De pompoen oogsten en bereiden: verrassend lekker!
.
Heb jij in het voorjaar pompoenen gezaaid? Dan kun je in de herfst pompoenen oogsten! Maak er de leukste Halloween-griezels van en gebruik het vruchtvlees als ingrediënt voor verschillende heerlijke gerechten. Wij leren je hoe en wanneer je pompoenen kunt oogsten, hoe je ze het beste kunt uithollen voor Halloween, én hoe je pompoen kunt bereiden.
Wanneer kun je pompoenen oogsten?
Pompoenen worden meestal geoogst in de late zomer tot vroeg in de herfst, afhankelijk van het type pompoen dat je gezaaid hebt en het weer. Over het algemeen zijn pompoenen klaar om te oogsten wanneer de schil dieporanje is (of een andere rijpe kleur) en stevig aanvoelt. Je ziet het ook aan de steel van de pompoen, die begint te verhouten en droog wordt. Een goede indicatie dat een pompoen klaar is voor de oogst, is wanneer je erop tikt en hij een hol geluid maakt.
Het is belangrijk om de pompoen te oogsten voordat de eerste nachtvorst valt, omdat vorst de kwaliteit van de vrucht kan aantasten. Snijd de pompoen van de plant met een scherpe schaar of mes, waarbij je ten minste een paar centimeter van de steel aan de pompoen laat zitten. Zo voorkom je dat hij gaat rotten.
Pompoenen uithollen voor Halloween
Het uithollen van een pompoen is een leuke traditie voor Halloween, met als resultaat een prachtig versierde lantaarn. Zo ga je te werk:
- Kies een grote, gezonde pompoen. Zorg ervoor dat je een pompoen kiest die stevig is en geen zachte plekken of scheuren heeft.
- Snijd de bovenkant eraf. Gebruik hiervoor een scherp mes om een cirkelvormige opening rond de steel te snijden. Maak de opening zo groot dat je hand erin past.
- Verwijder met een grote lepel of een speciale pompoenschep het vruchtvlees en de pitten uit de pompoen. Zorg ervoor dat je de binnenkant en met name de bodem zo glad mogelijk maakt, zodat de kaars of lamp beter blijft staan.
- Schets met een stift het gezicht of patroon dat je wilt maken. Gebruik vervolgens een klein mesje om langs de lijnen te snijden. Begin voor het gemak met de ogen en mond.
TIP Gebruik een theelichtje of voor de veiligheid een ledtheelichtje om je pompoen te verlichten.
Pompoen bereiden
Het vruchtvlees van een pompoen is bijzonder veelzijdig in de keuken. Misschien heb je wel eens pompoensoep gemaakt, een soep die je eenvoudigweg maakt door het vruchtvlees samen met ui, knoflook, kruiden en bouillon te koken en te pureren. Maar er zijn nog veel meer verrassendere manieren om pompoen te bereiden.
TIP Pompoenen met dunne en zachte schillen zoals Hokkaido-pompoenen hoef je niet te schillen. Je kunt ze zo meekoken en pureren!
Pompoenpuree
Kook het vruchtvlees en pureer het tot een gladde massa. Deze puree kan worden ingevroren en gebruikt als basis voor allerlei recepten, van pompoenbrood en muffins tot pasta's en curry's.
Geroosterde pompoen
Snijd de pompoen in blokjes en rooster ze in de oven met wat olijfolie, zout, peper en je favoriete kruiden. Geroosterde pompoen is heerlijk als bijgerecht (zoals bij rijst) of in salades.
Pompoentaart
Maak een zoete pompoentaart door het vruchtvlees te mengen met suiker, kaneel, nootmuskaat en eieren, en bak het geheel in een taartbodem.
Vergeet de pompoenpitten niet!
De pitten van een pompoen worden vaak als afval gezien, maar het is een heerlijke en voedzame snack. Zo maak je ze klaar om te eten:
- Nadat je de pompoen hebt uitgehold, scheid je de pitten van het vruchtvlees. Spoel ze goed af onder koud water om alle restjes vruchtvlees te verwijderen.
- Dep de pitten droog en spreid ze uit over een bakplaat. Meng ze met een beetje olijfolie en zout (of andere kruiden naar smaak) en rooster ze 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Schep ze halverwege om, om te voorkomen dat ze verbranden.
Je kunt de geroosterde pompoenpitten bewaren in een luchtdichte pot en gebruiken als borrelsnack. In principe kun je ze met schil eten, al vinden de meeste mensen het lekkerder om die ervan af te ‘knabbelen’.
Pompoenen zaaien
Heb je geen pompoenen gezaaid en wil je volgend jaar ook genieten van lekkere pompoengerechten? Pompoenen worden meestal in de late lente gezaaid, wanneer de grond minimaal 12 °C is. Meestal is dit rond begin mei, maar je kunt ze ook al rond half april binnen voorzaaien. Zaai je de zaden in de vollegrond? Kies dan een zonnige plek uit, want pompoenen houden van warmte en zonlicht. Zorg voor goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Je kunt compost toevoegen om de bodem te verrijken. Plaats de zaden ongeveer 2 tot 3 centimeter diep in de grond. Houd minstens 1 meter afstand tussen de planten, want pompoenplanten hebben veel ruimte nodig om te groeien.
TIP Houd de grond na het zaaien vochtig, vooral tijdens droge periodes, en geef de planten regelmatig voeding. Pompoenen groeien snel en kunnen daarom wel wat extra voedingsstoffen gebruiken, zoals mest of organische compost.
Pompoenen met panterprint, ‘Gele Reuzen’ en de ‘spaghetti pompoen’ waarvan je draderig, spaghetti-achtig, vruchtvlees oogst.
Bekijk al onze pompoenen!