Hoeveel water geef ik mijn moestuin?
De groeisnelheid van je gewassen hangt af van een aantal factoren. Daarvan is de juiste hoeveelheid water een hele belangrijke factor. Het is belangrijk dat je gewassen voldoende water krijgen om optimaal te groeien. In deze blog geven wij je enkele handige tips over het water geven van je moestuin.
4 tips over het water geven van je moestuin
In dit gedeelte geven we je vier tips over de hoeveelheid water die je moestuin nodig heeft.
Tip 1: Ken de waterbehoefte van je gewassen
Niet alle gewassen hebben dezelfde waterbehoefte en daarom is het belangrijk dat je alle soorten gewassen goed kent. Tomaten en komkommers hebben bijvoorbeeld meer water nodig dan aardappelen. Zorg er dus voor dat je de hoeveelheid water aanpast op de behoefte van de gewassen.
Groenten met veel grote bladeren hebben over het algemeen meer water nodig omdat zij veel water verliezen. Denk aan snijbiet, kool, salade, erwten en selderij, maar ook vruchtgroenten zoals courgettes, aubergine, en de pompoenen hebben vaker water nodig.
Tip 2: Kies het juiste tijdstip om water te geven
Overdag schijnt de zon in het voorjaar en zomer vaak volop en kan het oplopen tot hoge temperaturen. Het tijdstip waarop je water geeft is dan ook zeer belangrijk. Geef in de vroege ochtend of in de late namiddag/ avond water, zodat het water niet verdampt door de zon.
Tip 3: Geef langzaam en gelijkmatig water
Voor het water geven is het ook belangrijk om langzaam en gelijkmatig water te geven. Op deze manier kunnen de gewassen het water goed opnemen en raken de wortels niet beschadigd. Wij raden aan om een gieter met een fijne sproeikop te gebruiken of een druppelsysteem om op die manier gelijkmatig het water te verdelen.
Nieuw in ons assortiment is de Olla, dit is een poreuze terracotta kruik en wordt al eeuwenlang gebruikt als slimme manier van irrigatie. De Olla wordt tot de nek ingegraven in de grond tussen de planten en vul je één of twee keer per week met water (afhankelijk van droogte, temperatuur en waterbehoefte van de plant). De plantenwortels zullen naar de pot toe groeien en water aan de pot onttrekken. Omdat de kruik poreus is, geeft deze langzaam water af aan de grond eromheen wanneer deze droog is. Als de grond vochtig is, blijft het water er in. Zo creëer je een constante vochtige omgeving en kunnen planten gelijkmatig doorgroeien. De waterkruik is af te sluiten met een dop, zo wordt verdamping voorkomen en bespaar je wel 50 % tot 70 % op je waterverbruik. Ook vervuilt het water niet en kunnen bijvoorbeeld muggen er niet bij om hun eitjes in te leggen. De Olla is ideaal voor gebruik in bloembakken, moestuinen en tuinkassen.
Het beste moment om een Olla te plaatsen is planttijd. Zo kunnen de wortels van de planten zich optimaal in de richting van de Olla ontwikkelen. Eén Olla geeft water aan de planten die ongeveer halve vierkante meter rondom staan.
Tip 4: Check regelmatig de bodemvochtigheid
Het is belangrijk dat de bodemvochtigheid regelmatig wordt gecontroleerd. Dit is belangrijk omdat de gewassen niet te veel of te weinig water moeten krijgen. De bodemvochtigheid kan gecheckt worden door een vochtigheidsmeter of gewoon door je vinger in de grond te steken. Als de grond nog steeds vochtig aanvoelt bij een diepte van ongeveer 5 centimeter dan is het niet nodig om de gewassen water te geven. Wanneer de grond droog is dan is het nodig om water te geven.
Start nu met jouw moestuin!
Ben je nog niet gestart met het aanleggen van je moestuin? We helpen je graag bij het beginnen met je eerste moestuin. Wij hebben een hoop tips en adviezen om van jouw moestuin een succes te maken. Daarnaast hebben wij topkwaliteit zaden en tuinartikelen die je daarbij kunnen helpen.