Raapstelen zaden
Raapstelen, snijmoes, snijkool of bladmoes (Brassica rapa) is één van de eerste voorjaarsgroenten die geoogst kan worden. Het is eigenlijk en verzamelnaam van koolsoorten waarvan alleen de jonge blaadjes geoogst worden, veelal van de koolraap of meiraap, omdat ze al worden geoogst voordat ze een knol aanmaken, oogst je eigenlijk alleen het blad en stelen wat verklaard hoe de verschillende benamingen tot stand zijn gekomen.
Raapstelen zaaien, kweken en oogsten
Zaai van maart tot april in de vollegrond of vanaf februari onder glas. Daarna kan je in het najaar weer raapstelen zaaien van juli tot augustus. Zorg er altijd voor dat het zaaibed voldoende vochtig blijft. Na ca. 4 weken als het blad ongeveer 15 cm boven de grond staat kan het geoogst worden.
Raapstelen bereiden, bewaren en bijzonderheden
Raapstelen kan je in de koelkast maximaal 3 dagen bewaren, daarna worden de raapstelen minder knapperig. Wanneer je teveel hebt geoogst en het toch langer wil bewaren dan kan je de raapstelen even een paar minuten koken en daarna invriezen. In de diepvries kan je de raapstelen nog ongeveer een jaar bewaren. Raapstelen kan je zowel rauw als gekookt eten. Het is een pittige en knapperige groente, lekker in combinatie met spek, bijv. in salades, stampotten of soep.