Een vroege minder vastkokende gele aardappel, geeft een hoge opbrengst consumptie aardappelen.
Extra informatie
Zeer vroeg ras met een goede opbrengst. Vrij goed resistent tegen aardappelziekte. De knollen zijn geelvlezig. Een vroege smakelijke tafelaardappel. Let op:Dit is een seizoensartikel. Wij kunnen dit artikel leveren vanaf januari tot en met half april. U kunt het artikel te allen tijde bestellen, wij versturen uworder pas op het moment dat allebestelde artikelen op voorraad zijn. Mocht een artikel door onze leveranciers niet worden geleverd dan ontvangt u hierover tijdig bericht. Bewaren en voorkiemen:Na ontvangst van de pootaardappelen is het het beste om ze in kistjes op een koele, niet te donkere vorstvrije plaats te bewaren. Om de oogst te vervroegen en zo de gevreesde aardappelziekte phythophtora een stap voor te blijven kunt u de aardappels voor kiemen. Breng de aardappels vier weken voor het poten op kamertemperatuur. De witte spruiten kun je het best in het licht afharden, zodat ze er met poten niet afbreken. Voordeel van voor kiemen is ook dat je later in een warmere grond kunt planten, zodat de aardappel in één keer door groeit. Planten:De beste tijd om te planten is vanaf half april. Door te vroeg poten, bij een te lage grondtemperatuur, kunnen problemen bij de groei van de aardappels ontstaan. De aardappelen moeten geplant worden in een goed los gewerkte grond waar de bemesting doorheen gemengd is. Pootdiepte en regelafstand:De diepte moet zo zijn dat er ongeveer 8 tot 10 cm grond op de aardappel komt. De afstand tussen de regels is ca. 75 cm. De afstand tussen de aardappels in de regels is ± 28 cm voor aardappels maat 28/35 en ± 38 cm voor de maat 35/55. Ruggen maken:Als de aardappel bijna boven de grond komen moeten ze aangeaard worden. Dit betekent een bergje grond op de aardappels schuiven waardoor zogenaamde ruggen ontstaan. Dit aanaarden kan na 14 dagen herhaald worden om voldoende grond op de rug te krijgen, om zo het eventueel groen worden van de knol te voorkomen. Oogsten:Als het loof geel gaat verkleuren en afsterft zijn de aardappelen rijp en kunnen ze gerooid worden. Oogsten als het loof nog groen is verhoogd de kans op vervellen (schil raakt dan beschadigd). Hierdoor ontstaan mogelijkheden voor ziekten en droogt de knol sneller uit. Gerooide aardappelen kun je het beste een paar dagen laten liggen, zodat ze beter op smaak komen. Hoe verder de plant af gerijpt is, hoe meer droge stof er in de knol zit, wat hem minder vastkokend maakt. Phytophthora is te herkennen aan wit schimmelpluis op de randen van het blad aan de onderkant. Die vooral onder vochtige omstandigheden goed te zien zijn. Als er behoorlijke Phytophthora aantasting in het loof komt dan moet worden voorkomen dat de phytophthora-sporen naar de knollen toe spoelen tijdens bijvoorbeeld een flinke regenbui. Verwijder dan het loof, bij voorkeur met een brander. De sporen worden hierdoor gedood. Gelukkig zijn ernieuwe aardappel rassenwelke resistent zijn tegen deze schimmel ziekte.