Potten beplanten: zo doe je dat!
Moestuin
Wie geen grote tuin tot zijn beschikking heeft, maar wel graag groenten, fruit of kruiden wil verbouwen, kan dit in potten of bakken doen. Ben jij van plan om een moestuin in potten of bakken te beginnen? Dan verwijzen we je graag naar de pagina een moestuin in potten en bakken, waar we je verder op weg helpen.
Bloembollen
Een pot is uitermate geschikt voor bloembollen. Het leuke van bollen in een pot is dat je deze, wanneer ze bloeien, op een prominente plek kunt zetten. Mocht er ’s winters vorst komen, dan kun je de bollen beschermen door de pot tijdelijk in de schuur of op een koele plek in huis te zetten.
Combineren
Of je nu kruiden, bloemen of planten in een pot wilt zetten; in een grote pot kun je naar hartenlust combineren. Grote potten zijn daarnaast ook gemakkelijker te onderhouden dan kleine potten omdat ze minder snel uitdrogen. Wil je verschillende planten combineren? Let er dan altijd op dat ze ongeveer dezelfde behoeften hebben en houd uiteraard rekening met de plaats waar je de pot neer wilt zetten. Staat de pot in de volle zon, dan zal een schaduwplant het er bijvoorbeeld niet naar zijn zin hebben. Wil je groenten telen in potten? Houd er dan rekening mee dat sommige planten elkaar positief of juist negatief kunnen beïnvloeden. Op de pagina goede en slechte buren in de moestuin lees je hier meer over.
Lasagnebeplanting
Een leuke en creatieve manier om je bloembollen in een pot te planten en lange tijd van afwisselende bloemen te genieten is lasagnebeplanting. Bij lasagne- of etagebeplanting plant je bollen in verschillende lagen in de pot. De lagen komen al naar gelang hun bloeitijd in bloei. Kies je voor soorten die achtereenvolgens bloeien dan kun je soms tot wel twee maanden lang genieten van prachtige bloemen.
Een voorbeeld: plant als eerste de laatbloeiers als tulpen en narcissen. Daarboven plant je krokussen en in de volgende laag sneeuwklokjes. Je moet de laag die het vroegst bloeit dus altijd bovenaan planten. Wil je meer weten over het planten van bollen, lees dan de pagina over bloembollen.
Materiaalkeuze
Wil je potten beplanten, dan is het belangrijk om goed na te denken over welke potten je kiest. In potten van donkere en dunne materialen, zoals bijvoorbeeld zwarte kunststof, warmt de grond sneller op. Het voordeel van deze potten ten opzichte van terracotta potten is wel dat deze langer water vasthouden. Terracotta is een poreus materiaal, waardoor je op warme dagen in het voorjaar en de zomer meer water moet geven. Geef je de planten in deze potten niet tijdig water, dan zullen ze eerder uitdrogen. Terracotta potten hebben als nadeel ook dat ze bij vorst kunnen barsten.
Denk dus goed na over waar jij je potten wilt plaatsen en welk materiaal het meest geschikt is.
Afwatering
Zorg ervoor dat je potten een goede afwatering hebben. Gebruik potten met drainagegaten in de bodem. Om te voorkomen dat deze gaten dichtslibben, moet je er een laagje potscherven op leggen. Je kunt er ook nog voor kiezen om de potten op voetjes te zetten. Daarmee ben je ervan verzekerd dat overtollig water goed wegstroomt.
Verzorging
Planten in een pot hebben meer voeding nodig dan in de vollegrond. Zorg daarom voor een goede potgrond en voeg zo nu en dan wat plantenvoeding toe. Ook de grond in bakken kun je voorbereiden. Hier lees je hoe je te werk gaat. Bescherm je planten daarnaast ook zo nodig tegen felle zon en kou. Hoe je planten tegen vorst beschermt lees je in in het artikel vorstgevoelige planten beschermen.