Een tuinplan maken: leuk én nuttig | Zo ga je te werk
Ongetwijfeld ken je het spreekwoord 'Een goed begin, is het halve werk' wel. Zo is het ook met tuinieren. Van een goede voorbereiding kun je het hele jaar profijt hebben. Daar hoort ook het maken van een tuinplan bij. Wij helpen je op weg!
Wat is een tuinplan?
Zoals de naam al doet vermoeden leg je in een tuinplan je wensen voor de tuin in het aankomende jaar vast. Een tuinplan voor de siertuin maak je meestal alleen op het moment dat je de tuin opnieuw aanlegt. Wel kun je natuurlijk een mooi plan maken voor je borders en voor eenjarige planten. In de moestuin zie je een tuinplan veel vaker terug komen. Daar kan het zelfs heel belangijk zijn om goed te weten wat je dat jaar allemaal wilt gaan verbouwen.
Een ontzettend handig hulpmiddel is de Week Tuinplanner. Een handig ringband weeknotitieboekje met teeltplan, zaaikalender en de mogelijkheid om over vier jaar iedere week je aantekeningen bij te houden. Verder ook tips voor goede buren en beplantingsplan.
Hoe maak je een tuinplan?
Het begint allemaal met het opdoen van inspiratie. Welke groenten, kruiden of bloemen wil je in je tuin hebben? Wil je één soort basilicum of ga je experimenteren met bijzondere smaken? Maak eens een wensenlijstje met alles wat je dat jaar in je tuin zou willen realiseren. Misschien wil je wel een stukje reserveren met waardplanten voor vlinders en bijen? Of een strook met plukbloemen zodat je zelf een prachtig boeket uit de tuin kunt samenstellen.
Kijk naar de verschillende zaai-, bloei- en oogsttijden
Boerenkool zaai je op een ander moment dan tomaten, om maar even iets te noemen. Als je je wensenlijstje compleet hebt gemaakt, is het handig om te kijken naar de verschillende zaai-, maar ook bloei- en oogsttijden. Probeer in je plan rekening te houden met deze tijden en stem alles op elkaar af. Zo kun je het hele jaar door oogsten.
Praktische indeling
Naast een planning qua tijd, moet je ook kijken naar de praktische indeling. Hoeveel ruimte heb je tot je beschikking en hoe kun je die optimaal benutten? Maak eens een plattegrond van je tuin en probeer op schaal de verschillende indelingen uit. Door rekening te houden met combinatieteelt kun je slimme combinaties van gewassen maken die elkaar versterken. In de blog over combinatieteelt lees je precies hoe dit werkt.
Voorzaaien
Wie een duidelijk plan voor ogen heeft voor de tuin, kan meteen een stapje verder kijken. Want hoewel sommige soorten pas na half mei in de vollegrond gezaaid kunnen worden, kun je wel alvast binnen voorzaaien. Daarmee loop je een stapje voor en heb je, wanneer de plantjes naar buiten kunnen, alvast een aantal sterke planten. Je kunt dan eerder oogsten!
Voordelen van een tuinplan
- Je kunt het hele jaar voorbereiden en al je zaden in één keer kopen
- Je kunt eerder beginnen en dus ook eerder oogsten
- Je komt niet voor onverwachte verrassingen te staan
Moestuin en kruidentuin
Ga je helemaal voor het eerst aan de slag met het aanleggen van een moestuin of kruidentuin? Dan komt er nog wel iets meer bij kijken dan het maken van een tuinplan. Je moet bijvoorbeeld ook denken aan het aanleggen van bedden of het voorbereiden van je grond. Het ontwerpen en aanleggen van een moestuin is een heel leuke klus! In twee verschillende blogs helpen we je op weg met inspirerende tips zodat jij goed voorbereid aan de klus kunt beginnen. Lees verder over: