Groene start maken?
Een eigen moestuin beginnen? DeZaden helpt je graag op weg met handige tips en adviezen in onze blogs!
Hier lees je hoe je begint met het maken van een moestuinplan.
Moestuinplan maken
Het maken van een moestuinplan doe je ieder begin van het jaar opnieuw.
De handige moestuinplanner helpt je hierbij. Zo maak je gemakkelijk een overzichtelijk schema van alle vakken die je kan gaan vullen komend jaar.
Houd altijd rekening mee wat er vorig jaar heeft gestaan en zet gewassen die elkaar versterken naast elkaar. Zo krijg je een goede balans in je tuin en een gezonde bodem. In onze blog over wisselteelt en combinatieteelt lees je alles over dit onderwerp.
Ook vind je in de moestuinplanner een duidelijk overzicht van goede en slechte buren en welke gewassen elkaar kunnen opvolgen in de wisselteelt.
Vroeg starten
Heb je een keuze gemaakt welke gewassen je mogelijk wil gaan telen dit jaar, dan kan je aan de slag met het maken van een zaaischema. Verschillende soorten en rassen hebben ook verschillende zaai- en oogsttijden. Ook kan de teeltduur van het ene ras veel langer zijn van dezelfde soort. Zoals wortelen; De winterpeen heeft een veel langere teeltduur dan de zomerwortel. Heb je veel groenten met een korte teeltduur in je moestuin, dan kan je meerdere groenten op hetzelfde hoekje tuin oogsten. Dit is soms even een gepuzzel vanwege de wissel- en combinatieteelt.
Naast een lange teeltduur is ook temperatuur een goede reden om al vroeg te beginnen. Als je pepers of aubergines wil kweken en zou wachten tot het in Nederland de optimale temperatuur is om ze buiten te zaaien en op te kweken dan is het winter voor je misschien nog iets zou kunnen oogsten. Heb je geen mogelijkheid voor een tuinkas, dan kan een folietunnel uitkomst bieden als je deze exotische gewassen wil telen.
Deze exotische gewassen met een langere teeltduur zaai je al vroeg in het jaar warm binnen voor en kunnen pas naar buiten als het warm genoeg is. Ook in een kas buiten is het dan nog veel te koud tenzij deze wordt verwarmd, maar binnen op de vensterbank kan je prima vroeg in het jaar beginnen met voor-zaaien.
Daarnaast zijn er nog gewassen die minder gevoelig zijn voor de kou en soms zelfs eerst een koude periode nodig hebben om te kiemen of te bloeien. Voor-zaaien kan dan ook buiten in de koude kas. Bijvoorbeeld groenten met een langere teeltduur zoals tuinbonen of bloemkool als je al eerder in het jaar wil oogsten.