Vruchtgewassen voorzaaien (peper, aubergine, paprika en komkommer)
Vruchtgewassen zoals aubergines, paprika’s en pepers houden van warmte en hebben een lange groeiperiode nodig. Door ze binnen voor te zaaien, geef je ze een voorsprong voordat je ze in de vollegrond zet. Courgettes en komkommers zijn ook vruchtgewassen, maar deze zaai je pas later. Wij leggen je uit waarom, wanneer en hoe!
Bij vruchtgewassen denk je al snel aan fruit. En er is ook wel eens discussie of deze planten nu groente of fruit zijn. Een vrucht is het gedeelte van de bloem dat zich ontwikkelt na bestuiving. In de keuken gebruiken we heel wat vruchtgewassen, denk maar aan aubergine, courgette, komkommer, pepers, pompoen, kalebas en tomaat. Je zaait ze al vroeg in het voorjaar, maar hóe vroeg hangt af van het soort.
Januari en februari: pepers, paprika’s en aubergines
Pepers, paprika’s en aubergines hebben een lange kiemperiode en houden van warmte. In ons Nederlandse klimaat is het groeiseizoen relatief kort. Zonder voorzaaien zouden ze pas in de herfst afrijpen, en dan is het hier te koud. Zaai deze gewassen daarom al vroeg in het jaar binnen voor. Plaats je zaailingen op een lichte plek en in een verwarmde kweekbak of boven de verwarming, want ze ontkiemen het beste bij temperaturen tussen de 22 en 25°C.
TIP Weinig licht in huis? Gebruik een groeilamp!
Maart en april: tomaten
Tomaten kiemen een stuk sneller en kunnen al kiemen bij temperaturen vanaf 16 °C. Bij een temperatuur van 20 °C duurt het ongeveer vijf dagen voordat de eerste tomatenplantjes boven de grond uitkomen. Kies tomatenzaden die passen bij jouw smaak en tuin. Zo zijn er de razend populaire gele Yellow Pearshaped tomaatjes, die heerlijk zoet zijn om zo te snacken. Vleestomaat Marmande VR kweek je dan weer voor de massa: een ideale tomaat om te verwerken in soepen en sauzen.
April en mei: komkommers, courgettes en pompoenen
Deze gewassen, allemaal uit de Curcubita-familie, groeien sneller en kunnen daarom wat later worden voorgezaaid, bijvoorbeeld rond eind april. Dit zaaien kun je doen op een vensterbank met voldoende licht, in potjes of onder glas; de ideale temperatuur ligt tussen de 20 en 25°C.
Houd er rekening mee dat dit een hongerige familie is, die tijdens de groei geregeld bemest moet worden en flink wat water vraagt. Oogst niet te laat: courgettes smaken op hun best bij een lengte van 15 centimeter, komkommers met 20 centimeter en bij de pompoen hangt dit af van het ras; de meeste pompoenen oogst je in de maand september.
Stap-voor-stap vruchtgewassen zaaien
- Vul een zaaitray met zaaigrond en maak deze licht vochtig.
- Zaai 1-2 zaden per zaaicel.
- Bedek de zaden met een dun laagje grond (check de verpakking voor specifieke zaai-instructies).
- Zet de zaaitray op een warme, lichte plek (bijvoorbeeld een vensterbank of een kweekkas met voldoende licht).
- Markeer je zaailingen met labels of stokjes om de soorten te markeren.
- Besproei regelmatig om de grond vochtig te houden, maar niet te nat.
- Zodra het eerste echte bladpaar verschijnt, verspenen naar aparte bloem- of perspotten.
Naar buiten? Vruchtgewassen afharden
Voor alle exotische gewassen geldt dat ze naar buiten kunnen als het weer stabiel genoeg is en de kans op nachtvorst volledig voorbij is. Dit is meestal rond eind mei. Het is belangrijk om de planten vooraf af te harden door ze een week lang dagelijks een paar uur buiten te zetten, zodat ze kunnen wennen aan de buitenomstandigheden.
Tegen de tijd dat ze naar buiten kunnen, hebben de planten al een sterk wortelgestel ontwikkeld. Zo maken ze meteen een goede start! Plant ze in voedzame, goed doorlatende grond en op een zonnige plek.