De moestuin voorbereiden na de winter
De lente is op komst en voor veel moestuinders is dat het startsein om de moestuin klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Dat houdt niet alleen in dat je zaden koopt, maar ook dat je een goede planning maakt en ervoor zorgt dat de grond luchtig en voedzaam is. Zo kun je je moestuin voorbereiden na de winter.
De moestuin voorbereiden
Misschien heb je in de winter wel doorgezaaid en getuinierd, maar het kan ook dat alles even heeft stilgelegen. Hoe dan ook barst in het voorjaar het nieuwe tuinseizoen weer los en kun je volop aan de slag. We geven je graag tips en helpen je op weg. De moestuin voorbereiden na de winter is zo gebeurd als je deze stappen volgt.
Planning maken
Tuinieren is meer dan alleen maar je handen uit de mouwen steken. Een goede planning is namelijk van belang om het hele jaar profijt te hebben van jouw moestuin. Maak daarom een goed tuinplan met daarin de groenten, kruiden of bloemen die je in je moestuin wilt zetten. Beslis ook welke soorten je neemt; ga je deze keer voor de gemengde snack paprika’s of toch voor de collectie met gewone paprika’s?
Zorg dat je al je wensen op een overzichtelijk lijstje hebt staan en noteer bij elk gewas de verschillende zaai, bloei- en oogsttijden zodat je optimaal gebruik kunt maken van je ruimte en tijd. Als het duidelijk is wat je in je moestuin wilt zetten, dan is het tijd om een indeling te maken. Hoeveel ruimte heb je en waar ga je alles neerzetten? Je kunt een plattegrond maken, online of gewoon op papier. Houd rekening met de zon en de schaduw en met combinatieteelt, want niet alle planten zijn even goede buren van elkaar.
Voorzaaien
Nu je precies weet wat je plan is en je alle zaden in huis hebt gehaald, kun je gaan voorzaaien. De eerste stappen naar een goede oogst worden nu gezet. Voorzaaien doe je in turfpotjes of biologische opkweekbakjes en die zijn er in allerlei soorten en maten. Vul de potjes of bakjes met luchtige en voedselarme grond en met een zaadje. Op de zaadjes leg je nog een klein laagje aarde. Geef de zaadjes direct water zodat ze goed kunnen groeien. Je kunt er ook voor kiezen om jouw zaadjes voor te zaaien in een kweekkas. Een kweekkas kun je binnen of in een grote kas neerzetten. Het grote voordeel van een kweekkasje is dat je eerder in het seizoen kunt beginnen, waardoor je ook eerder kunt gaan oogsten. In een kweekkas zet je de potjes of bakjes met gezaaide zaden en ook hierbij is het van belang dat je goed water geeft. Bij een kweekkasje is het ook belangrijk om goed te luchten door af en toe de kap er af te halen. Zodra je zaden gegroeid zijn tot zaailingen kun je de kap er helemaal af houden. Wanneer je plantjes binnen opkweekt en je ze buiten wil zetten, moet je ze eerst afharden om ze voor te bereiden op het temperatuurverschil.
Grond voorbereiden
Voordat je jouw plantjes buiten in de volle grond gaat zetten, moet je eerst de grond voorbereiden. De grond moet luchtig zijn zodat de planten zich goed kunnen wortelen. De grond kun je luchtig maken met een woelvork. Verder moet de grond een pH-waarde hebben tussen de 5.5 en 7.5. Als de waarde te laag is dan is de grond te zuur en moet je kalk toevoegen. Wanneer de waarde te hoog is moet je tuinturf toevoegen. De laatste stap is het bemesten van de grond zodat het voedzaam wordt voor jouw plantjes. Dit kun je doen door compost of organische mest toe te voegen. Zodra jouw grond goed is voorbereid, kun je je plantjes er gaan neerzetten.
Weeuwenteelt en vrijersteelt
Doorgewinterde moestuiniers zijn wel bekend met de principes van weeuwenteelt en vrijersteelt, dit zijn oude termen voor twee traditionele teelttechnieken. Weeuwenteelt wordt ook wel overwinteringsteelt genoemd. Het stamt nog uit de tijd dat er geen verwarmde kassen waren. Het was toen echt nodig om deze manier van telen te gebruiken om vroeg in het jaar verse groenten te kunnen eten. Er werd gezaaid in september-oktober in een koude of platte bak die bij vorst werd afgedekt, bijvoorbeeld met jute. Vrijersteelt is een andere teelttechniek. Deze wordt voornamelijk toegepast bij koolgewassen, maar kun je ook bij andere gewassen gebruiken. Hier wordt al vroeg in het jaar (binnen of in een warme kas) voorgezaaid en in het begin van het voorjaar uitgeplant om zo vroeg van verse groenten te genieten. Vrijersteelt was soms ook een laatste redmiddel wanneer de weeuwenteelt door te strenge vorst mislukte, dan kon er met de vrijersteelt toch nog wat verse groente geoogst worden.