Een ecologische tuin aanleggen
Wat is een ecologische tuin?
In een ecologische tuin wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu en duurzaamheid. Je kunt hierbij denken aan de beplanting en de bemesting, maar ook aan de bestrating en het meubilair. In principe streef je bij het ecologisch tuinieren naar een zo duurzaam en natuurlijk mogelijke tuin.
Materiaalkeuze
Wie een ecologische tuin nastreeft, zal zoveel mogelijk gebruik willen maken van natuurlijke materialen. Zo kun je houten plantenbakken in plaats van plastic potten gebruiken. Ook je tuinmeubilair kun je van hout maken of houten meubilair kopen. Let er bij hout altijd op dat dit het FSC- of PEFC-keurmerk heeft. Dan weet je zeker dat het hout ook duurzaam geproduceerd is. Het gebruik van inlands hout als de tamme kastanje is duurzamer dan bijvoorbeeld tropisch hardhout.
In een ecologische tuin is vaak zo weinig mogelijk bestrating. De bestrating die je hier vindt, is van natuurlijk materiaal, dat het milieu zo weinig mogelijk belast. Denk hierbij aan bijvoorbeeld grind, schelpen of hout(snippers).
Ruimte voor dieren
Het dierenleven wordt in een ecologische tuin zoveel mogelijk gestimuleerd. Dit kun je doen door bijvoorbeeld gebruik te maken van voederplateaus, vogelhuisjes of insectenhotels. Maar ook door nectarplanten voor bijen en vlinders in je tuin op te nemen of een vijver(tje) voor het dierenleven in en om het water. En met enkele coniferen of dichte wintergroene struiken lok je meer vogels naar je tuin, net zoals met struiken die bessen dragen. Al deze dieren in de tuin zijn niet alleen leuk, maar ook heel nuttig. Zo helpen bijen je bijvoorbeeld bij de bestuiving en helpen lieveheersbeestjes bladluis te bestrijden.
Meer weten over een tuin voor de vogels? Klik hier!
Meer weten over een tuin voor bijen en vlinders? Klik hier!
Kringloop in de tuin
Ecologisch tuinieren verkleint je ‘voetafdruk’ op de aarde. Je houdt immers met de inrichting en met de materiaalkeuze zoveel mogelijk rekening met het milieu en beperkt ook je afval. Zo kun je zelf composteren en gevallen bladeren als mulchlaag gebruiken. Het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden draagt hier ook aan bij.
Hier lees je alles over het aanleggen van een moestuin.
Hier lees je alles over het aanleggen van een kruidentuin.
Biologische zaden
In een ecologische tuin, maak je bij voorkeur gebruik van biologische zaden. Onze biologische zaden zijn geteeld zonder toepassing van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Er is uitsluitend gebruik gemaakt van bemesting die 100% biologisch, dus dierlijk of plantaardig, is. Het volledige productieproces van deze zaden is biologisch en dit wordt gecontroleerd door stichting Skal. Deze stichting waarborgt de betrouwbaarheid van biologische producten in ons land. Deze producten zijn te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk.
Bemesting
In een ecologische tuin wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest. Kunstmest bevat veel zout, wat op lange termijn slecht is voor de bodemkwaliteit. Daarnaast kost de productie van deze mest veel energie en komen er hierbij veel schadelijke stoffen vrij.
Gebruik liever 100% organische mest, die afkomstig is van dieren of planten. Deze mest voedt de bodem en daarmee ook de plant. Dierlijke of natuurlijke mest werkt minder snel dan kunstmest, maar werkt wel veel langer door. Bovendien zorgen ze voor een betere bodemstructuur en stimuleren ze het bodemleven, in tegenstelling tot kunstmest.
Bestrijdingsmiddelen
Bij ecologisch tuinieren wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen want deze kunnen het ecosysteem verstoren.
De focus ligt op het voorkomen van ziekten en plagen, in plaats van deze te bestrijden en het dierenleven helpt daarbij een handje. De juiste plantenkeuze is hierbij heel belangrijk. In een ecologische tuin kies je bij voorkeur inheemse planten of planten die niet zijn veredeld. Dit zijn over het algemeen sterke planten, die niet gevoelig zijn voor ziekten. Daarnaast maken deze planten je tuin aantrekkelijker voor dieren; zij zullen zich er thuis voelen.
Heb je in je ecologische tuin toch last van hinderlijke ziekten en plagen? Maak dan gebruik van ecologisch verantwoorde of biologische middelen.