Tips voor het telen van pootgoed
Pootaardappelen
Om van je eigen gekweekte aardappels te kunnen genieten, moet je op tijd pootaardappelen inslaan. Wanneer je je aardappelen daadwerkelijk poot, hangt af van het ras. Er zijn vroege, halfvroege of laat oogstbare aardappelen. Je plant de vroege rassen ongeveer in maart/april en kunt ze dan in juni/juli/augustus oogsten. Voor je de pootaardappelen poot kun je de aardappelen voorkiemen. Zo’n vier weken voor het poten, leg je de aardappelen op kamertemperatuur. Voor die tijd bewaar je ze het beste in kistjes op een koele, niet te donkere, vorstvrije plaats.
Tips voor pootaardappelen
- Koop op tijd in, zodat je kunt voorkiemen.
- Poot de aardappel ongeveer 10 cm diep. Houd tussen de aardappelen zo’n 30 cm ruimte aan en tussen de regels zo’n 75 cm.
- Wanneer de aardappelplant ongeveer 15 cm boven de grond uitkomt, is het tijd om ze aan te aarden. Breng een hoopje grond tegen de jonge stengels aan, waardoor ruggen ontstaan. Herhaal dit nog twee keer, ongeveer om de drie weken.
- Houd erg in de schimmelziekte Phytophthora. Deze is te herkennen aan wit schimmelpluis op de jonge scheuten en verkleurde vlekken op het blad. Deze schimmel ontstaat vooral onder vochtige omstandigheden. Probeer aantasting te voorkomen door aangetast loof te verwijderen. Een goede luchtcirculatie, zodat het blad na een regenbui snel droogt, helpt ook. Er zijn rassen die resistent zijn tegen deze schimmelziekte.
- Wanneer het loof van de aardappelen geel is, is het tijd om te oogsten. Laat de gerooide aardappelen enkele dagen liggen, hierdoor komen ze beter op smaak.
De aanraders van DeZaden.nl: Premiere (vroeg), Roseval (middenvroeg), Carolus Bio (laat)
Plantuien en sjalotten
Uien zijn onmisbare smaakmakers die velen vrijwel dagelijks gebruiken. Wanneer je zelf aan de slag wilt met het kweken van uien, kun je ze op twee momenten planten. Je kunt uien in het voorjaar planten, die oogst je dan in juli en augustus, maar je kunt ook winteruien planten. Deze plant je van september tot november, zodat ze zich goed kunnen settelen en in het voorjaar opkomen. Plantuien en knoflook kunnen tegen de vorst en wie vroeg plant, kan dan ook al vroeg oogsten.
Tips voor het planten van plantuien
- Plant ze niet te diep, het topje van de plantui moet nog net boven de grond uit steken.
- Plant op een lichte plek en geef matig water.
- Wied het onkruid tussen de uien regelmatig.
- Na zo’n zes maanden kun je oogsten; dit doe je wanneer de stengels knakken en het loof ongeveer voor de helft is verdroogd.
- Bewaar de geoogste uien op een koele, donkere plek. Dan blijven ze maandenlang houdbaar.
De aanraders van DeZaden.nl: Snowball, Plantuien Gemengd, Golden Gourmet (sjalotten)
Knoflook planten
Of je het nu verwerkt in een lekkere marinade, er aïoli van maakt of meebakt met een gerecht: knoflook is een heerlijk veelzijdige smaakmaker die je gemakkelijk in eigen moestuin kunt kweken. Van een bol knoflook oogst je wel tien nieuwe bollen. De gouden tip: gebruik geen bollen uit de supermarkt, maar speciale plantknoflook. De knoflook uit de winkel is niet geschikt om zelf uit te planten, vaak zijn die bollen behandeld tegen uitlopen en dat is juist wat je wél nodig hebt. Knoflook kun je net als uien op twee momenten planten. Het beste moment is van september tot half november. Het is goed voor de knoflook als het goed koud is geweest. Maar ook in het voorjaar kun je nog knoflook planten.
Tips voor het planten van knoflook
- Haal de bol uit elkaar en kies de grootste tenen om te planten.
- Plant de tenen zo’n 5 cm diep en 15 cm uit elkaar, met het puntje naar boven.
- Plant het liefst op een lichte plek en geef matig water.
- Zorg ervoor dat de grond waar je de knoflook plant niet te nat is en niet pas bemest is, daar kan knoflook niet goed tegen.
- Wied regelmatig het onkruid tussen de knoflook.
- Oogsten kan wanneer zo’n twee derde van het loof geel en verdord is.
- Om zo lang mogelijk van je knoflook te genieten, droog je de bollen. Doe dit door ze met loof en al op te hangen op een droge plek.
De aanraders van DeZaden.nl: Blanke reuzen