Kweekkasje: tips voor het zaaien in een kweekkasje
Kweekkasje
Een kweekkasje is een kunststof bak met een licht doorlatende kap. Vaak zitten er ook ventilatieroosters in de kap. De kasjes zijn binnen in huis en in de kas te gebruiken. Door gebruik te maken van een kweekkasje kun je al vroeg in het seizoen zaaien, wat normaal buiten nog niet kan. Je bootst met het kasje een beter klimaat na, waardoor je al eerder aan de slag kunt en dus ook al eerder kunt oogsten of straks sterkere planten hebt.
Verwarmd kweekkasje
Er bestaan kweekkasjes met verwarming en/of verlichting. Deze worden ook wel propagators genoemd. Deze kasjes zijn de ultieme manier om binnen planten op te kweken. De propagator beschikt over een verwarmingselement en/of lampen om het ideale klimaat na te bootsen voor jouw zaden. Zo zijn er ook propagators met een timer zodat je precies kunt instellen hoeveel licht je nodig hebt. Op de verpakking van de zaden vind je aan welke temperatuur en hoeveelheid licht de zaailingen behoefte hebben. Aan de hand hiervan kun je je kasje op de juiste manier instellen. Ook zonder extra licht en verwarming kun je al vroeg in het seizoen zaaien in een kweekkasje. Zorg er dan wel voor dat deze op een plek staat waar voldoende warmte en licht is.
Zaaien in een kweekkasje in vier stappen
- Wanneer je gaat zaaien in een kweekkasje kun je hier zaden in opkweekpotjes in zetten. De meeste kweekkasjes hebben uitsparingen waar je de potjes in kunt zetten. Zorg dat je weet welke maat potjes in jouw propagator past, zodat je de juiste opkweekpotjes kunt aanschaffen. Vul de potjes met zaai- of stekgrond en gebruik bij fijne zaden een zaadstrooier en precisie zaaier. Dit is speciale grond die voedselarm en luchtig is, zodat de zaailingen goed wortels kunnen vormen.
- De behoefte aan licht, water en warmte verschilt per plantensoort. Je vindt deze informatie op de verpakkingen van de zaden. Lees deze goed. Heb je een propagator met licht en/of verwarming? Stel deze dan op de juiste manier in. Voor zowel de wat luxere als de eenvoudigere kasjes geldt, dat ze op een lichte plek moeten staan. Denk bijvoorbeeld aan de vensterbank.
- Het is van belang dat je de kasjes ook goed lucht. Er zijn kweekkasjes die over ventilatieroosters in de kap beschikken, zodat de planten genoeg frisse lucht krijgen. Heeft jouw kasje dit niet, haal dan éénmaal per dag even de kap van de kas om te luchten.
- Wanneer de zaadjes tot zaailingen gegroeid zijn kun je de kap helemaal verwijderen. Dit geldt uiteraard niet voor de plantjes die specifieke licht- of warmtebehoeften hebben.
Water geven
Direct na het zaaien moet je water geven. Je zult de grond vochtig moeten houden. Maar voorzichtigheid is geboden. Is de grond te nat, dan zullen de zaden of zaailingen gaan rotten. IGebruik in het begin geen gieter maar watersproeier, vernevelaar of een goede drukspuit. Meer weten over water geven? Klik dan hier.
Verspenen
Hebben de zaailingen eenmaal twee echte blaadjes gevormd dan is het tijd om ze te verspenen. Door dit te doen geef je ze de ruimte om tot sterke planten uit te groeien. Om plantjes te verspenen zijn er handige hulpmiddeltjes zoals een verspeenpen maar een vork werkt ook uitstekend.
Afharden
Plantjes die binnen opgekweekt zijn, zul je moeten afharden voor je ze buiten uitplant. Dit wil zeggen dat je ze geleidelijk moet laten wennen aan de koudere buitentemperatuur. Hoe je dit precies doet lees je hier.