Roodlof zaden
Roodlof (Cichorium intybus) is een uit Italië afkomstige groente. Roodlof wordt in Italié onder de naam Radicchio rosso al eeuwen geteeld. Het is een variëteit van de wilde cichorei, net als witlof en heeft ook dezelfde kenmerkende bittere smaak. Deze typisch italiaanse bladgroente wordt ook in nederland steeds bekender en steeds vaker geteeld in de moestuin.
Roodlof zaaien, kweken en oogsten
Zaaien vanaf eind juni in de vollegrond. doe dit bij voorkeur na de langste dag, om doorschieten te voorkomen. Verspeen de plantjes liever niet, alleen 4 weken na het zaaien een beetje uitdunnen.
Alle soorten roodlof zaai je op hetzelfde moment, maar het verschilt per soort wanneer je kan oogsten.
De soorten variegato di Castelfranco en Chioggia zijn geschikt voor de zomer/ herfst teelt en kan je oogsten van september tot december.
De variegato di Castelfranco ziet er uit als een groen/rood gespikkelde krop sla.
De 'Chioggia' lijkt ook op een rode krop sla, dit is het meest geteelde soort en staat daarom (onterecht) ook wel bekend als rode sla. Van deze soort zijn er weer verschillende typen verkrijgbaar zoals; Leonardo, Palla Rossa Precoce, Orchidea Rossa.
De soort 'rosso di Treviso (Verona)', is een ras wat meer aan rode witlof doet denken en dit soort is ook geschikt voor de langere overwinteringsteelt. Deze plant blijft in de winter op het veld staan en vormt pas in het nieuwe jaar oogstbare kroppen. Bescherm bij strenge vorst de plantjes door ze bijvoorbeeld af te dekken met een laagje stro.
Roodlof bereiden, bewaren en bijzonderheden
Laat roodlof liefst zo lang mogelijk staan en oogst pas wanneer de roodlof lelijk wordt. Verwijder het buitenste blad en dan kan je roodlof op een donkere, koele plek ongeveer een week bewaren, bijvoorbeeld in het groentevak van je koelkast.
Roodlof kan je het beste rauw verwerken in salades of kort wokken. Als je de roodlof toch wil koken of stomen doe dit dan niet langer dan 15 minuten. De roodlof wordt al snel minder knapperig en verliest zijn mooie kleur.