Bloemkool zaden
Bloemkool, (Brassica oleracea) kan in verschillende periodes gezaaid en geoogst worden, net als bij prei, wortelen en vele andere kolen zijn er verschillende rassen die speciaal zijn ontwikkeld voor de zomer- herfst en winterteelt.
Wil je eens wat speciaals in je tuin kweken? Naast de standaard witte bloemkool kan je ook kiezen voor meer uitzonderlijke bloemkolen zoals de weelderige paarse bloemkool, de groene bloemkool of de romanesco bloemkool (ook wel bekend als torentjeskool) Deze bloemkolen zijn niet alleen een echte eyecatcher in je tuin, maar ook nog eens heel erg lekker.
Voor de zomerteelt is er vanaf 2022 ook een biologische bloemkool verkrijgbaar.
Bloemkool zaaien, kweken en oogsten
Bloemkool kan op diverse manieren worden gezaaid. Je kunt ze voorzaaien in een hiervoor geschikte zaaitray en dan na ca. 5 weken uitplanten. Direct in een kweekpotje zaaien of op een zaaibed in de vollegrond.
Vrijstersteelt
De bloemkolen Igloo en Clarina zijn geschikt voor de vroege teelt
- Zaaien in januari-maart onder glas en uitplanten in april. Oogsten van juni tot juli
De bloemkolen Alpha, Clarina, Igloo en Fargo zijn geschikt voor de zomerteelt
- Zaaien in maart-april onder glas en uitplanten in mei-juni. Oogsten van juli tot oktober.
De bloemkolen Fargo, Herfstreuzen en Groene torentjeskool zijn geschikt voor de herfstteelt
- Zaaien vanaf mei tot half juli in de vollegrond op een zaaibed. Oogsten van september tot december.
De bloemkool Walcheren winter is geschikt voor de (late) winterteelt.
- Zaaien in juni en juli in de vollegrond op een zaaibed. Oogsten van april tot eind mei.
Ben je te laat met het zaaien van de winterbloemkool dan kan je voor de weeuwenteelt/ overwinteringsteelt kiezen, Zaai in september de bloemkool onder glas en oogst nog eind april tot half mei.
De bloemkool Walcheren winter en Igloo zijn geschikt voor de weeuwenteelt
Bloemkool bereiden, bewaren en bijzonderheden
Bloemkool kan het beste direct na de oogst gegeten worden, dan zijn ze op z'n lekkerst en meest smaakvol. Laat de bladeren aan de kool zitten en bewaar op een koele donkere plek of in de koelkast. De Bloemkool kan je maximaal een week bewaren.
Wil je bloemkool langer bewaren dan kan je de kolen het beste invriezen;
Snij de bloemkool in roosjes en blancheer een paar minuten in kokend water, daarna met ijskoud water afspoelen en zorg dat de bloemkool goed is afgekoeld en droog geportioneerd in luchtdichte diepvrieszakken invriezen. De bloemkool kan in de vriezer nog ongeveer een half jaar bewaard worden.