Zaaien in lege vakken
Heb jij al genoten van een heerlijke moestuinoogst? Uien, vroege boontjes, aardappelen, knoflook en andijvie bijvoorbeeld? In de lege vakken kun je nu, in augustus, nog van alles zaaien. Voor een oogst in het najaar of alvast voor de wintermaanden.
Salade en saladegroenten
Wil je ook in de nazomer verse sla blijven oogsten uit je tuin, zaai dan nu nog wat rucola. Je kunt de blaadjes oogsten wanneer ze tussen de 8-10 cm zijn en dat is al binnen een week of vijf, afhankelijk van het weer. Maar ook pluksla, krulsla en bepaalde soorten kropsla kun je nu nog prima zaaien. Bijvoorbeeld kropsla Milan: zaai deze direct in de vollegrond, op vochtige grond op regels met een onderlinge afstand van 30 cm.
Smaakmakers voor in de salade die je in augustus nog kunt zaaien zijn tuinkers, waterkers en bladmosterd mizuna. Voor in de salade zijn ook radijs en lente-ui een lekkere vulling. Let op dat je lente-uien dicht bij elkaar zaait, er hoeft maar een paar centimeter tussen te zitten. Op deze manier blijven de uitjes fijn.
Spinazie geoogst? Zaai opnieuw!
Je kunt nog tot half september spinazie zaaien, die je straks in de herfst kunt oogsten. Selecteer via het filter in ons zoekscherm de maand augustus en je ziet precies welke rassen je nu nog kunt zaaien!
WIST JE DAT er zoveel verschillende soorten spinazie zijn, dat je het hele jaar door wel spinazie kunt oogsten?
Opnieuw koriander zaaien
Koriander, you love it or you hate it. Voor de lovers is er goed nieuws: de kans op het doorschieten van de plant is nu wel geweken, daarom is augustus de ideale maand om opnieuw koriander te zaaien. In de nog warme grond zullen de zaden snel ontkiemen en de plantjes groeien snel, maar ze zullen niet zo snel gaan bloeien schieten, waardoor je juist meer blaadjes kunt oogsten. En dat willen we!
TIP Probeer eens citroenkoriander. Deze smaakt frisser dan gewone koriander en heeft spitse blaadjes. Vooral lekker bij krieltjes of visgerechten.
Groenbemesters zaaien voor een betere grond
Wel eens gehoord van groenbemesters? Groenbemesters zijn gewassen die je niet teelt voor de oogst, maar voor hun gunstige eigenschappen zoals het verbeteren van de bodemstructuur, bodembedekking of voedingsstoffen toevoegen. Je teelt de gewassen op een kaal stuk grond, om ze vervolgens onder te ploegen of te mulchen. Je kun ze in augustus of september (afhankelijk van de soort) zaaien op kale grond en ze in de winter onderspitten. Goede groenbemesters zijn bijvoorbeeld Phacelia, Borago en gele mosterd.
TIP Wil je niet dat de zaden van de groenmesters zich ongecontroleerd verspreiden door je moestuin? Verwijderen de zaden dan op tijd.
Zaaien in lege vakken: nog wat tips
* De geoogste groenten hebben voeding gebruikt, dus – afhankelijk van hoe hongerig het gewas is – dien je nog wat voeding aan de grond toe voor het zaaien. Te veel voeding is ook niet goed, aangezien de meeste groenten in de herfst minder voedingsstoffen nodig hebben.
* Maak voor volgend jaar een slimme planning, zo kun je nu bijvoorbeeld nog komkommers en courgettes planten in de lege vakken. Hoe je dat doet? Probeer van tevoren in te schatten wanneer je iets kunt oogsten, dan kun je alvast beginnen met voorzaaien in juni of juli. Zo kun je de zaailingen uitplanten zodra je uit de vakken geoogst hebt.