Andijvie zaden
Andijvie (Cichorium endivia) is een makkelijke groente die het gehele jaar door kan telen en eten.
Andijvie is niet winterhard en de zaden kiemen pas bij een temperatuur boven de 15 Cº. Toch kan je andijvie het gehele jaar door telen, zeker bij een zachte winter kan je blijven oogsten tot de eerst vorst er is. Voor de latere oogst in de winter is het nodig de andijvie vorstvrij te houden, kweek dan in een kas of pak de plantjes in. Door de bodem te bedekken met stro of mulchvliesdoek. Dit zorgt voor een betere lucht- en watercirculatie. De bodem koelt niet te snel af bij kou en droogt minder snel uit bij hitte. Nog een bijkomend voordeel, onkruid krijgt geen kans.
Kweken lukt niet bij vorst en zaai liever niet van mei tot eind juni.
Andijvie is een langedagplant, dit houdt in dat andijvie op langer wordende dagen de drang heeft om bloemknoppen aan te maken (en doorschiet).
De andijvie vormt geen krop maar een lange stengel met mooie paarse bloemen.
Zaai de late rassen daarom niet te vroeg en de vroege rassen niet te laat.
Andijvie Zaaien, kweken en oogsten
Er zijn soorten die geschikt zijn voor telen in het voorjaar, de zomer of de herfst/winterteelt. Zaai de rassen voor de late teelt altijd na de langste dag (21 juni), zaai je te vroeg dan is de kans op doorschieten groot. Sommige rassen kan je al in februari onder glas in een zaaitray (verwarmd) voorzaaien en al vroeg in het voorjaar oogsten.
voorjaarsteelt
- Voor de vroege voorjaarsteelt zaaien onder glas in februari en na 4 weken uitplanten ook weer onder glas. De grond na het uitplanten goed vochtig houden. Rassen die geschikt zijn voor deze teeltwijze zijn;
Nummer vijf, Nuance en St. Laurent
Zomerteelt
- zomerteelt zaai je in de vollegrond in april tot juni en oogst je van eind juni tot augustus. Alleen rassen die niet of minder gevoelig zijn voor doorschieten zijn geschikt voor deze teelt zoals;
Altijd witte en St. Laurent
herfst/ winterteelt
- Voor de herfst/ winterteelt zaai je in de vollegrond na de langste dag (21 juni) tot september. Deze teelt is het gemakkelijkst omdat de plantjes nu niet meer doorschieten. Ook kan je nu nog blijven oogsten van augustus tot in december of tot de eerste vorst zich aandient. Dit is dan ook de meest ideale teeltwijze voor de meeste soorten;
Altijd witte, De Meaux, Gele volhart, Breedblad volhart winter, Nuance, Nummer vijf en Wallonne Despa
Bereiden, bewaren en bijzonderheden
Zaai niet teveel in een keer zodat je niet teveel tegelijkertijd oogst. Andijvie is na oogsten nog maximaal 2 dagen houdbaar in het groentevak van de koelkast. Wanneer je de kroppen met wortel oogst kan je dit nog met een paar dagen verlengen, maar het lekkerst is de andijvie direct na de oogst te eten, dan is het blad nog lekker fris en knapperig.
Andijvie is familie van witlof vandaar ook de kenmerkende licht bittere smaak. Het zit bomvol met vitamine A en C en bevat ook veel Kalium. Een populaire bladgroente waar je veel gerechten mee kan maken. Wat dacht je van een overheerlijke andijvie stamppot, soep of een frisse salade.
Kweek je liever biologische andijvie?
Dezaden.nl heeft ook diverse soorten biologische biologische andijvie zaden in het assortiment.