Binnen groenten kweken in de winter
Er zijn maar weinig mensen die weten dat binnen groenten kweken tot de mogelijkheden behoort! Toch kun je met de juiste gewassen en op de juiste plek zelfs in de donkere wintermaanden nog genieten van verse, gezonde groenten en kruiden. Lees snel welke gewassen geschikt zijn om binnen te kweken, hoe je ze zaait én verzorgt.
Waar let je op bij binnen groenten kweken?
Om in de winter groenten te kunnen kweken, is een zonnige plek een vereiste. Vaak is een slaapkamer of zolder met een raam op het zuiden ideaal. Omdat de winterzon een stuk zwakker is, kunnen de meeste planten een plek aan de zuidkant in de wintermaanden goed verdragen. Idealiter is de temperatuur tussen de 16 en 18 °C, maar gewassen zoals bladgroenten en kruiden verdragen ook lagere temperaturen; ze zullen dan wel (tijdelijk) wat minder hard groeien. Zorg voor voldoende ventilatie om schimmelvorming te voorkomen.
In de woonkamer groenten kweken, is minder aan te raden, aangezien de meeste mensen gebruik maken van een warmtebron in de winter. Warmtebronnen zoals radiatoren en kachels maken de lucht droger.
Kweekbak kiezen & vullen
Wanneer je binnen groenten gaat zaaien, kun je gebruikmaken van ruime potten of bakken of een verhoogde kweekbak op pootjes. Voor de meeste groenten die je binnenshuis kunt kweken, is een bak van 15-20 cm diep voldoende. Voor bladgroenten zoals sla en spinazie kun je zelfs met iets minder diepte toe, terwijl wortelgewassen iets meer ruimte nodig hebben. Vul de bak met biologische potgrond voor eetbare gewassen. Belangrijk is dat het water aan de onderkant weg kan vloeien, dus zorg dat het overtollige water via afwateringsgaten weg kan.
Gewassen die geschikt zijn voor binnen kweken
De dagen zijn korter en planten moeten het (als ze geluk hebben) doen met een flauw zonnetje. Kies daarom voor gewassen die kunnen groeien met minder licht.
1. Babyleaf spinazie
Babyleaf spinazie wordt geoogst wanneer de bladeren nog jong en klein zijn, meestal tussen de 3 en 5 cm. De plant heeft minder tijd nodig om te groeien dan gewone spinazie en vormt zachte, malse blaadjes die mild van smaak zijn. Dit maakt het ideaal voor salades of lichte roerbakgerechten. Doordat je de blaadjes al snel kunt oogsten, is babyleaf spinazie perfect voor binnen kweken. Kies voor een rondzadig ras, bijvoorbeeld ‘Winterreuzen’ of 'Red Kitten', met rode stelen en nerven.
Zaaien: Zaai de spinaziezaden ongeveer 1 cm diep in een ondiepe bak en dek ze licht af met aarde. Houd de aarde vochtig en plaats de bak bij een zonnig raam.
Oogsten: Na ongeveer 4 tot 6 weken kun je oogsten. Oogst de buitenste blaadjes regelmatig; dit stimuleert de plant om verder te groeien en nieuwe bladeren aan te maken.
2. Pluksla
Pluksla groeit snel en je kunt vaak meerdere keren oogsten door de bladeren te plukken in plaats van de hele plant in één keer te snijden.
Zaaien: Zaai de zaden op een diepte van 0,5 cm in een brede bak. Pluksla heeft niet veel diepte nodig en groeit snel. Verspreid de zaden gelijkmatig over de grond en dek ze lichtjes af.
Oogsten: Na 4 tot 5 weken pluk je al je eerste maaltje.
TIP Gebruik tijdens de kortste dagen eventueel een groeilamp om jouw slaplanten een boost te geven.
3. Radijsjes
Radijsjes zijn snelgroeiend en ideaal om binnenshuis te kweken. Ben je geen liefhebber van de scherpe smaak? Snijd de radijsjes in dunne plakjes en meng ze met een vinaigrette van olijfolie, citroensap of azijn, zout en een beetje honing of ahornsiroop.
Zaaien: Zaai de radijsjes op ongeveer 0,5 cm diepte, met 2-3 cm tussen de zaden en 10-15 cm tussen de rijen. Radijsjes hebben een bak nodig van minimaal 15 cm diep, zodat de radijsjes zich goed kunnen ontwikkelen.
Oogsten: Na ongeveer 4-6 weken. Houd de aarde goed vochtig, maar niet te nat. Radijsjes hebben licht nodig, dus zet ze bij een zonnig raam of gebruik eventueel een groeilamp.
4. Rucola
Rucola heeft veel licht nodig en doet het goed op een zonnige vensterbank. Regelmatig plukken stimuleert nieuwe groei en zorgt voor een continue oogst. Met wat minder licht kun je dit gewas ook wat eerder, als babyleaf, oogsten.
Zaaien: Zaai de zaden op 0,5 cm diepte in een brede bak. Rucola groeit snel en heeft niet veel ruimte nodig, waardoor het een ideaal gewas is voor binnenteelt.
Oogsten: Na 4-6 weken. Net als pluksla kun je rucola meerdere keren oogsten door de buitenste bladeren te plukken.
5. Kiemgroenten of microgreens
Kiemgroenten of microgreens, zoals jonge kiemplantjes van broccoli, zonnebloem of radijs, zaai je dicht op elkaar op een ondiepe laag potgrond of een vochtige mat. Deze jonge kiemen hebben alleen maar licht en water nodig en ze kunnen vanwege hun pijlsnelle groei (je oogst ze al binnen 1-2 weken) gewoon in je woonkamer worden opgekweekt. Zet de bak op een lichte plek en besproei dagelijks met water om de grond vochtig te houden.
Lees alles over microgreens
6. Paddenstoelen kweken
Ook zonder die kweekbak kun je van allerlei lekkers telen in de winter. Zo kun je champignons, maar ook oesterzwammen, gewoon thuis telen met behulp van een kweekset . Paddenstoelen groeien op een compostbodem en hebben vooral veel vocht nodig om te kunnen groeien. Via de webshop van DeZaden.nl kun je kweeksets bestellen voor witte en bruine (kastanje)champignons, en grijze, gele en koningsoesterzwammen. In de kweekset zit een kweekkasje, natuurlijke compost en afdekaarde.
Lees hoe je stap-voor-stap paddenstoelen kunt kweken
Nog meer groenten binnen kweken?
Ga vooral eens experimenteren met gewassen die snel groeien en weinig licht nodig hebben. Ook verschillende kruiden zoals bieslook en munt zijn het proberen waard. Let bij die laatste wel op: zet hem in een aparte pot of bak, hij heeft nogal de neiging tot woekeren.