Hoe komt het dat planten doorschieten?
Bij het doorschieten van planten wordt bedoeld dat planten ongewenst in bloei schieten. Bij bloemen wil je natuurlijk graag dat dit gebeurt, maar bij kruiden of sla wil je dit juist liever niet. Wat doorschieten is en hoe je het kunt voorkomen, leggen we je uit in deze blog.
Wat gebeurt er als planten doorschieten?
Planten kennen verschillende fases in hun groei. De zogenaamde vegetatieve fase (ofwel de groeifase) is de fase waarin de plant groeit. Van een stevige zaailing tot een mooie plant. Daarna volgt de zogenaamde regeneratieve fase, de bloeifase. In deze fase steekt de plant alle energie in het ‘voortplanten’. De plant gaat bloemen vormen waaruit zaden voortkomen. Sommige moestuinplanten zijn hierdoor niet meer geschikt voor consumptie. Neem nu bijvoorbeeld sla. Wanneer sla doorschiet, wordt in het hart van de krop een bloemstengel gevormd. De krop wordt daardoor langwerpig van vorm. Je zult bovenin de bloemknop terugvinden. Wanneer sla eenmaal is doorgeschoten, gaat de smaak achteruit en is deze niet meer lekker om te eten.
Is doorschieten slecht?
Je kunt je dus voorstellen dat je liever niet hebt dat je moestuingewassen in bloei schieten. In een enkel geval wil je dit misschien wel. Namelijk wanneer je zelf zaden wilt oogsten. Van bijvoorbeeld sla of andere bladgewassen kun je na de bloei zaden oogsten, waarmee je weer verder kunt kweken. Dit is echter een intensief klusje en je bent er niet altijd van gegarandeerd dat het gewonnen zaad ook weer goede gewassen oplevert. Maar, mocht je rucola of kropsla nu doorschieten, kun je er wellicht eens mee experimenteren in plaats van de sla meteen op de composthoop te gooien. Daarnaast zullen de insecten het je in dank afnemen als je doorgeschoten planten laat staan, want zij komen graag op de bloemen af.
Hoe komt het dat planten doorschieten?
Er zijn verschillende oorzaken voor het extra snel doorschieten van je planten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de grond te arm is, als er te weinig water is, als er niet of te laat is uitgedund en als de weersomstandigheden ongunstig waren. Als het te koud of te droog is geweest, is de kans groot dat je planten zullen doorschieten.
Langedagplanten, kortedagplanten en neutraledagplanten
Tenslotte is er nog een belangrijke factor bij de groei van planten: de lengte van de dagen. Er wordt wel eens gesproken over langedagplanten, kortedagplanten en neutraledagplanten. Dat zijn vrij ingewikkelde termen, maar het ligt simpel. De lengte van de dag, en daarmee dus het aantal lichturen, is van invloed op het groeien en bloeien van de plant. Langedagplanten zijn planten die veel lichturen, dus lange zomerdagen, nodig hebben voor ze gaan bloeien. Kortedagplanten bloeien ook al bij weinig lichturen. Sla is een kortedagplant en deze schiet dus op de langste dagen van het jaar snel door. Je kunt dit voorkomen door ze tijdig te oogsten.