Zaaien & oogsten binnen 6 weken

Bij veel tuiniers vallen er na juni al veel gaten in de moestuin door het oogsten van sla, kapucijners, aardappelen en doperwten. Door na de langste dag nog te zaaien, houd je je bakken mooi gevuld. Zaai de volgende groenten, sommige soorten oogst je al binnen 4 weken!
Daglengtegevoelige groenten
Op 21 juni begint officieel de zomer, wat tevens ‘de langste dag’ markeert. Na deze dag komt de zon elke dag iets later op en gaat hij ook steeds iets eerder onder. Sommige groenten gedijen minder goed tijdens de lange dagen, zoals sla, andijvie, Chinese kool, paksoi en mosterdblad. Ze schieten dan snel door en in bloei. Deze groenten kunnen beter gezaaid worden na de langste dag: dit noemen we de ‘daglengtegevoelige groenten’.
Zaaien na de langste dag
Het voordeel van zaaien na de langste dag is, dat de bodem lekker warm is. Gebruik deze boost door in elk vak iets te zaaien dat meteen vaart maakt. Zaai strak in rijen of maak gebruik van zaailint, zodat je makkelijk kunt dunnen. Bedek de zaden licht, houd de grond consistent vochtig en kies voor rassen die niet doorschieten bij zomerse hitte. Zo oogst je fris blad, terwijl je ruimte laat voor wat later zaaigoed.
TIP Er zijn speciale zaden op de markt die minder snel doorschieten, meestal aangeduid als ‘traagschietend’.
5 x snel zaaien & oogsten na 21 juni
1. Courgette ‘Striato d'Italia’
Dit oud-Italiaanse, zeer productieve courgetteras is schitterend om te zien, met mooie langgerekte vruchten die gestreept zijn: groen met lichtgroen.
- Zaaien: maart tot half juli
- Oogsten: 6 tot 7 weken na het zaaien
Tip: heeft voldoende mest en een goede irrigatie nodig. Meer water = meer fruit.

2. Radijs ‘National 2’
Ben jij een radijzenliefhebber, maar zaai je ze liever vroeg of laat omdat ze in de zomer al gauw zompig worden of doorschieten? Zaai dan eens ‘National 2’. Dit is een sterk ras dat niet gauw voos wordt. Geef wel voldoende water, anders krijg je scheuren in je radijzen of worden ze hol van binnen.
- Zaaien: van maart tot half augustus
- Oogsten: vanaf 4-6 weken na de uitzaai
Tip: zaai om de 14 dagen wat radijs, zo oogst je de hele zomer lang door.
.jpg)
3. Struikbonen ‘Prelude’
Deze lekkere, stevige verse bonen zijn ideaal om te koken, te blancheren en in te vriezen. Een zeer gewaardeerd bonenras vanwege vroegheid, sterke groei en de ‘ouderwetse’ bonensmaak, wat de nieuwe rassen helaas vaak missen.
- Zaaien: half mei tot half juli
- Oogsten: na 8 weken
Tip: steun de planten en pluk regelmatig om nieuwe bonen te stimuleren.
4. Nieuw-Zeelandse spinazie
Na eind juni is het te warm en te licht voor de meeste klassieke spinazierassen. Veel soorten zullen dan snel doorschieten (in bloei gaan) in plaats van blad te vormen. Nieuw-Zeelandse spinazie is in feite geen spinaziesoort, maar een sterk rankend gewas waarvan het blad en de stengeltopjes als spinazie worden verwerkt en gegeten. De smaak is zeer vergelijkbaar.
- Zaaien: april tot augustus
- Oogsten: binnen 4-6 weken na opkomst
Tip: laat altijd 2-3 bladparen staan voor hergroei. Als je blijft plukken (altijd toppen), vertakt de plant goed en blijf je oogsten tot in oktober of zelfs november, zolang er geen nachtvorst is.

5. Rucola
De echte rucolafans weten wel hoe het moet: in plaats van alles in één keer te zaaien, zaai je elke 1 à 2 weken een kleine hoeveelheid, zo heb je altijd planten in verschillende groeistadia.
- Zaaien: maart tot september
- Oogsten: binnen 3-4 weken na opkomst
Tip: rucola schiet snel door bij warmte. Zaai bij hitte daarom in de halfschaduw.
Ook zaaien rond de langst dag
Er zijn heel veel groenten die je in de laatste week van juni of juli nog kunt zaaien (let op: dit zijn niet allemaal snelle groeiers!): herfstbloemkool * paksoi * tuinkers * zomerwortel * rammenas * bieten * radijs * zuring * zomerandijvie en herfst-/winterandijvie * heel veel soorten bonen * postelein * rapen * cichorei * herfst- en winterbroccoli * Chinese kool * courgette * stengelui * knolvenkel * koolraap/ koolrabi * mosterdblad * rucola * snijbiet * spitskool (late- en bewaarrassen)