Planten beschermen tegen vorst
In potten en bakken
Vorstgevoelige planten die je in potten of bakken gezet hebt, kun je gemakkelijk beschermen tegen de vorst door ze tijdig naar binnen te halen. Laat ze in de berging, op een koele plek binnenshuis of in de kas overwinteren. Houd er wel rekening mee dat wintergroene planten ook ’s winters licht nodig hebben; een donkere berging is dan niet geschikt. Bladverliezende planten of planten die ’s winters bovengronds afsterven kun je wel op een donkere plek overwinteren. Deze planten zijn in winterrust en hebben ’s winters dan ook amper water nodig. Zorg dat wintergroene planten die je binnen overwintert niet uitdrogen, maar geef ze vooral ook niet te veel water. Medio mei kunnen de potten weer naar buiten. Dan is IJsheiligen voorbij en is de kans op vorst zeer klein.
Potten met vorstgevoelige planten die je niet naar binnen verplaatst, kun je extra beschermen door deze te bedekken met een juten zak of met een zogenaamd vliesdoek. Ook zou je de binnenkant van de potten ter isolatie kunnen bekleden met noppenfolie. Dit is een lastig klusje als de plant al in de pot staat; het makkelijkst kun je dit noppenfolie aanbrengen bij het verpotten van een plant. Houd er rekening mee dat terracotta potten door vorst kunnen barsten! Je kunt deze potten het best binnen zetten tijdens vorst.
Vollegrond
Ook planten in de vollegrond moet je beschermen tegen de vorst indien zij niet winterhard zijn. Begin hier tijdig mee. Wanneer de temperaturen gaan dalen en de eerste vorst voorspeld wordt, kun je je planten al beschermen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je kunt je planten in de vollegrond op verschillende manieren beschermen tegen vorst. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van (dennen) takken met blad en deze luchtig over vorstgevoelige planten leggen. Zo kunnen ze wel ademen, maar worden ze wel beschermd tegen de kou.
Vliesdoek
Ook kun je vliesdoek gebruiken om je planten ‘s winters te beschermen. Dit doek kun je zowel als lage tunnel over je zaaibed zetten, als om vorstgevoelige planten heen binden. Vliesdoek laat lucht, water en licht door, wat ervoor zorgt dat de planten wel beschermd blijven, maar bijvoorbeeld niet zo snel zullen schimmelen.
Beschermkap
Jonge, binnen opgekweekte plantjes zul je moeten afharden voor je ze buiten uitplant. Je laat ze daarmee wennen aan de koude buitentemperatuur. Wil je ze wat extra bescherming meegeven, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een speciale beschermkap. Dit is een soort cloche van pvc, met ventilatie, die je jonge plantjes tegen de ergste kou zal beschermen.