Lekker lui? Plant knoflook & ui!
Knoflook en uien telen is een fluitje van een cent en daarom ook heel interessant voor ‘luie tuiniers’: je stopt in het najaar simpelweg wat teentjes en plantuien in de grond, en brengt er de volgende zomer je gerechten mee op smaak.
Allround smaakmakers
Knoflook en uien (of ajuin) worden gezien als dé smaakmakers in menig gerecht. Of je nu een pastaatje bereidt, een Thaise curry of een nasi goreng: aan één van de twee mag het eigenlijk nooit ontbreken. Zelfs in Hollandse gerechten zijn uien niet weg te denken, denk maar aan hutspot, een jus met een bite (voor over de aardappelen) of een klassiek runderstoofpotje. In je voorraadkast heb je ze waarschijnlijk standaard op voorraad. Tijd om die te vervangen voor vers én biologisch: veel lekkerder!
Knoflook en uien telen in het najaar
Je kunt knoflook en uien zowel in de herfst planten als in het voorjaar. Een voordeel van het poten in het najaar is dat je veel grotere bollen oogst dan wanneer je ze in het voorjaar zou poten. De planten krijgen eerder wortels en zullen in de lente sneller uitgroeien, waardoor je al weken eerder kunt oogsten. Meestal rond juni/juli, maar het loof kun je al eerder oogsten voor in een frisse lentesalade. De planten hebben ook minder last van de uienvlieg, die in mei of juni haar eitjes uitzet.
Knoflook kweken: een paar gouden regels
Heb je wel eens gehoord van de 10-10-10-10-regel? Dit houdt in dat je knoflooktenen plant rond 10 oktober (10-10), 10 cm uit elkaar en 10 cm diep (maar 20 cm tussen de rijen). Neem het met die datum niet al te nauw: je kunt ook in september al knoflook planten en als je een keer wat later bent, doe het dan in elk geval voor half november. Dat geldt ook voor uien. Belangrijk bij najaarsteelt is dat je kiest voor een ras dat goed tegen de winterkou kan en geschikt is voor de lange teelt, zoals knoflook ‘Messidrome’.
Uien kweken doe je zó
In principe gaat het planten van uien niet heel anders in zijn werk, alleen plant je ze wat minder diep dan knoflooktenen. Plant de plantuitjes met een tussenruimte van 10 à 15 cm en laat ongeveer 30 cm tussen de rijen. Zorg dat de papierachtige topjes boven de grond uit steken. Druk de grond rondom lichtjes (!) aan en geef meteen water. Geschikte rassen voor de winter zijn ‘Senshyu Yellow’ en ‘Red Arrow’.
TIP Gebruik een pootstok of bollenplanter (met steel!) om gaatjes te maken, zo ben je veel sneller klaar.
Welke plek is geschikt?
Zowel uien als knoflook groeien bij voorkeur op een zonnige plek en het liefst op doorlatende, vruchtbare zand- of leemgrond. Maak de grond vooraf goed onkruidvrij. Tuinier je op zandgrond, dan is het beter om eerst compost door de bovenlaag te mengen zodat de grond beter water vasthoudt. Tuinier je op kleigrond die slecht afwatert, dan kunnen de bollen in de winter gaan rotten. Je kunt in dit geval compost en scherpzand/ vermiculiet door de kleigrond mengen om de afwatering te verbeteren. Wat ook helpt, is de planten op heuveltjes planten.
Knoflook en uien verzorgen
In principe hoef je na het planten niet veel meer te doen, behalve geregeld onkruid verwijderen en voorkomen dat de grond uitdroogt. Geef in maart nog wat mest en in mei nog wat kali: zowel uien als knoflook zijn hier dol op en het zorgt voor mooie, grote bollen.