Kruiden combineren in gerechten
Een kruidentuintje hoeft niet groot te zijn, maar de opbrengst is grandioos. Van één plantje kun je namelijk blijven snijden. Kies je favoriete kruid, zaai hem op een zonnige plek en oogst de smaakmaker snel, voor in je favoriete gerecht.
Zelfs als je enkel een balkon of een klein (dak)terras tot je beschikking hebt, kun je kruiden zaaien. Een takje citroenmelisse voor in een verkoelend smaakwatertje bijvoorbeeld of koriander in een bloempot, zodat je je eigen curries naar restaurantniveau kunt tillen. Deze vijf kruiden zijn echte aanraders!
5 x kruiden in gerechten combineren
Heerlijk in salades en Italiaanse rode sauzen (pasta!) en soepen. Gebruik de bladeren rauw of voeg het kruid pas aan het einde van de bereiding toe, anders kan het een bittere smaak afgeven.
De groene stengels hebben een milde uiensmaak. Fijngesneden perfect voor in een frisse salade, in sauzen en in soepen. Laat ook wat planten doorschieten. Verwerk de decoratieve bloemen in een salade of de bloemblaadjes in een smaakvolle kruidenboter, hiermee scoor je beslist hoge punten bij je gasten.
Je houdt ervan of vindt het helemaal niks, dit Oosterse kruid met frisse en pittige – volgens sommige zelfs ietwat zeepachtige – smaak. Voor in curries, salsa’s en Mexicaanse gerechten. Zowel de bladeren als de zaden van de korianderplant kun je gebruiken, dus zaai ook eens wat koriander in de zomer, als de plant snel doorschiet. Des te sneller kun je de zaden (ketoembar) oogsten, die vermalen perfect combineren met curries en soepen.
Heeft een verfrissende smaak en geur en is daarom een heerlijk zomers kruid voor in salades, vis en gevogelte, in desserts, cocktails en je kunt van de blaadjes ook thee trekken. De jonge plantjes ruiken nog niet naar citroen, dus controleer dit eerst voor je ze gebruikt door een blaadje op te wrijven.
Mag niet ontbreken in mediterrane gerechten zoals pasta en pizza, maar past ook goed in stoofschotels, soepen en visgerechten. Gebruik enkel de blaadjes van de plant en laat ze meestoven of sudderen voor de beste smaak.
TIP Combineer tijm met bijpassende kruiden, zoals rozemarijn, oregano en salie, allemaal Italiaanse smaakmakers én planten met een vast karakter, die onze winters overleven.
Kruiden zaaien in de zomer?
Basilicum, bieslook en koriander zijn allemaal snelle groeiers, waarvan je, als je in de vroege zomer zaait, al na circa twee maanden kunt oogsten. Citroenmelisse heeft iets langer nodig, zaai deze plant daarom uiterlijk in juli. Van de halfheester tijm (maar ook: rozemarijn, oregano en salie) kun je waarschijnlijk volgend jaar pas oogsten; het voordeel is dat het dan wel al flinke planten zijn, die ook nog eens onze winters doorstaan en dus jaren mee kunnen. Bieslook is ook een blijvertje.
Zaaitips voor kruiden
- Je kunt in de zomermaanden rechtstreeks in vollegrond zaaien, maar ook in potten en bloembakken.
- Zaai basilicum en tijm gerust in de volle zon, bieslook, citroenmelisse en koriander hebben liever een plekje in de halfschaduw.
- Zaai elke maand een rijtje koriander zodat je ervan kunt blijven oogsten.
- Zaai ook wat afrikaantjes tussen je kruiden. De sterke geur van deze ‘stinkertjes’ houdt de luizen op afstand.
TIP Lees onze blog over een Kruidentuin aanleggen voor nog veel meer tips.