Postelein zaden zaaien
Postelein (Portulaca oleracea, synoniem: Portulaca sativa) is verkrijgbaar in 2 soorten; Een groenbladig en een geelbladig ras. De gele postelein is malser dan de groene, maar wel gevoeliger voor ziektes. Omdat de groene soort sterker is wordt deze meer aangeboden. Beide soorten zijn supergezond en zitten bomvol vitmaines, mineralen en antioxidanten.
Postelein zaaien, kweken en oogsten
Postelein is een warmteliefhebber, de ideale kiemtemperatuur ligt rond de 20 graden en kan daarom het beste na ijsheiligen in de vollle grond worden gezaaid of (voor)zaaien vanaf maart onder glas en medio mei uitplanten. Postelein kan je de hele zomer door zaaien en na ca. 4-6 weken kan er al geoogst worden. Om het kiemproces (vooral vroeg in het jaar) te stimuleren kan je de zaden bedekken met een natte jute kleed of een klimaatdoek. Verwijder het doek zodra de zaden beginnen te kiemen na ca. 1 week, als er een rode gloed te zien is onder het doek. Geef de planten geen tot weinig water meer zodra de zaailingen zijn opgekomen.
Postelein bereiden, bewaren en bijzonderheden
Postelein kan niet lang bewaard worden en het is aan te bevelen de postelein direct na de oogst op te eten. Zaai daarom kleinere hoeveelheden om de 4 weken, dan kan je de gehele zomer door genieten van verse Postelein.