Bijen en vlinders in je tuin zo doe je dat
Bijen en vlinders leven van nectar. Dit is een zoete stof die in allerlei bloemen te vinden is. De hoeveelheid en smaak van nectar verschilt per plant en iedere vlinder heeft zijn eigen voorkeur. Verschillende nectarplanten zullen dan ook verschillende vlinders aantrekken.
De Vlinderstichting zet zich onder andere in om ons te helpen onze tuin vlindervriendelijk te maken. Zij stelde een lijst op met een top 10 van vlinderplanten. Deze planten bloeien in verschillende seizoenen en zorgen ervoor dat de vlinder het hele tuinseizoen door van nectar kan genieten. Ook bijen zijn dol op deze planten. De planten staan op volgorde van bloeitijd.
Winterheide (december - april)
Sneeuwbal (januari - april)
Judaspenning (april - mei )
Lavendel (juni - augustus)
IJzerhard (juni - september)
Vlinderstruik (juli - augustus)
Koninginnenkruid (juli - september)
Hemelsleutel (juli - oktober)
Herfstaster (augustus - november)
Klimop (september - oktober)
Klimop heeft een dubbelfunctie. In het najaar bieden de bloempjes nectar aan bijen, maar het is ook een goede waardplant voor vlinders; in de zomer voedt de rups van het boomblauwtje zich graag met het blad. Rupsen zijn vaak kieskeurig. Vlinders leggen hun eitjes daarom op de planten die de rups zal eten, we noemen dit waardplanten. De brandnetel bijvoorbeeld is de waardplant van de kleine vos, dagpauwoog, landkaartje en atalanta.
Er zijn ook speciale vlinder- en bijenmengsels te verkrijgen. In dit mengsel zitten zaden van verschillende bloemen die vlinders en bijen aantrekken.
Biologische zaden
Wil je bijen- en vlinderplanten in je tuin zaaien? Let er dan op dat je gebruik maakt van biologische zaden. Veel (bloemen)zaden worden met insecticiden behandeld. Wanneer het zaad ontkiemt, zal het gif zich door de plant verspreiden en de bijen en vlinders via het nectar en stuifmeel vergiftigen. Bij het gehele proces om biologische zaden te verkrijgen wordt geen gebruik gemaakt van insecticiden of pesticiden of andere kunstmatige stoffen.
Wil je meer weten over biologische zaden en wat deze term precies inhoudt? Lees dan de blog 'Biologische zaden, wat houdt dat precies in?'
Zo maak je je tuin aantrekkelijk
Om je tuin zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor vlinders en bijen kun je enkele veranderingen toepassen. De ene is iets meer ingrijpend dan de andere. Het is ook iets om rekening mee te houden wanneer je bijvoorbeeld van plan bent om je tuin opnieuw in te delen. Je kunt dan vanaf het begin af aan rekening houden met bijen en vlinders en het zo prettig mogelijk voor ze maken.
Beschutting
Vlinders en bijen houden van warmte en zon. Vooral vlinders zitten het liefst op beschutte plekjes. Ze zitten vaak in de luwte van heggen en struiken om zich daar op te warmen en energie op te doen om weer verder te vliegen.
Heb je een grote tuin en wil je een aantrekkelijke haag voor vlind ers en andere insecten? Kies dan voor bijvoorbeeld een gemengde haag van meidoorn, vuilboom, wilde appel of wilde liguster.
Bijen hebben een plek nodig om te nestelen. Je kunt een bijenhotel gemakkelijk zelf maken, maar ook kant-en-klaar kopen. Een bijenhotel is bijvoorbeeld een stuk hout met gaten van verschillende grootte of bij elkaar gebonden holle stengels en takken als bijvoorbeeld bamboe. Voor vlinders zijn er kant-en-klare vlinderhotels te vinden. Je herkent deze aan de small, verticalle inkepingen waar vlinders door naar binnen kunnen. Ook zijn er hotels waar verschillende soorten insecten in kunnen, zo heb je voor alle insecten een fijne plek in huis.
Bekijk het assortiment insectenkasten
Overwinteren
Bijen en vlinders zijn koudbloedig. In de winter zijn de temperaturen voor hen te laag en zul je ze een handje moeten helpen.
De vlinders gaan, wanneer het in september en oktober kouder wordt, in winterrust. In welke vorm ze dit doen verschilt per vlindersoort. Sommige soorten overwinteren als vlinder, andere leggen in de herfst eitjes voordat ze zelf doodgaan. Het is in ieder geval belangrijk dat er plekken zijn waar zij zich kunnen verschuilen. Dit doen ze bijvoorbeeld tussen dode, droge plantenresten. Je kunt de afgestorven plantenstengels in de winter dus het best laten staan. Niet alleen vlinders, maar ook bijvoorbeeld vogels hebben hier baat bij. Ze scharrelen graag tussen de bladen en afgestorven plantenresten in de border op zoek naar wormen en insecten.
Voeding
Vlinders en bijen leven voornamelijk van nectar. Sommige vlindersoorten eten ook graag ander voedsel. Atalanta’s en dagpauwogen doen zich graag tegoed aan rottend fruit. Dit kun je dan ook voor ze in de tuin leggen.
Kruidentuin
Tot slot zijn vlinders en bijen ook dol op allerlei kruiden. In bloeiende kruidentuinen is veel nectar te vinden. Geschikte kruiden zijn rozemarijn, lavendel, marjolein, tijm en venkel.
Hier lees je alles over het aanleggen van een kruidentuin en het zaaien van kruiden.