Een landingsbaan voor bijen
We weten het inmiddels allemaal wel: de hommels en bijtjes hebben het moeilijk. Omdat elk stukje (biologisch!) groen telt, willen we jou vragen om mee te helpen: leg een landingsbaan aan voor bijen. Je zaait dit bloementapijtje in april of mei helemaal zelf. Dat voelt goed!
Weer een terugval voor de bijen
In 27 jaar tijd is het aantal insecten tussen de 40 en 60% afgenomen en de teller staat nog niet stil – helaas. Na de Nationale Bijentelling van 2024 bleek dat er opnieuw minder bijen zijn geteld. Een teveel aan stikstof uit de landbouw, bacteriën, ziektes en parasieten… er zijn verschillende redenen voor, maar de terugval van dit jaar is hoofdzakelijk te wijten aan het feit dat er te veel gif in tuinplanten wordt gebruikt. Dacht je al goed bezig te zijn door veel bloeiende planten van het tuincentrum in je tuin te zetten, dan heb je het misschien wel mis. Wij leggen onder aan dit artikel uit waarom, maar eerst gaan we het hebben over die landingsbaan.
Even bijtanken
Met name in stedelijke gebieden valt het soms niet mee voor de bijen. Ze moeten soms een flink eind vliegen van het ene bloementapijtje naar het andere. Daar kan jij in jouw tuin natuurlijk wat aan doen! Door een stukje tuin met inheemse bloemen in te zaaien, maak je een landingsbaan voor overvliegende bijen. Een landingsbaan die ze net weer een stukje verder helpt, waardoor ze ook grotere afstanden kunnen overbruggen. Door deze planten te kweken, help je bij het in stand houden en herstellen van de biodiversiteit.
Zó ziet zo’n landingsbaan eruit
- Kies planten die op verschillende tijden bloeien, zodat er van het vroege voorjaar tot het late najaar voedsel beschikbaar is.
- Kies voor inheemse planten; die bieden essentiële voeding voor inheemse dieren, zoals bijen, vlinders en vogels, denk maar aan korenbloemen, wilde peen en klaprozen.
- Bijen worden aangetrokken tot verschillende kleuren en hebben voorkeuren voor bepaalde bloemvormen, afhankelijk van hun lichaamsbouw. Breng dus een variatie aan in soorten.
- Kies enkel en alleen voor SKAL-gecertificeerde biologische zaden, lees meer bij ‘go bio’.
TIP Zaai het Biologische Bloemenmengsel Bijen van Buzzy Seeds en jouw landingsbaan voor bijen wordt deze zomer een gezoem van jewelste!
Zo zaai je een landingsbaan voor bijen
- Bedenk waar je je landingsbaan wilt maken. Dit kan een border zijn die je op de schop neemt, maar je kunt ook een deel van het gazon gebruiken.
- Kies een zonnige plek uit. Dat vinden niet alleen de bloemen fijn, maar ook de bijen hebben de warmte van de zon nodig om zich op te warmen.
- Bereid de grond voor. De meeste veldbloemen groeien graag op luchtige grond die niet te rijk is. Je kunt er eventueel wat zand doorheen mengen om de grond luchtiger te maken. Maak de bodem goed los voor je begint te zaaien.
- De methode van het inzaaien is afhankelijk van het gekozen zadenmengsel; achterop de verpakking lees je hoe je te werk gaat. In het geval van dit Biologische Bloemenmengsel Bijen van Buzzy Seeds zaai je in april-eind mei direct op de gewenste plaats in rijen of breedwerpig. Je kunt het zaad met fijn zand vermengen in een verhouding van 1 deel zaad en 3 delen zand, om het zaaien makkelijk te maken.
- Geef direct water en laat de grond ook na het zaaien niet uitdrogen. Vanaf juni kun je de eerste bloemen en bijen verwachten!
TIP: Maai je gazon eens een paar weken niet en kijk hoe de klavers, boterbloemen en madeliefjes vanzelf verschijnen. Perfect bijenvoer!
Go bio
In veel tuinplanten zitten helaas pesticiden, zeker wanneer ze bij reguliere tuincentra gekocht zijn en niet specifiek als biologisch zijn gemarkeerd. Deze pesticiden worden gebruikt om planten tijdens de kweekfase te beschermen tegen ziekten en plagen. Helaas kun je dit aan de buitenkant van de plant niet zien, want de pesticiden zijn bijzonder schadelijk voor bijen en andere nuttige insecten die jouw tuin bezoeken. Door van de nectar of het stuifmeel te eten, zullen ze doodgaan of een verzwakt immuunsysteem krijgen. Koop dus niet zomaar wat planten, maar kies altijd voor biologisch gekweekte planten.
Overigens geldt dat ook voor de zaden die je koopt. Kies altijd voor biologische zaden die gekweekt zijn zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Ook binnen de zaden kunnen de chemicaliën worden opgenomen door de groeiende plant en zo aanwezig zijn in de nectar en het stuifmeel.
Lees ook het artikel: Bijen en vlinders in je tuin, zo doe je dat!