas beschermt je gewassen tegen vraat door insecten of bijvoorbeeld vogels. Het voordeel van een lage kweektunnel is, dat je deze gemakkelijk kunt verwijderen als de weersomstandigheden weer goed zijn.
Verzorging
Belangrijk is dat je zaaibedden voldoende vocht krijgen. Omdat we niet geheel op het weer kunnen vertrouwen, zul je ze regelmatig van voldoende water moeten voorzien, ook als de zaailingen opgekomen zijn. Hier lees je alles over water geven.