Kruiden zaaien: zo maak je je eigen kruidentuin
Kruiden zaaien
Niets zo lekker als kruiden uit eigen tuin! Wat dacht je van een verse pesto met zelf gekweekte basilicum. Of een kopje verse muntthee uit eigen tuin? Kruiden zaaien is leuk én nuttig. Met onze tips begin je goed voorbereid aan je eigen kruidentuin.
Voorbereiding
Wanneer je de zaadjes koopt, heb je de belangrijkste informatie eigenlijk al in handen. Je vindt deze namelijk op de verpakking. Daar staan bijvoorbeeld zaken als de zaaiperiode en de lichtbehoefte op vermeld. Gooi de verpakking dan ook niet meteen weg en lees deze goed. Maak voor je begint een plan voor je kruidentuintje en bereid de grond goed voor. Door de grond goed voor te bereiden zorg je ervoor dat je je planten een goede start geeft. Het ene kruid groeit het best op een arme grond, maar een ander kruid stelt misschien weer andere eisen. Lees je daarom goed in om er achter te komen wat de behoeften zijn van de uitgekozen kruiden.
Het juiste moment
Er is niet één moment waarop je begint met zaaien. Dit verschilt namelijk per kruid en per plek waar je zaait. Over het algemeen hebben kruiden meer warmte nodig dan groenten en deze zaai je dan ook wat later. Als het buiten zo’n 20 graden is, kun je daar beginnen met zaaien. Je zou er ook voor kunnen kiezen om al eerder binnen te zaaien en te kweken, veel kruiden hebben hier baat bij. Door ze in een propagator, kas of gewoon in bakjes op de vensterbank voor te zaaien, heb je sterke plantjes die je als de tijd rijp is buiten kunt uitplanten.
Wil je in één overzicht zien wanneer je welk kruid kunt zaaien, maak dan gebruik van de zaaikalender.
De juiste plek
De beste plek voor een kruidentuin is dicht bij de keuken en het liefst op een plek waar voldoende zon schijnt. Waarom dicht bij de keuken? Dan kun je tijdens het koken gemakkelijk even heen en weer lopen om wat kruiden te plukken. Natuurlijk zijn er nog veel meer goede plekken voor een kruidentuin. Kun je de kruiden niet dicht bij de keuken kwijt? Dan verzamel je ze gewoon van tevoren. Waarschijnlijk heb je bij het maken van je indeling al goed nagedacht over waar je je planten neer gaat zetten. Als je een kruidentuin gaat aanleggen, maak je van tevoren een plan. Er zijn verschillende opties, dus ook als je weinig ruimte hebt of het weer nog even tegenzit, kun je met je kruidentuin aan de slag. Je kunt de kruiden in de vollegrond zaaien, maar als het nog te koud is, doe je er goed aan ze binnen voor te zaaien.
Wanneer je gaat zaaien, verspreid de zaden dan zuinig om te voorkomen dat de zaailingen elkaar straks verstikken. Zaai ook niet te veel in één keer om te voorkomen dat je oogst straks groter is dan je op kunt. Kies er liever voor om een paar weken later nog eens te zaaien, zodat je een langere periode van je eigen kruiden kunt genieten.
Vollegrond
Kruiden hebben over het algemeen flink wat warmte en zon nodig. Wil je ze direct in de vollegrond zaaien, doe dit dan pas in april-mei wanneer het weer goed genoeg is. Een buitentemperatuur van zo’n twintig graden en flink wat uren zon per dag zijn nodig om de kruiden te doen groeien. De exacte behoeften van de zaadjes vind je uiteraard op de verpakking.
Zaai bij voorkeur in rijen door middel van geultjes. Strooi de zaden gelijkmatig en dun uit in de geultjes en span er eventueel een draad boven. Je ziet zo in één oogopslag wat je zaailingen zijn en wat onkruid.
Binnen voorzaaien
Wanneer het weer tegenzit en je al eerder aan de slag wilt, kun je ervoor kiezen je kruiden binnen voor te zaaien. Het is überhaupt niet slecht om dit te doen. Binnen zijn de omstandigheden vaak wat aangenamer en kun je sterke zaailingen kweken die je later kunt verspenen en uitplanten.
Binnen voorzaaien kan in een kweekkasje of opkweekpotje. Zet je kasje bij voorkeur op een warme plek met veel licht, denk hierbij aan de vensterbank. Zijn de zaailingen groot genoeg, dan zal je ze moeten verspenen. Wanneer de plantjes sterk genoeg zijn, kunnen ze half mei naar buiten. Zorg er dan wel voor dat ze al aan de buitentemperatuur gewend zijn. Dit doe je door hetafharden van de plantjes.
In een pot
Munt en citroenmelisse kunnen flink woekeren. Om te voorkomen dat ze je kruidentuin overnemen, kun je ze het beste in een pothouden of ze in een pot of emmer (met drainagegaten onderin!) ingraven in de grond. Potten zijn ook handig als je over weinig ruimte beschikt of je kruidentuin niet dicht bij de keuken kunt realiseren. Meer over moestuinieren in potten en bakken lees jehier.
Alle kruiden die niet te hoog worden, kun je prima in een pot zaaien en kweken. Voorbeelden hiervan zijn eenjarige kruiden alsbasilicum en bonenkruid, maar ook vaste kruiden als rozemarijn, tijm en bieslook zijn hiervoor geschikt.
Diepte
Wanneer je zaait, is de diepte ook erg belangrijk. Zaai je te diep? Dan is de kans groot dat je zaadje niet zal kiemen en onder de grond zal wegrotten. Een goede vuistregel is de zaadjes te zaaien op een diepte van ongeveer 2,5 keer hun eigen grootte. Voor kleine zaadjes is een paar millimeter dan al voldoende.
Water geven
Om de zaden te laten kiemen en om de zaailingen op te kweken is water onmisbaar. Ook hier is balans van groot belang. Te veel water en je zaden zullen rotten, te weinig water en je zaailingen drogen uit. Hoe je precies te werk gaat, lees je hier.
Gemakkelijk zaaien
Zaaien is een klusje dat veel precisie vergt! Als je veel kruiden of groenten wilt zaaien, kan dit best een flinke klus zijn. Gelukkig zijn er talloze hulpmiddeltjes die het zaaien iets makkelijker maken. Wist je bijvoorbeeld ook dat je gebruik kunt maken van zaailinten. Dit zijn lange stroken met zaadjes erin. Deze leg je op de plek waar je ze wilt zaaien en bedek je met grond. Zo zaai je in een keer meerdere zaadjes. We vertellen je graag meer over zaailinten!
Ook zijn er hulpmiddeltjes die je praktisch helpen bij het zaaien. Denk bijvoorbeeld aan een zaadstrooier. Dit handige apparaatje helpt je om preciezer te zaaien. Zo voorkom je dat er teveel zaadjes op één plek komen. Er is ook een pottenpers, met dit hulpmiddel pers je als het ware vierkantje potjes van aarde, waar je in kunt zaaien. Benieuwd wat voor handige snufjes je kunt gebruiken? Lees dan verder over hulpmiddeltjes in de tuin.
Wil jij behalve met kruiden ook met groenten aan de slag? Lees dan hier hoe je te werk gaat.