Kervel Gewone
Vanaf maart tot september in de vollegrond; breedwerpig of in regels. Kervel
kan meermalen per jaar worden gezaaid en is zeer geschikt om in te vriezen.
Extra informatie
De kervel niet laten meekoken anders verliest het zijn aroma. Dus alleen op het einde van de bereiding toevoegen. De inheemse plant is afkomstig uit de landen rond de Middellandse Zee en West–Azië en werd door de Romeinen naar het noorden meegebracht. Deze gebruikten kervel vooral als geneesmiddel. In de middeleeuwen trof men dit kruid aan in de kloostertuinen. Kervel is een winterharde plant en familie van peterselie. Hierdoor behoort het tot de familie van de schermbloemige. Deze tot 70 cm hoge plant, met samengestelde bladeren die onderaan zacht behaard aanvoelen, geeft witte bloemen. Op het moment van de bloei verliest de plant zo goed als volledig zijn aroma.
Kervel is al vanaf oudsher bekend om zijn bloedzuiverende en urineafdrijvende eigenschappen. Het heeft een heilzame werking op de luchtwegen, dit vooral bij ontstekingen op de bronchiën en bij astmatische problemen. Vers sap helpt bij keelpijn. In de middeleeuwen werd kervel inwendig gebruikt bij leveraandoeningen, darmkolieken en uitwendig bij oogontstekingen en aambeien. Kervel is tevens een rijke leverancier van vitamine C en bevat veel koolhydraten.
Wilt u Kervel zaaien?
Kervel vraagt om een vochtige, goed doorlaatbare en humusrijke grond en een licht beschaduwde plaats. Bij voldoende organische meststoffen vóór de teelt, is een rijke oogst gegarandeerd.
Vanaf maart kan men beginnen met buiten zaaien, dit tot ver in de zomer. Zaai om de acht weken om verse kervel voorhanden te hebben. Zaai de lange, dunne en zwarte zaden niet te dicht op de rij. Dit laatste is nodig voor mooie planten. Je kan zowel breedwerpig als in rijen zaaien met een tussenafstand van 15 à 20 cm. Bedek de zaden na de uitzaai met een dun laagje dekgrond. Hou de grond vochtig tot de kieming, door alles af te dekken met geperforeerde plasticfolie of door gebruik te maken van een vochtige jutedoek.
Teelt binnenshuis kan in bakjes of in grote bloempotten waarin voedzame potgrond zit. Potscherven onderin zorgen voor een goede afwatering. Zaaien kan vanaf oktober en op dezelfde manier als buiten zaaien. Zet de zaailingen na de kieming op een zonnige plaats. Bij het verschijnen van de eerste bloeistengels is het zaak de kervel op te ruimen. Tot slot nog een tip. Oogst de bladeren door ze vijf cm boven de grond met een scherp mes af te snijden. Dit leidt tot meerdere keren na elkaar oogsten.
Productkenmerken
Een kruid waarvan u regelmatig blad kunt plukken
Kervel is lekker in meerdere gerechten
Mooi, fijnbladig gewas van 40-60 cm hoog
Standplaats |
Zaaien vollegrond | ja |
Hoogte | 25 cm |
Periodes |
Zaaitijd binnen van | maart |
Zaaitijd binnen tot | mei |
Zaaitijd buiten van | maart |
Zaaitijd buiten tot | augustus |
Oogsttijd van | april |
Oogsttijd tot | september |
Advies en tips |
Zaaiadvies | op regels in de vollegrond |
Verzorgingsadvies | houdt grond voldoende vochtig |
Oogstadvies | ca 5 weken na het oogsten kunt u regelmatig blad snijden |
Zaadkenmerken |
Zaden per gram | 400 |