Witlof zaden
Witlof (Nederland) of witloof (Vlaanderen) is een bladgroente die in het donker wordt geteeld. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. In het licht wordt de krop door chlorofyl vorming namelijk groen. Naast witlof komen ook roodlof en groenlof voort uit de wilde chichorei en delen ze dezelfde botanische benaming (Cichorium intybus var. foliosum).
Witlof zit boordevol vitaminen, waaronder A, B en C, maar het bevat ook foliumzuur wat onder meer een gunstig effect heeft op de darmflora.
Om witlof zelf te kweken is nog een hele uitdaging. Dit komt door de ingewikkelde teeltwijze in meerdere fasen, die heel anders is dan alle andere groenten. Ben je eenmaal bekend met de termen trekkken en inkuilen/ intafelen dan is het prima te doen en zeker het proberen waard!
Witlof zaaien, kweken en oogsten
Witlof kent twee teeltfasen;
- Fase 1; Het telen van de plant in de zomer om uiteindelijk een dikke wortel te oogsten
- Fase 2: Het telen of eigenlijk "trekken" van de wortel om hieruit de witlof te oogsten in de herfst en winter.
Fase 2 kan je op verschillende manieren invullen, maar hangt wel samen met het soort witlof.
Bedenk van te voren welk ras je wil gaan kweken en pas de teeltwijze hier op aan of
bepaal de teeltwijze en pas het ras hier op aan;
Wil je later je witlof in het donker kweken in een kweekemmer zonder dekgrond, kies dan voor de binnenteelt variëteiten Zoom F1 of Mechelse Vroege Videna.
Wil je je witlof inkuilen in de grond mét dekgrond kies dan voor de soorten Mechelse Vroege of de Hollandse Middelvroeg.
Fase 1
Teelt met en zonder dekgrond
Zaaien: vanaf half mei in de vollegrond. Regelafstand 35 cm. In de regel (of rij) uitdunnen op 15 cm afstand (het teveel aan planten wegnemen). Rooi de wortels vanaf eind augustus (voor een vroege ‘trek’) tot en met half november. Snij het blad eraf (1-2 cm boven de wortelkop). Laat de wortels een paar dagen liggen om in te drogen. Na het droogrpoces kan je gaan intafelen/ inkuilen, dit kan met of zonder dekgrond;
Fase 2
Teelt met dekgrond
Na het drogen van de wortels rond oktober/ november, zet je ze naast elkaar rechtop in een kuil (bodem 15-20 cm diep). Bedek ze vervolgens met 10 cm grond.
Je kan ze dan oogsten rond april, afhankelijk van de temperatuur. Wil je het proces versnellen dan kan je ze met zwart folie bedekken zodat de grond daaronder sneller opwarmt.
Teelt zonder dekgrond
zet de wortels in kistjes met 10 cm grond in bv. een donkere kelder. Dek af met zwart folie. Er mag geen licht bij komen. Tweemaal per week watergeven. Beste temperatuur: 16 C.
De wortels willen in het donker weer nieuwe bladeren maken en doordat er geen licht bij komt worden dat kleine witte kropjes, dit noemen we het trekken van de witlof.
Bij teelt zonder dekgrond kan je al na ongeveer 4 weken na opzet van de ‘trek’ oogsten van oktober tot eind januari.
Witlof bereiden, bewaren en bijzonderheden
Witlof kan rauw gegeten worden als salade met stukjes appel en andere rauwkostgroentes en fruit. Andere bereidingsmethoden zijn gekookt, gebakken of gegratineerd met bijvoorbeeld ham en/of kaas of met een “sauce Hollandaise” als "witlof à la crème". Vroeger werd witlof wel eens zeer bitter gevonden. Door witlof te koken met naast water wat melk wordt de bittere smaak verzacht.