Kolen oogsten, inmaken & verwerken
Na het oogsten van kolen heb je misschien een enorme berg witte kool, rode kool of spitskool liggen. Ga snel aan de slag met het inmaken van kolen, de perfecte manier om nog maandenlang van je oogst te kunnen genieten. Wij vertellen je over het beste moment om kolen te oogsten én hoe je ze kunt inmaken tot lekkere zuurkool, atjar tjampoer en rode kool in zoetzuur.
Wanneer kolen oogsten? Het beste moment
Het beste moment om kolen te oogsten, hangt af van de soort kool, het zaaimoment en het ras. Zo kun je bijvoorbeeld spitskool zaaien in het voorjaar, maar ook in de nazomer, om vervolgens al in mei of juni te oogsten. Heb je spitskool gezaaid in de lente, dan kun je de kolen oogsten in augustus of september. Rode kool en witte kool oogst je meestal tussen eind september en eind november, maar er zijn ook vroege zomerrassen die je al in juli of augustus kunt oogsten. Hoe weet je nu zeker dat de kolen klaar zijn om te oogsten? Rode kool en witte kool oogst je op het moment dat jij de kool van een mooi formaat vindt. Spitskool oogst je wanneer de kop vast en compact is. Zodra de bladeren gesloten zijn, wacht je nog zo’n twee weken tot je kunt oogsten.
Kolen bewaren
Kolen kunnen na de oogst op verschillende manieren bewaard worden. Verse kolen blijven het langst goed wanneer ze in de koelkast worden bewaard, gewikkeld in vochtig keukenpapier en een plastic zak. Wil je ook in de winter nog vooruit kunnen met je kolen, dan zijn fermenteren (zoals bij zuurkool), invriezen of inleggen populaire methoden. Ga aan de slag met het maken van atjar (van spitskool), rode kool in zoetzuur en zuurkool van witte kool.
Atjar maken van spitskool, wortel en ui
Zo’n lekkere zoetzure atjar tjampoer is een fantastisch bijgerecht bij Indische gerechten, zoals nasi goreng. Je maakt het eenvoudig van spitskool, wortel, ui, azijn, suiker, zout en kurkuma.
Snijd of rasp de spitskool, wortel en ui in dunne reepjes. Breng een mengsel van azijn, suiker, zout en kurkuma aan de kook en laat dit afkoelen. Giet het azijnmengsel over de groenten en laat het 24 uur marineren in de koelkast.
Rode kool in zoetzuur
Een ander heerlijk tafelzuurtje maak je van rodekool. Je hebt hierbij nodig, naast rode kool: azijn, suiker, laurierblad en kruidnagel.
Snijd of rasp de rode kool fijn en blancheer deze kort. Maak een mengsel van azijn, suiker en kruiden. Doe de kool in (gesteriliseerde) potten en giet het azijnmengsel eroverheen. Laat het 24 uur in de koelkast staan voor gebruik.
Zuurkool maken van witte kool
Zuurkool is vanwege het fermentatieproces razend gezond en ook nog eens heerlijk als je het verwerkt in een winterse zuurkoolstamppot. Je hebt niet veel nodig: witte kool, zout, een weckpot en karwijzaad.
Snijd de witte kool doormidden en verwijder het harde gedeelte. Snijd of rasp de witte kool zeer fijn en meng deze met zout (15 tot 20 gram zout per kilo kool) en het karwijzaad. Stamp de kool stevig aan (je mag hem echt wel flink ‘mishandelen’) en zorg dat de kool in de pot compleet onder komt te staan in het vocht. Dek de pot af met een doek. Laat de kool 1-3 weken fermenteren op kamertemperatuur. Zodra het de gewenste zuurgraad heeft bereikt, kan de zuurkool in de koelkast bewaard worden.
TIP Maak je gebruik van een weckpot? Maak de deksel dan elke dag even open, zodat de gassen kunnen ontsnappen.
Kolen zaaien
Om kolen te kunnen oogsten, moeten ze natuurlijk eerst gezaaid worden. De beste tijd hiervoor is in het vroege voorjaar of late zomer, afhankelijk van het type kool. Kolen houden van goed doorlatende, vruchtbare grond en veel zonlicht. Na het zaaien duurt het tussen de 60 en 100 dagen voordat de kool klaar is om te oogsten.
Bekijk al onze koolsoorten