Schorseneer - Duplex
Begin maart-half mei in de vollegrond zaaien in regels. Schorseneren
hebben een zanderige, diep losgemaakte, grond nodig om gladde wortelen te
produceren.
Extra informatie
Schorseneren zijn een typische wintergroente, met de grootste aanvoer in februari. De schorseneer wordt na het schillen in stukjes gesneden en gekookt, met een scheutje azijn om verkleuring tegen te gaan.
Schorseneren smaken verrukkelijk (enigszins aspergeachtig), zowel gestoofd als vers rauwkostschotels.
Wilt u schorsenaar zaaien?
april-mei op diep bewerkte grond die niet vers bemest mag zijn (ook geen stalmest). Zaai op regels (of rijen) met een onderlinge afstand van 25 cm. In de regel na opkomst uitdunnen (het teveel aan planten wegnemen) tot de overgebleven planten op 10 cm uit elkaar staan. Tijdens de teelt de grond voldoende vochtig houden.
Schorseneer oogsten
vanaf oktober tot en met maart. Vooral diep uitgraven; de wortels breken gemakkelijk af. De wortels kunnen tijdens de winter in de grond blijven. Bij vorstvrij weer zijn ze vers te oogsten. Ook in de herfst kunnen ze worden gerooid en onder vochtig scherp zand in de kelder worden bewaard. Geschikt voor invriezen.
002710
Productkenmerken
Planten schieten niet gauw in bloei
Schorseneren smaken verrukkelijk
Geschikt voor invriezen
Standplaats |
Zaaien vollegrond | ja |
Standplaats licht | Zonnig |
Periodes |
Zaaitijd buiten van | maart |
Zaaitijd buiten tot | mei |
Oogsttijd van | oktober |
Oogsttijd tot | maart |
Advies en tips |
Zaaiadvies | op regels in de vollegrond |
Verzorgingsadvies | houdt grond voldoende vochtig |
Zaadkenmerken |
Zaden per gram | 70 |