Alles over bloembollen planten
Grond voorbereiden
Zorg voor je begint dat je een goed plan hebt. Wil je bollen planten in potten, de borders, of juist speels verspreid in het gazon? Vervolgens zul je de grond moeten voorbereiden. Hier lees je hoe je dit doet.
Wanneer bloembollen planten?
Wil je in het voorjaar een prachtig bloeiende tuin, plant je bollen dan in de periode van september tot en met december. Doe dit bij voorkeur vóór de eerste nachtvorst. Het ene bolgewas bloeit eerder dan het andere. Zo zullen sneeuwklokjes als een van de eerste op komen. Dit gebeurt al in januari. Alliums ofwel sieruien bloeien een stuk later, doorgaans vanaf mei. Wil jij een langere periode van een fleurige tuin genieten, houd dan ook rekening met de bloeitijd. Zo zijn er diverse tulpen die van vroeg tot laat in het voorjaar bloeien. Deze vind je, net als andere belangrijke informatie, op het zakje van de bollen. Lees deze dan ook goed. Door de verschillende bloeitijden te combineren kun je al in de winter van prachtig bloeiende bloemen genieten en gaat dit wel door tot het eind van het voorjaar. Maandenlang kleur in de tuin dus!
Er zijn ook nog zomerbloeiers. Zoals de naam doet vermoeden, bloeien deze tijdens de zomer. Zomerbloeiers plant je direct na de vorst periode, in deze blog vertellen we je er graag meer over.
Bloembollen planten in de vollegrond
Meestal worden bloembollen in de vollegrond geplant. Voorjaarsbollen zorgen al vroeg in het jaar voor een fleurige border. Je kunt de bloembollen het best uitstrooien, dit geeft een speels en natuurlijk effect. Strooi met een brede armzwaai en waar de bollen vallen, poot je ze.
Een andere optie is een net rijtje of patroon te creëren met je bollen. Combineer verschillende soorten en kleuren en maak zo een prachtig bloementapijt. Je kunt bijvoorbeeld een mooi hart van tulpen maken. Maar met verschillende kleuren kun je ook een soort mozaïekpatroon maken dat er juist heel strak uit kan zien.
Bloembollen planten in een pot
Bloembollen kun je ook heel goed in een pot planten. Het voordeel hiervan is dat je bloeiende bollen op een prominente plek kunt zetten. Ook kun je, wanneer er ’s winters strenge vorst komt, de bollen beter beschermen door de pot in huis of in de schuur te zetten. Zeker bollen in een terracottapot zijn hier kwetsbaar voor, dus let goed op als je voor dit soort potten kiest.
Plant de bollen in een pot die drainagegaten heeft. Dit is belangrijk voor een goede afwatering. Als het water niet weg kan lopen uit de pot en de grond te nat wordt, kan dit ervoor zorgen dat de bollen gaan rotten.
Lasagnebeplanting
Een leuke manier om lange tijd van afwisselende bloemen te genieten is door middel van lasagne- of etagebeplanting. Hierbij plant je de bollen in verschillende lagen in de grond of pot; de ‘lagen’ komen al naar gelang hun bloeitijd in bloei, zodat je soms wel twee maanden lang van prachtige bloemen geniet.
Je plant als eerste de laatbloeiers als tulpen en narcissen, in de volgende laag bijvoorbeeld krokussen en in de daaropvolgende laag sneeuwklokjes. De laag die het vroegst bloeit, plant je dus bovenaan. De bloembollen zullen elkaar in bloeitijd afwisselen en het resultaat is een lente vol verschillende kleuren en bloemen.
Hoe plant je?
Of je de bollen nu in een pot of in de vollegrond, in een patroon of speels verspreid plant, de manier van planten blijft hetzelfde. Zo plant je de bol altijd met de groeipunt naar boven. Je plant de bol twee tot drie keer zo diep als hij groot is. Meer informatie over bollenplanten? Lees ook onze blog; 5 TIPS OM JOUW TUIN VOOR TE BEREIDEN OP BLOEIENDE BLOEMBOLLEN
Hulpjes bij het planten
Er zijn producten die het planten wat makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan een bollenplanter of bollenbakje. Graaf een gat, zet het bakje erin en breng hierin vervolgens een dun laagje aarde aan. Zet hierop de bollen en dek alles met aarde af. Wanneer de bollen uitgebloeid zijn, kun je het bakje gewoon weer uitgraven, met bollen en al bewaren en het volgende jaar opnieuw planten. Met behulp van een bollenplanter maak je snel een plantgat op de juiste diepte en vul je deze na het planten van de bol ook gemakkelijk weer met aarde.
Ook voor andere tuinklussen zijn er handige hulpjes. Je leest er meer over in dit artikel.
Water geven
Meestal is het in de herfst vochtig genoeg. Mocht de grond toch droog zijn, geef de bollen dan direct na het planten al water, zodat ze goed gaan groeien. Hoe je precies te werk gaat, lees je hier.
Bloembollen kopen
Dezaden.nl heeft een groot assortiment bloembollen en bloemenzaden voor jouw tuin. Bestel ze gemakkelijk online en haal het mooiste uit jouw tuin!