Een insectenhotel in de tuin
Bijen, vlinders, maar ook vliegen en torren, allemaal zijn ze heel nuttig! Ook kunnen ze wel een beetje hulp gebruiken, bijvoorbeeld met een veilige plek waar ze kunnen nestelen of overwinteren. Denk bijvoorbeeld aan een insectenhotel of insectenkast. Dat is leuk voor jou en fijn voor hen!
Waarom een insectenhotel?
De insecten in ons land hebben het de laatste tijd zwaar. Doordat er steeds meer bebouwing komt en de biodiversiteit afneemt, wordt het lastiger voor hen om eten te vinden of om een veilige plek te vinden om te nestelen. Dat is zonde, want deze kleine beestjes zijn stuk voor stuk heel belangrijk. Zo helpen ze bij het bestuiven van groenten en fruit, bestrijden ze plagen zoals bladluis en zijn er nog veel meer redenen die deze beestjes echt onmisbaar maken. Met een insectenhotel geef je deze dieren een veilige plek in jouw tuin. Je helpt ze dus enorm door zo’n insectenkast in je tuin te plaatsen.
Hoe werkt een insectenhotel?
Je weet misschien wel dat er bij vogelhuisjes verschillende soorten zijn voor verschillende vogels. Net als wij mensen hebben vogels, maar ook insecten zo hun eigen voorkeur voor hun verblijfplaats. Van insectenhotels zijn dan ook verschillende varianten te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan een vlinderhotel, dat zich kenmerkt door verticale, smalle, langwerpige openingen. Lieveheersbeestjes kruipen juist graag in horizontale, smalle openingen.
Bijen leggen hun eitjes in buisjes; voor hen zijn boorgangen of holle stengels nodig. Belangrijk is dat de gaten een diameter van 2 tot 9 millimeter hebben. Te grote of te kleine gaten maken de insectenkast onaantrekkelijk voor ze. Daarnaast moeten de gaten aan één kant dicht zijn. Er zijn insectenkasten verkrijgbaar die specifiek voor één soort zijn, maar ook kasten die meerdere secties hebben en waar verschillende insecten zich dus thuis zullen voelen.
Insectenhotel zelf maken
Een insectenhotel kun je ook zelf maken, bijvoorbeeld met behulp van een houtblok en boor, maar ook met allerhande materialen uit de tuin. Dit is een leuk en leerzaam klusje, zeker om met kinderen te doen. Zorg ervoor dat je je goed inleest en de juiste materialen gebruikt; alleen zo maak je een succes van jouw insectenkast. Let er bijvoorbeeld op dat je hardhout gebruikt, zodat de boorgangen van binnen glad zijn. Zorg bij de boorgangen ook voor de juiste diameter. Maak je een insectenhotel met meerdere compartimenten en materialen (holle stengels, dennenappels, stro…), let er dan goed op dat je de insectenkast waterdicht maakt, bijvoorbeeld met een metalen of kunststof afdakje.
Waar plaats je het insectenhotel?
Als je je insectenkast hebt aangeschaft, is het belangrijk dat je deze op de juiste plek ophangt. Het beste is een beschutte, zonnige plek op het zuiden. Het is nog beter als er veel aantrekkelijke bloemen voor insecten in de buurt van het hotel zitten. Hang het insectenhotel in elk geval niet in de schaduw of onder een boom, dit zijn plekken, die voor de insecten minder aantrekkelijk zijn. De juiste hoogte is zo’n 0,75 tot 2 meter. Een insectenhotel gaat zo’n twee à drie jaar mee, daarna is het aan vervanging toe. Dit komt omdat er scheurtjes in het hout komen, de materialen als holle stengels en dennenappels vergaan en de kast vatbaar wordt voor schimmel.
Wat kun je nog meer doen voor bijen en vlinders in de tuin?
Naast het ophangen van een insectenhotel is er nog meer wat je voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten kunt doen in de tuin. Je kunt bijvoorbeeld speciale bloemen of bloemenmengsels planten waar zij hun voeding uit kunnen halen. Ook kun je rommelhoekjes maken waar insecten zoals pissebedden zich kunnen verschuilen. Een haag zoals een meidoorn, vuilboom, wilde appel of liguster is ook heel aantrekkelijk voor vlinders. Wil je weten wat je allemaal kunt doen voor deze nuttige dieren? Lees dan verder in de blog: “Bijen en vlinders in de tuin, zo doe je dat!”