Handige tuinhulpjes maken tuinieren iets makkelijker
Tuinhulpjes bij zaaien en kweken
Het zaaien en kweken van plantjes is een heel leuke maar ook vrij intensieve bezigheid. Er zijn wat hulpmiddelen die dit makkelijker maken. Gebruik bijvoorbeeld een zaadstrooier. Dit is een handig apparaatje met een regelbare afsluiting. Hiermee kun je gemakkelijk en precies fijne zaden strooien. Wanneer het tijd is om te verspenen kun je gebruik maken van een verspeensetje. Hiermee heb je alle benodigdheden bij de hand. In het setje zit een verspeenstokje, steeketiketjes, een potlood en een verspeenlepeltje.
Een perspot is een klein en compact blokje aarde waar je een plantje in kunt opkweken. Je kunt deze gemakkelijk zelf maken met behulp van een pottenpers. Dit is vooral geschikt voor het binnen zaaien en opkweken van plantjes.
Tip: Houd een dagboekje bij of gebruik een handige app. Zo vergeet je nooit wanneer je precies gezaaid hebt en wat je dan gezaaid hebt. Daarnaast geeft het je aan het eind van het seizoen een leuk overzicht van wat er allemaal in je tuin gebeurd is.
Meten is weten
Sta je in het voorjaar ook al te popelen om te gaan zaaien in de vollegrond? Je mag aan de slag gaan als de grond al wat is opgewarmd en de juiste temperatuur heeft bereikt. Je kunt dit gemakkelijk meten met behulp van een grondthermometer. Deze kun je uiteraard ook binnen gebruiken, bij het kweken in een kweekkasje bijvoorbeeld. Zo'n kweekkasje is ook een heel handig hulpmiddel. Hiermee kun je de seizoen verlengen en eerder beginnen met zaaien.
Bij het voorbereiden van de bodem dien je rekening te houden met de pH-waarde van de grond. Deze meet je met behulp van een speciale pH-meter. Een waarde tussen de 5,5 en 7,5 pH is voor de meeste planten het beste. Is de pH-waarde onder de 5,5? Dan is de grond zuur en moet je wat kalk toevoegen. Is de pH-waarde hoger dan 7,5? Dan is de grond kalkhoudend en moet je tuinturf of bladaarde toevoegen.
Comfortabel werken
Wie urenlang in de tuin werkt, kan best een beetje comfort gebruiken. Zo is een knielkussen bijvoorbeeld erg handig tijdens het wieden van onkruid. Zo’n kussen, vaak gemaakt van schuimrubber, biedt comfort tijdens het werken op de knieën en vermindert de pijn in de gewrichten. Uiteraard is het kussen ook heel nuttig bij andere klusjes in en rond het huis waarbij je op je knieën moet zitten.
Weg met slakken
Ook bij het weghouden van slakken kun je soms wat hulp gebruiken om te voorkomen dat ze van je (jonge) planten eten. Maak daarom gebruik van een slakkenval of slakkentape. Een slakkenval graaf je tot de rand in de grond en vul je vervolgens met bier. Slakken komen af op de geur van het bier en wanneer ze ervan willen drinken vallen ze in het bier en verdrinken. Je kunt ook gebruik maken van koper slakkentape . Als de slakken in aanraking komen met het koper krijgen ze een elektrisch schokje wat ze ervan weerhoudt erover heen te kruipen. Je kunt de tape gemakkelijk rondom potten plakken. Maak die van tevoren wel even schoon en droog.
Wanneer u ook last heeft van vogels die jong planten of zaailingen opeten probeer dan ook eens vogelschrikband op te hangen boven de gewassen.
Planten steunen
Bloemen en planten die hoog klimmen of groeien kunnen bij een stevige windhoos nog wel eens omknakken. Zonde! Dit kun je voorkomen door ze goed te steunen. Dit kan bijvoorbeeld met een steunboog of een spiraalsteun. Lees meer over het steunen van planten!
Hulp met water geven
Water geven, je ontkomt er niet aan in de moestuin. Toch kun je het wel wat makkelijker maken voor jezelf, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een druppelslang of ander irrigatiesysteem. We schreven er een blog over! Lees meer over water geven.