Een duurzame tuin voor mens en dier
Een duurzame tuin voor mens en dier draagt bij aan een betere leefomgeving, een beter milieu. Door met duurzaam tuinieren rekening te houden met de biodiversiteit en de impact op het klimaat, kun jij in jouw tuin het verschil maken.
Er zijn verschillende manieren waarop jij je steentje kunt bijdragen aan de wereld om je heen. Door bewuste keuzes te maken en kleine aanpassingen in je levensstijl door te voeren, zorg jij voor een betere wereld. Ook met een duurzame tuin kun je hier aan bijdragen. Denk aan een tuin zonder kunstmatige mest of bestrijdingsmiddelen, waar volop ruimte is voor dieren en waar de biodiversiteit hoog is.
Biologisch en ecologisch tuinieren
Steeds vaker kiezen mensen ervoor om biologisch of zelfs ecologisch te tuinieren. Bij biologisch tuinieren maak je geen gebruik van kunstmatige meststoffen of chemische bestrijdingsmiddelen. Je kiest bijvoorbeeld voor biologische zaden die ook zonder deze middelen zijn opgekweekt. Dit geldt ook voor ecologisch tuinieren, alleen gaat dit nog een stapje verder. Bij ecologisch tuinieren probeer je zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. Je kiest zo veel mogelijk voor natuurlijke materialen en probeert zo min mogelijk in te grijpen om in jouw tuin de natuur haar gang te laten gaan.
Biodiversiteit verhogen in jouw duurzame tuin
Een duurzame tuin voor mens en dier is een tuin waar de biodiversiteit hoog is. Biodiversiteit gaat over alle planten, dieren en micro-organismen in onze leefomgeving. Door de biodiversiteit in je tuin te verhogen, draag je je steentje bij aan een betere wereld. Een tuin met een hoge biodiversiteit zal een fijne plek zijn voor bijen, vlinders, insecten, vogels, egels en andere dieren.
Hoe kun je de biodiversiteit in je tuin verhogen?
- Zaai en plant ‘lokale’ bloemen en planten die aantrekkelijk zijn voor insecten en dieren
- Zorg voor veel groen en beplanting
- Geef water een plek in de tuin
- Zorg voor voedsel voor vogels
- Maak geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen
- Laat een strookje verwilderen
- Zorg voor rommelhoekjes
Het zijn zomaar wat tips die zullen bijdragen aan een hogere biodiversiteit in je tuin. Daar plukken dieren dankbaar de vruchten van!
Tegels eruit, plant erin
Heb jij een tuin met veel tegels? Dan kun jij ook (klein) beginnen met je tuin te verduurzamen door een paar van die tegels eruit te halen er hier planten te plaatsen. Tegels zorgen ervoor dat er minder water in de bodem terechtkomt, wat vervolgens bij droogte ook weer problemen op kan leveren. Haal eens een rijtje tegels weg en zet de vrijgekomen ruimte vol met planten. Kies voor vaste planten als je niet te veel onderhoud wilt. Bodembedekkers kunnen deze ruimte ook mooi opvullen.
Een duurzame tuin voor vogels
Vogels zijn graag geziene gasten in onze tuin. Je kunt je tuin aantrekkelijk maken voor deze dieren, wat ze je in dank zullen afnemen. Door verstedelijking is het soms namelijk lastig voor ze om voldoende voedsel of een goede broedplek te vinden. Je maakt je tuin aantrekkelijk voor vogels door ze van voer te voorzien, nestkastjes op te hangen en door je tuin ook aantrekkelijk te maken voor insecten. Deze zijn namelijk een lekker hapje voor vogels. Zo vormt jouw tuin zijn eigen ‘kringloopsysteem’.
Lees meer over vogels in de tuin.
Een duurzame tuin voor vlinders, bijen en andere insecten
Vlinders en bijen zijn nuttige dieren! Ze zorgen voor de bestuiving van bloemen en planten en dragen daarmee bij aan onze groenten en fruit. Ook deze dieren hebben het door verstedelijking en droogte soms moeilijk om aan voldoende nectar te komen. De Vlinderstichting roept mensen dan ook op om hun tuin aantrekkelijk te maken voor vlinders en andere insecten. Je doet dit door insectenhotels op te hangen, maar ook door speciale vlinder- en bijenplanten te zaaien.
Lees meer over bijen en vlinders in de tuin.
Dieren helpen in jouw duurzame tuin
Naast al deze dieren zijn er nog meer dieren die jouw hulp goed kunnen gebruiken. Zo heeft de egel het best zwaar in ons land. Is hij welkom in jouw tuin? Plaats dan een egelhuisje , laat wat rommelhoekjes en afgevallen blad liggen en zorg voor een lekker hapje. Geef egels geen melk! Daar kunnen deze dieren niet goed tegen.
Woon je in een landelijke of bosrijke omgeving? Ook de eekhoorn komt graag eens kijken in jouw tuin. Voor hem kun je een feeder plaatsen waar hij lekkere nootjes vindt om op te knabbelen.