Kweken in een tuinkas
Gebruik van een tuinkas
Je kunt een kas op verschillende manieren gebruiken: als een koude, koele, gematigde of een warme kas. De koude kas heeft geen verwarming. Deze warmt op door het zonlicht en wordt vooral gebruikt om het seizoen te verlengen. Dit kan ook met een koele kas; deze beschikt over verwarmingselementen die ervoor zorgen dat de temperatuur nooit lager dan ongeveer 5 graden wordt. De gematigde kas zorgt ervoor dat de temperatuur niet onder de 10 graden komt, hiermee ben je bijna niet meer gebonden aan de seizoenen. Tot slot is er de warme kas. Deze gebruik je om exotische soorten te kweken. Hierin is de temperatuur nooit lager dan 15 graden.
Het is van belang dat je de kas op een plek zet waar hij zoveel mogelijk licht krijgt. Plaats hem bij voorkeur ook op een beschutte plek.
Glazen tuinkassen zijn optimaal. Deze laten veel licht door en de temperatuur is hier goed te reguleren. Kies bij voorkeur voor een kas met ramen die je open kunt zetten, zodat er goed geventileerd kan worden.
Binnen voorzaaien
In februari en maart is het buiten nog niet warm genoeg om te zaaien. Dan is een verwarmde kas de plek bij uitstek om dit te doen. Je kunt je groenten, kruiden of bloemen binnen voorzaaien en zorgen dat de zaden goed kiemen onder de juiste omstandigheden. Afhankelijk van de mogelijkheden van jouw kas kun je ze van de juiste temperatuur en hoeveelheid licht voorzien. Op de pagina’s ‘Groenten zaaien’, ‘Kruiden zaaien’ en ‘Bloemen zaaien’ vertellen we je graag meer over hoe je te werk gaat. Indien geen ruimte heeft is en de buitentemperatuur al water hoger is zijn buiten kweekkasjes met foliedoek ook ideaal.
Tuinseizoen verlengen
In een kas kun je het tuinseizoen verlengen. Zo kun je eerder of juist later van bepaalde bloemen, groenten en kruiden genieten. Neem bijvoorbeeld groenten als andijvie of sla. Deze kunnen in de winter niet buiten overleven, maar kun je in de kas al kweken. Hetzelfde geldt voor bloemkool of worteltjes in het voorjaar.
Ook kun je bijvoorbeeld eenjarige bloemen al vroeg in het seizoen opkweken in de kas zodat, wanneer je ze buiten uitplant, het al mooie, bloeiende planten zijn.
Tropische soorten
Daarnaast kun je de (verwarmde) kas ook nog gebruiken om tropische soorten te kweken. Planten als meloenen, pepers, tomaten en aubergines hebben veel warmte nodig om te groeien. In de zomer zullen ze het hier buiten misschien redden, maar in de kas is het kweken van deze soorten veel beter te doen.
Grond voorbereiden
In de kas moet je de grond voorbereiden, in het artikel ‘Grond voorbereiden’ vertellen we je hier meer over. Daarnaast is het belangrijk dat je jaarlijks de bovenste 10 cm van de grond in je kas vervangt, als je hierin planten in vollegrond teelt. De bodem is in de kas namelijk snel uitgeput. Pas ook in de tuinkas wisselteelt toe om te voorkomen dat de gewassen de bodem uitputten.
Het juiste moment
Hoewel je in de kas zelf de seizoenen kunt ‘bepalen’, is het handig enigszins een ritme te volgen. In onze zaaikalenders zie je de juiste momenten waarop je groenten, kruiden of bloemen kunt zaaien. Je kunt ook altijd de verpakking van de zaden raadplegen. Hierop vind je het moment van zaaien en ook de benodigde hoeveelheid licht en de juiste temperatuur.
Zaaikalender
Combinatieteelt
Ook in de kas moet je rekening houden met combinatieteelt, omdat de ene plantensoort nu eenmaal niet zo goed samen gaat met de andere. Wil je daar meer over weten? Kijk dan op de pagina over goede en slechte buren in de moestuin.