Witlof - Mechelse Middelvroeg
Half mei-juni buiten in humusarme grond zaaien in regels. Na opkomst uitdunnen tot 12 cm afstand. Graaf in oktober-november de wortels op en snijdt het blad 2 cm boven de wortelhals af. Zet de wortels rechtop in een kuil van 25 cm diep en dek ze af met aarde en stro.
Extra informatie
Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Vroeger werd witlof wel eens zeer bitter gevonden. Witlof (Nederland) of witloof (Vlaanderen) is een bladgroente die in het donker wordt geteeld. In het licht wordt de krop door chlorofyl vorming namelijk groen.
Witlof kan rauw gegeten worden als salade met stukjes appel en andere rauwkostgroentes en fruit. Andere bereidingsmethoden zijn gekookt, gebakken of gegratineerd met bijvoorbeeld ham en/of kaas of met een sauce Hollandaise als "witlof à la crème". Door witlof te koken met naast water wat melk wordt de bittere smaak verzacht.
Zaaien: omstreeks mei buiten op regels. In de herfst de wortels opgraven en het blad tot 2 cm boven de kruin afsnijden.
Tip: de wortels rechtop in een 25 cm diepe kuil zetten en dan afdekken met aarde en stro, eventueel onder glas.
Productkenmerken
Dient donker te worden geteelt
Geschikt voor vollegrond en glas
Witlof heeft veel bereidingsmogelijkheden
Standplaats |
Zaaien vollegrond | ja |
Standplaats licht | Zonnig |
Periodes |
Zaaitijd buiten van | mei |
Zaaitijd buiten tot | juni |
Oogsttijd van | februari |
Oogsttijd tot | april |
Advies en tips |
Zaaiadvies | In vollegrond op regels |
Verzorgingsadvies | In de herfst de wortels opgraven en het blad tot 2 cm boven de kruin afsnijden. De wortels rechtop in een 25 cm diepe kuil zetten en dan afdekken met aarde en stro, evt. onder glas. |
Zaadkenmerken |
Zaden per gram | 600 |