Vergeten groenten die je wél wilt zaaien!

‘We zijn ze niet voor niets vergeten’, is een uitspraak die je vaak hoort over vergeten groenten. Toch zijn er veel oude rassen die absoluut een comeback op je bord verdienen. Niet alleen omdat ze vol smaak zitten, maar ook omdat ze verrassend makkelijk te telen zijn. Wij zetten 5 heerlijke vergeten groenten op een rij die je in april kunt zaaien.
5 x lekkere vergeten groenten
1. Pastinaak
Pastinaak is een oude volksgroente; hij wordt vooral gekookt gegeten, maar wordt ook gebruikt om smaak te geven aan een bouillon.
- Zaaien: vanaf begin april tot eind mei direct ter plaatse in de vollegrond in regels; in de regels eventueel iets uitdunnen.
- Verzorging: houd de grond licht vochtig. Pastinaak groeit traag, dus geduld is een schone zaak.
- Oogsten: tussen november en maart. Laat eerst de vorst eroverheen gaan voor een betere smaak.
- Smaak: zoet, nootachtig, een beetje als winterwortel maar romiger. Geweldig geroosterd of in soep.

2. Schorseneren
Vroeger waren schorseneren populair in de winterkeuken, maar door het lastige schillen raakten ze uit de gratie. Gelukkig maken ze een comeback onder hobbykoks en moestuiniers.
- Zaaien: vanaf begin maart tot half mei in de vollegrond in regels. Schorseneren verlangen zanderige, diep losgemaakte grond om gladde wortelen te produceren.
- Verzorging: onkruidvrij houden is belangrijk en geef regelmatig water.
- Oogsten: tussen oktober en maart.
- Smaak: lichtzoet, met een vleugje artisjok en asperge. Heerlijk met een botersausje!
3. Palmkool
Deze voorouder van onze boerenkool is onder andere bekend van de Toscaanse ‘ribollita’, maar ook van de Portugese koolsoep ‘caldo verde’. Palmkool staat sierlijk in de moestuin.
- Zaaien: vanaf half april tot half juni in de vollegrond op zaaibed, iets uitdunnen en circa 5 of 6 weken later uitplanten.
- Verzorging: houd slakken op afstand. Voeg compost toe aan de grond en zorg voor voldoende vocht.
- Oogsten: vanaf 6 weken
Smaak: het smalle blad is lekker mals en zit qua smaak tussen boerenkool en broccoli in, met een licht nootachtige ondertoon. Perfect in stoofpotten.

4. Snijbiet of warmoes
Snijbiet kan op twee manieren gebruikt worden. Het geelgroene, jonge blad wordt als spinazie gegeten. Maar je kunt de planten ook laten doorgroeien om later de lichtgekleurde bladstelen of ribben te oogsten. Deze worden als asperge gegeten. De wit-met-roze gestreepte stengels staan prachtig in de tuin. De volwassen bladeren zijn lekker als je ze stooft als spinazie.
- Zaaien: vanaf half maart tot half augustus buiten in de vollegrond zaaien.
- Verzorging: dun uit na opkomst. Blijf bladeren snijden, dan groeit hij door.
- Oogsten: tussen mei en oktober.
- Smaak: aards, zacht spinazieachtig met een subtiele zoetheid.
5. Meiraap
De witte knolletjes van de meiraap zijn groter dan radijs en groeien snel. Je kunt de groente ook als raapstelen telen; dan oogst je alleen het blad.
- Zaaien: kan zowel in de zon als in halfschaduw. In maart en april of van augustus tot half september.
- Verzorging: houd voldoende afstand (10-15 cm), regelmatig water geven.
- Oogsten: het blad vanaf 5 weken, raapjes vanaf 10 weken.
- Smaak: fris, knapperig, lichtzoet. Lekker rauw, ingelegd of gekookt.
Meer vergeten groenten
- Rammenas: pittige, zwarte radijs
- Aardpeer (topinamboer): knolgroente met een lichtzoete, aardse smaak
- Koolraap: grote, gele knol met zachte koolsmaak
- Postelein: fris en knapperig, goed in salades of roerbak
- Wortelpeterselie: wortel van peterselieplant, kruidig en zacht
- Veldsla: zachte wintersla
- Melde: mooie bladgroente, lijkt op spinazie