Vogels voeren in de herfst & winter
Houd de voedertafel gevuld
Vogels mag je het hele jaar bijvoeren, maar met name als het gaat vriezen, kunnen ze wel een extraatje gebruiken. Plaats voedertafels of voederhuisjes op verschillende plekken in je tuin en bied hierop vetbollen, zadenmengsels, fruit, noten en pinda’s aan. Hang geen vetbollen op met een netje, want hierin kunnen vogels verstrikt raken. Controleer regelmatig de voedertafels en vul ze bij wanneer ze leeg raken, want wie consequent bijvoert, heeft meer kans dat de vogels straks in je tuin komen nestelen! Maak de voederplaatsen ook geregeld schoon.
Vogelvoer: voor elk wat wils
Zorg voor een gevarieerd voedselaanbod om verschillende soorten vogels aan te trekken. Vogels met een spitse snavel, zoals merels, eten voornamelijk insecten, terwijl vogels met een kegelvormige snavel, zoals mezen, juist zadeneters zijn. Afhankelijk van welke vogels zich in en rondom je tuin begeven, kun je het voer hierop aanpassen. Wil je met name kleinere vogels aantrekken? Gebruik dan een feeder met hierin pinda’s, meelwormen of ander strooivoer. Je hangt de silo’s in de boom of aan een leuk standaard. Houd ook rekening met de vogels die liever van de grond eten, zoals het winterkoninkje en de roodborst.
Nieuwsgierig naar wat de vogels door de seizoenen heen het liefst eten? Lees dan het artikel over vogels voeren in de tuin.
Water voor vogels in de winter
Als het vriest kan het moeilijk zijn voor vogels om toegang te krijgen tot vloeibaar water, aangezien veel natuurlijke waterbronnen bevriezen. Toch hebben vogels ook in de winter dorst en nemen ze graag een bad om hun vleugels schoon te houden. Plaats een ondiepe waterschaal in je tuin waaruit vogels kunnen komen drinken. Voorkom dat het water bevriest door het regelmatig te verversen, maar gebruik geen warm water.
Ook vogels op het balkon
Denk jij dat vogels niet op een klein balkonnetje zullen komen? Dan heb je het mis! Op iedere oppervlakte kun je iets voor vogels betekenen. Bevestig een voederplank of voedersilo aan je balkonreling en hang tegen de muur een nestkastje op. Er zijn echt vogels die op tien hoog komen nestelen! Ook wanneer het gaat om een klein of winderig balkon.
Een nestkastje als schuilplek
Nestkastjes bieden vogels een veilige plek om te schuilen en te overwinteren. Zorg voor geschikte nestkastjes voor verschillende soorten vogels. Vooral kleine vogels (zoals mezen) vinden soms een veilige schuilplaats in een nestkastje. Vogels die vroeg broeden in het voorjaar krijgen zo de kans om hun nieuwe huis te inspecteren en zich voor te bereiden, voordat het broedseizoen begint. Plaats het nestkastje tegen de muur, bij voorkeur gericht op het oosten of noorden, zodat hij uit de wind en felle middagzon hangt.
En niet te vergeten: zorg voor een vogelvriendelijke tuin
Een tuin of balkon zonder begroeiing is niet interessant voor vogels, daar zijn immers geen zaden en insecten en schuilplekken te vinden. Zorg daarom voor een groene leefomgeving: snoei niet te rigoureus, laat vruchten, bessen en bottels aan de struiken zitten en laat dichte beplanting staan. Heb je een schuurtje in de tuin, laat dan langs de muren allerlei klimplanten groeien.
TIP Meer lezen? Zó maak je je tuin vogelvriendelijk