Bloemen plukken uit eigen tuin
Bloemen kweken in je eigen Pluktuin
In de border, een plukveldje of in de moestuin… In principe is er in iedere tuin wel ruimte voor mooie plukbloemen. Je kunt een fleurige border aanleggen met een mix van vaste en eenjarige planten, maar je kunt ook kiezen voor een speciaal veldje dat je reserveert voor snijbloemen. Daarnaast zijn plukbloemen ook prima te combineren met de moestuin. Zaai ze aan de rand van je groentebed of laat de bloemen meedraaien met de wisselteelt, zodat de bodem niet uitgeput raakt. In deze blog lees je meer over wisselteelt en de voordelen hiervan. Lees meer over het aanleggen van je eigen pluktuin.
Welke bloemen kies je?
Je kunt kiezen voor vaste planten of eenjarigen, of een mix van deze twee. Het is in ieder geval aan te raden om te kiezen voor planten die, naarmate je meer plukt, ook meer bloemen produceren. Op die manier heb je optimaal resultaat en ben je lange tijd verzekerd van een prachtig zelf geplukt boeket.
Veel eenjarigen zijn hiervoor geschikt, omdat deze slechts een jaar de tijd hebben om te bloeien en dit dan ook maximaal zullen doen, maar er zijn ook veel vaste planten die geschikt zijn voor de pluktuin. Het voordeel van vaste planten is dat ze ieder jaar opnieuw weer bloeien. Ook zijn ze dankzij hun stevige, diepe wortels minder vatbaar voor droogte. Dit alles maakt ze veel onderhoudsvriendelijker dan eenjarigen.
Geschikte eenjarigen zijn bijvoorbeeld cosmea, siererwt, duizendschoon en zonnebloem.
Geschikte vaste en meerjarige planten zijn bijvoorbeeld campanula, aster, ridderspoor, hortensia, vlambloem en ijzerhard.
Wanneer bloemen plukken?
Als de bloemen net uit de knop komen, maar nog niet helemaal open zijn, kun je ze plukken. Je kunt er dan binnen nog lang van genieten. Je plukt de bloemen het best in de ochtend. Dan hebben ze zich gedurende de nacht volgezogen met water en blijven ze het langst goed. Zou je ze midden op de dag plukken, dan hebben ze door de zon en warmte al veel water verloren.
Hoe pluk je?
Gebruik een speciale bloemenschaar om de bloemen te plukken of snijd ze af met een schoon en scherp mesje. Neem een emmer water mee de tuin in zodat je de bloemen direct in het water kunt zetten.
Soorten boeketten
Er zijn verschillende soorten boeketten. Voor ieder wat wils. Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen klassieke en het moderne, veld- of plukboeket.
Klassieke boeketten - Deze boeketten zijn te herkennen aan hun ronde vorm. Het zijn rustige, geordende boeketten, die vanaf elke kant mooi zijn om te zien. Het zijn vaak symmetrische boeketten. De Zaden heeft speciale boekkettenmengsels samengesteld waarmee je gemakkelijk de mooiste boeketten kan kweken.
Veldboeketten - Deze moderne boeketten zie je steeds vaker. Het lijken haast wel slordige boeketten vergeleken bij de klassieke variant, maar dat is juist hun charme. Een veldboeket bevat grote bloemen, kleine bloemen, grassen en zelfs kruiden. Het ziet er uit alsof je door de tuin bent gelopen en her en der een bloem geplukt hebt. In veldboeketten zie je ook vaak wildebloemen, veldbloemen of weidebloemen terug. Deze termen staan voor bloemen die in de Nederlandse natuur vrij groeien. Je kunt veldbloemen ook in je eigen tuin zaaien. Dit is niet alleen leuk, maar ook heel nuttig. Hiermee maak je je tuin namelijk aantrekkelijk voor bijen en vlinders.
Hoe zet je de bloemen in de vaas?
Zorg dat je altijd een schone vaas gebruikt; maak deze zo nodig nog even schoon met water en wat soda. Snijd of knip de stelen schuin af, net boven een vertakking. Gebruik hiervoor een goede schaar of oogstschaartje. Verwijder de bladeren die onder water zouden komen te staan. Deze gaan namelijk rotten in het water. Ververs regelmatig het water om de bloemen zo lang mogelijk goed te houden. Voeg zo nu en dan wat plantenvoeding aan het water toe.
Tips voor het samenstellen van het boeket:
- Verwerk ook eens kruiden in je boeket, het groene blad staat mooi tussen de kleuren, maar kruiden zorgen ook voor een heerlijke geur.
- Vergeet het groen niet! Een boeket is niet compleet zonder wat mooi groen blad, gras of takken. Hedera, vrouwenmantel en eucalyptus zijn echte aanraders. Deze laatste heeft kleine grijze blaadjes die een frisse geur verspreiden.