Tips om te zaaien in turfpotjes en andere opkweekpotjes
Soorten opkweekpotjes
Opkweekpotjes zijn er in verschillende soorten en maten. Iedere tuinier heeft zijn eigen wensen en dankzij een uitgebreid assortiment aan opkweekpotjes vind je bij DeZaden.nl altijd een soort die bij je past. Zo zijn er biologisch afbreekbare potjes, uitermate geschikt voor wie biologisch tuiniert, maar zijn er ook kunststof potjes of trays voor wie graag veel zaden in één keer wil zaaien.
Turfpotjes of biologisch afbreekbare opkweekpotjes
Er zijn potjes verkrijgbaar die biologisch afbreekbaar zijn. Deze zijn bijvoorbeeld gemaakt van houtpulp of turf. Het grote voordeel van deze potjes is, dat je de kleine plantjes direct met potje en al in de tuin of een grotere pot kunt uitplanten. Het opkweekpotje zal vanzelf in de grond verteren. De potjes van Sogo zijn hier een heel mooi voorbeeld van. Deze potjes zijn gemaakt van houtpulp. Wanneer je de potjes uitplant in de grond, groeien de wortels gemakkelijk door het materiaal heen. Daarnaast wordt het materiaal vanzelf in de grond afgebroken. Dit soort potjes passen uitstekend bij mensen die graag biologisch tuinieren. Maak het compleet door te kiezen voor biologische zaden.
Over biologische zaden vertellen we je graag meer in het blog: “Biologische zaden, wat houdt dat precies in?”
Kunststof opkweekpotjes
Er zijn ook kunststof potjes verkrijgbaar. Bij deze potjes zul je, wanneer het plantje groot genoeg is om uit te planten, wel de pot moeten verwijderen. Ga hierbij voorzichtig te werk om te voorkomen dat de vaak nog tere wortels beschadigen. Het is wat meer werk, maar als je de potjes voorzichtig verwijdert, kun je ze de komende jaren gerust hergebruiken. Gooi de potjes dan ook niet weg en ga er bewust mee om!
Opkweektrays
Ben je van plan veel zaden te zaaien? Dan kun je voor een tray kiezen, hierin kun je (afhankelijk van de grootte) flink wat zaden kwijt. Het grote voordeel hiervan is dat je een steviger geheel hebt en niet allemaal losse potjes een plekje moet geven. De trays van kunststof kun je ook hergebruiken. Daarnaast zijn deze trays er ook in de biologisch afbreekbare variant. Zijn de zaailingen groot genoeg om uit te planten? Dan knip je de potjes los van elkaar en kun je ze vervolgens zo in de grond planten. De wortels groeien door de potjes heen en het materiaal van de potjes wordt vanzelf afgebroken in de grond. Het handige van deze set van Sogo met losse potjes, is dat je niets hoeft los te knippen. Je tilt de papieren potjes uit de tray en plant ze vervolgens in de grond.
Hoe ga je te werk?
Bij het zaaien maak je bij voorkeur gebruik van speciale zaai- en stekgrond. Zaadjes en stekjes hebben namelijk goede grond nodig om optimaal te kunnen groeien. De grond moet fijn, luchtig en voedselarm zijn, zodat wortels zich goed kunnen vormen.
Vul de potjes met grond. Leg een zaadje op de aarde en bedek vervolgens met een dun laagje aarde.
Je kunt de potjes ook gebruiken om de zaailingen in te verspenen en verder in op te kweken. Vul de potjes met aarde, maak een gaatje in het midden waar je de zaailing voorzichtig in plant. Druk de aarde zachtjes aan en geef water.
Om de grond nog luchtiger te maken en uitdroging te voorkomen kan je de zaaitrays of grond afdekken met vermiculiet
Water geven
Je zult de gezaaide zaadjes meteen water moeten geven. Dit is nodig om van zaadje tot sterke zaailing uit te kunnen groeien. Hoe je hierbij precies te werk gaat, lees je hier.
Afharden
Wanneer je binnen voorzaait zul je, voor je buiten kunt uitplanten, de plantjes moeten afharden. Door ze af te harden laat je ze geleidelijk wennen aan de koudere buitentemperatuur. Hoe je moet afharden lees je hier.