Geurende planten
Je kent het vast wel: op een zonnige dag loop je door het bos of gewoon langs de weg en opeens word je overvallen door een weldadige bloemengeur. Die geur zou je ook wel in je achtertuin willen! Nou, dat kan! Zaai de volgende geurplanten (en -kruiden!) en geniet elke dag van het natuurlijk parfum.
Voor wie geuren planten?
Niet voor ons, al mogen wij gelukkig wel meegenieten. Veel bloemen produceren geur om bijen, vlinders en motten aan te trekken. Deze bestuivers worden aangetrokken door de geur en helpen bij het overbrengen van stuifmeel van de ene bloem naar de andere, wat essentieel is voor de voortplanting van de plant. Planten kunnen geurstoffen ook gebruiken om met elkaar te communiceren. Sommige planten produceren ook geuren om zichzelf tegen vraat te beschermen. De geuren die zij produceren trekken natuurlijke vijanden van de knager (bijvoorbeeld de rups) aan.
Top 3 geurplanten voor je terras
Zaai deze vijf welriekende planten rond je favoriete plek in de tuin of op het balkon in bakken en geniet van de waanzinnige geuren.
1 Lathyrus of siererwt
De geur van de siererwt of ruikerwt is zoet, bloemig en fris, kortom onweerstaanbaar! Deze rankende eenjarige groeit schitterend langs een hekwerk en bloeit met trossen bloemen in diverse kleuren! Zaaien van mei tot augustus.
2 Lavendel
Wil je met je gedachten even terug naar die zalige vakanties in de Provence, zorg dan dat je lavendel in je tuin hebt staan, het liefst in grote groepen bij elkaar! Lavendel is een vaste plant/kleine struik die jaren meegaat als je hem op tijd snoeit. Zaai de plant tussen april en juni in een kweekbak. Na acht weken kun je ze in een bak of buiten op een zonnige plaats uitplanten.
3 Grasanjer
Dit lage, kussenvormende plantje is perfect als bodembedekker aan de rand van je terras. De roze bloemen geuren heerlijk kruidnagelachtig. De grasanjer is een rijkbloeiende snijbloem, die ook zeer geschikt is voor in een perk of rotstuin. Zaai deze meerjarige plant vanaf half mei tot eind juni op een zaaibedje, in oktober-november uitplanten voor bloei volgend jaar.
Meer geurende terrasbloemen: ereprijs, kamperfoelie, viooltje, historische rozen, tabaksplant, geurgeranium, dropplant, sering en blauweregen.
Aromatische kruiden
De natuurlijke oliën in kruiden, ook wel etherische oliën genoemd, geven kruiden hun kenmerkende aroma. Wanneer je een blaadje van een kruid kneust of fijnwrijft, komen deze oliën vrij en prikkelen de geuren je zintuigen. Eigenlijk noemden we net al een beroemd kruid, namelijk lavendel. In Frankrijk wordt dit kruid in veel gerechten verwerkt, terwijl we in Nederland liever gebruikmaken van meer typische keukenkruiden als basilicum, salie, oregano, munt, rozemarijn, bieslook en tijm. Veel van deze kruiden geven hun heerlijke aroma’s vrij wanneer je het blad plukt, wrijft, kneust of snijdt. Maar kruiden als rozemarijn en lavendel geuren ook intens tijdens de bloei. Wil je de kruiden ook ruiken in het voorbijgaan? Plant ze dan bij voorkeur langs een smal paadje, zodat telkens bij aanraking tijdens het passeren de verrukkelijke geuren vrijkomen.
Geurend paadje van tijm
Wil je ook zo’n geurend paadje? Kies dan een zonnige border uit en zorg dat je de kruiden aan de randen bij het paadje zaait, zodat ze straks weelderig over de randen groeien. Wanneer je kiest voor winterharde soorten, heb je nog jarenlang plezier van je geurpaadje. Een zeer geschikt winterhard kruid is tijm, waarbij je de keuze hebt uit echte tijm en wilde tijm (wat meer een kruipende bodembedekker is). Hij bloeit in mei en jun en trekt veel bestuivers aan.
Meer geurende kruiden
Ook rozemarijn kun je langs een paadje zetten, maar bedenk wel dat deze kleine struik uiteindelijk ongeveer een meter hoog wordt. Zaai tijm en rozemarijn in maart op een zaaibed onder glas of in april-mei buiten in de vollegrond. Salie (Salvia) en oregano kun je ook in juni nog buiten zaaien. Voor beide geldt: één keer verspenen en vervolgens uitplanten. Het fijne aan zo'n geurend kruidenpaadje is dat je er ook nog heerlijk van kunt plukken, voor in een echte Italiaanse pasta bijvoorbeeld.
Je kunt nu ook nog veel eenjarige kruiden zaaien, aan de slag!