Witte kool zaden
Witte kool Witte kool (Brassica oleracea, convar. capitata var. alba subvar. conica) behoort tot de familie van de sluitkolen en ondanks dat we het witte kool noemen, eigenlijk een beetje lichtgroen van kleur. Witte kool zit boordevol vitamine C, verkrijgbaar in spitse en ronde soorten.
Witte kool zaaien, kweken en oogsten
De spitse soorten zoals de Express en de Caraflex zijn geschikt voor de vroege- en zomerteelt. Spitskool groeit op alle grondsoorten goed, alleen op zware (klei)gronden kan de groei soms traag verlopen.
De ronde soorten zoals de Roem van Enkhuizen 2, Langedijker Bewaar en Kilazol komen het beste tot hun recht op een zware klei- of leemgrond en zijn geschikt voor de herfst- en bewaarteelt.
Houd een plantafstand van ongeveer 60 cm aan en geef na het uitplanten in drogere perioden veel water.
Vroege- en zomerteelt
- Weeuwenteelt; zaai half september tot half oktober en uitplanten in maart in de vollegrond
- Vrijsterteelt; zaai januari-februari onder glas en uitplanten in maart in de vollegrond
- Zomerteelt; zaai vanaf begin april tot half mei direct in de vollegrond op een zaaibed en kan je na ongeveer 5 weken uitplanten.
Oogst van mei tot augustus
Herfstteelt
Zaai vanaf februari t/m half maart onder glas, in de periode maart/ april buiten uitplanten of
vanaf april/ mei buiten zaaien op een zaaibed en na ongeveer 5 weken uitplanten.
Oogst van september tot half november.
Bewaarteelt
Zaai in de periode april tot juni, direct in de vollegrond en na ongeveer 6 weken uitplanten.
Oogst van november tot december.
Witte kool bereiden, bewaren en bijzonderheden
Bewaar witte kool op een droge, vorstvrije en donkere plek. De ronde soorten zijn dan zelfs wel enkele maanden houdbaar. De witte kool is vrij neutraal van smaak en met name de herfstteelt wordt vaak als zuurkool gegeten. Maar witte kool kun je ook prima stoven, smoren, koken of roerbakken. Het smaakt heerlijk met wat olie, paprika en ketjap. In oosterse gerechten zoals bami en nasi zit ook witte kool. Of eet het rauw in een salade, samen met winterpeen en ui maak je heerlijke “Coleslaw”
Zelf zuurkool inmaken?
Snij of rasp de witte kool in dunne reepjes en voeg dit samen met zout in een luchtdichte pot. De verhouding is ongeveer 15 gram zout per kilo kool. De melkzuurbacterie zet zetmeel en suikers in een aantal weken om in melkzuur. Na ongeveer 6 tot 8 weken weken is je zelfgemaakte zuurkool klaar voor gebruik!